RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Туман війни: ЗСУ готують дві наступальні операції

Цього року ЗСУ можуть двічі серйозно "посунути" росіян з окупованих територій

Цього року ЗСУ можуть двічі серйозно "посунути" росіян з окупованих територій Фото:

Напередодні в Міноборони України заявили, що не оголошуватимуть про початок контрнаступу, про який останнім часом часто говорять у ЗМІ, але певні дії на фронті вже відбуваються. На більшій частині напрямків ворог, побоюючись дій ЗСУ, перейшов у оборонну позицію. Згідно з даними The Washington Post, контрнаступ ЗСУ був запланований на 12 квітня, але його відклали через погоду, брак техніки та боєприпасів. Відповідно до злитих "документів Пентагону", наступ був запланований на 30 квітня, але дата може бути перенесена. Сили оборони мають потенціал провести не одну, а дві наступальні операції, але коли саме все станеться, ми дізнаємось лише по факту. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Два контрнаступи

На всіх основних напрямках, як повідомляють у командуванні ЗСУ, ворог перейшов до активної оборони. У тому числі через побоювання можливого наступу Сил оборони України. Як наполягають у керівництві нашої країни, контрнаступ ВСУ має стати неприємним сюрпризом для ворога, а також несподіванкою для українського суспільства.

"А коли контрнаступ відбудеться, яким чином і за якими напрямками – все це буде саме тим сюрпризом, який найменше очікують наші вороги. Думаю, що це буде сюрпризом не лише для російських військових та для російського суспільства, а й для багатьох українців" , – заявив комітет ВРУ з питань нацбезпеки Федір Вениславський.

За його словами, на даний момент командування ЗСУ, командувач оперативно-тактичного угрупування "Хортиця" генерал Олександр Сирський, роблять усе, щоб завдати максимальної шкоди окупантам у районі Бахмута, Мар'їнки та Авдіївки.

Чиновники, депутати, військові та експерти через зрозумілі причини не обговорюють, де і як найзручніше атакувати ворога, щоб не допомагати російським окупантам, але є кілька загальних міркувань, що дозволяють оцінити перспективи контрнаступних операцій.

Читайте: Навчання на танках Abrams та нова допомога союзників: підсумки зустрічі Рамштайн-11

Цього року можливий не один, а навіть два контрнаступи ЗСУ, деталі яких відомі лише командуванню, але вже зараз з урахуванням недавніх заяв генсека НАТО Єнса Столтенберга, є розуміння, що війна не завершиться до початку наступного року, зазначив у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Три наступальні операції 2022 року (Київщина, Харківщина та втеча окупанта з Херсона) показали, що ЗСУ можуть наступати без авіації. Подальший наступ, швидше за все, також буде без західних винищувачів. А ось наступна операція, яка, ймовірно, пройде в другій половині цього року, швидше за все, вже буде за підтримки з повітря. Не виключено, що до осені-зими ми отримаємо від партнерів сучасну авіацію, що ще посилить наші наступальні можливості. Тоді буде ймовірність завершення війни у 2024 році", - каже Олександр Коваленко.

Бити на російській території

Наступний важливий аспект – можливість ЗСУ у рамках підготовки наступу або паралельно з ним бити по військовій інфраструктурі окупантів на території РФ саме західною зброєю. Судячи з недавніх заяв міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, такий варіант можна вважати реалістичним.

"Доки атакам не піддаються міста, цивільні особи, цивільні об'єкти, з цим доведеться вимушено змиритися. Так має відбуватися, наприклад, щоб відрізати шляхи поставки", - заявив Борис Пісторіус.

Крім того, він прокоментував перспективи подальших поставок озброєнь ЗСУ, зазначивши, що у цьому питанні партнери мають брати до уваги "те, як іде ця війна".

"Якщо Україна вимагає певних видів бомб, які у всьому світі оголошені поза законом, то слід сказати "ні", - вважає Борис Пісторіус.

Українське командування ніколи не претендувало на те, щоб країни НАТО постачали нам заборонені види зброї (наприклад, протипіхотні міни), але у заяві німецького міністра більше значення має саме військово-політична складова.

"Пісторіус не мав на увазі саме захоплення території РФ, а удари по складах, логістичним ланцюжкам із єдиною метою знизити наступальний чи оборонний потенціал росіян. На перший погляд, цілком логічна заява, але для європейського політикуму це суттєве зрушення "Вікна Овертона" у жорсткіший бік. Такої публічної позиції ще кілька місяців тому не було, ми чули побоювання щодо використання західних озброєнь безпосередньо на території РФ, але далі "боятися" вже безглуздо. У Берліні розуміють, що Путін своєю агресією та демонстративними військовими злочинами просто не залишив їм вибору", – зазначив у розмові з "Апострофом" керівник військових програм "Центру Разумкова" Микола Сунгуровський.

Літаки будуть, але після

Як говорилося вище, Сили оборони України продемонстрували, що можуть наступати за відсутності підтримки з повітря, тоді як росіяни активно використовували свою авіацію. Комплекси ППО Patriot, які нещодавно надійшли до нашої країни, ще більше сковують дії ворога в повітрі, але питання з поставками винищувачів F-16 залишається мегаактуальним.

Як раніше визнавали у керівництві НАТО та командуванні американських сил у Європі, Кремль націлений вести війну на виснаження, що є економічно витратним для України та країн Альянсу. Відповідно, лише низка військових поразок може змусити росіян відступити. Для цього, як визнає Йєнс Столтенберг, Україні та західним союзникам слід перемогти у "війні логістик".

"Наскільки важливо обговорювати конкретні види озброєнь, настільки важливо і обговорювати, що все поставлене озброєння функціонує належним чином, для цього потрібні боєприпаси, запчастини, паливо тощо... Ця битва на виснаження перетворюється на війну логістик", - заявив генсек НАТО перед засіданням на авіабазі "Рамштайн".

Щодо F-16 Йєнс Столтенберг заявив, що дискусії щодо цього тривають, але це питання також буде обговорюватися з партнерами за форматом "Рамштайн".

"Якщо виходити із заяв генсека НАТО та загальної динаміки переговорного процесу, то ми стали ближчими до отримання F-16. Принципове розуміння, що ЗСУ без них ніяк, вже є, тепер питання у політичному рішенні та у фінансах. Одна така машина коштує дорого, плюс озброєння, ракети, а також обслуговуючий персонал. На все потрібен час і гроші. Крім пілота на кожну машину потрібно щонайменше три спеціалісти - технік, механік та інженер. Їх готують, як і льотчиків, 3-6 місяців, але, повторюся, є принципове розуміння, що Україна має отримати бойові літаки", - пояснив “Апострофу” військовий експерт, льотчик-інструктор Роман Світан.

Поки що, що цілком логічно, перспективи контрнаступу оповиті "туманом війни", як і постачання Україні винищувачів і далекобійної ракетної зброї. Велика ймовірність того, що ми дізнаємося про наявність у ЗСУ F-16 і ракет, які "дістають" углиб російської території, коли вони вже будуть використані в бою.

Читайте також: Підготовка до активної оборони: чому НАТО змінює стратегію

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів