RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Родичі морпіхів зможуть отримати всі виплати - речник ДБР про гучну справу 501 бригади

З 277 морпіхів знято всі звинувачення

З 277 морпіхів знято всі звинувачення Тетяна Сап'ян Фото: з відкритих джерел

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру у держзраді начальнику речової служби тилу 501-го батальйону морпіхів. Через його дії 277 оборонців Маріуполя опинилися в полоні. За даними слідства, він вступив у змову з росіянами та вмовив командира здатися. Водночас у ДБР закрили провадження щодо 277 військовослужбовців 501-го батальйону за підозрою у дезертирстві. Подробиці гучної справи розповіла в ефірі Апостроф TV радниця з комунікацій ДБР ТЕТЯНА САП'ЯН.

- Що можете розповісти щодо цієї справи?

- З цієї справи можна зробити висновок, як здавалося б керівник речової служби тилу 501-го батальйону може зіграти роль в житті декількох сотень людей. Це дійсно дуже моторошні факти. Було повідомлено про підозру одному з керівників цього 501-го батальйону морпіхів. Він зараз продовжує "працювати" на ворога і навіть виставляє свої фотокартки, як безпечно відпочиває у кавʼярнях на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте: Позбуваються не своїх? В НАБУ скандал через призначення заступника керівника

Після того, як він зрадив свій батальйон, і вони потрапили в полон, він перебрався до Бердянська, продовжує співпрацювати з ворогом. Навіть намагається продовжувати агітувати українських воїнів для того, щоб вони також здавалися.

Але давайте з початку. З лютого минулого року, ми памʼятаємо, тривала запекла оборона міста Маріуполь. У квітні пропагандисти рф розповсюдили інформацію про те, що начебто морські піхотинці з 501-го батальйону добровільно здалися в полон. Інформації у нас багато, але такі події не забуваються. Слідство наразі встановило, що цей начальник речової служби тилу батальйону вступив на той момент в змову з росіянами і фактично вмовив командира здатися.

- А що він власне робив?

- Він спонукав припинити оборону, здати зброю і здати особовий склад. 277 воїнів. Їм було віддано наказ на передислокацію. А виявилося, що їх переправили до так званої "ДНР", тобто вони потрапили в полон. Звідси ми з вами робимо висновок, що українських морпіхів ввели в оману, вони не здогадувалися, що це просто добровільна здача в полон. Відповідно, провадження щодо майже 300 солдатів за підозрою у дезертирстві закрито. Це дає абсолютно всі підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених щодо виплат їхнім родичам.

Як я вже зазначала, сам зрадник переїхав до Бердянська в Запорізькій області. Він агітував надалі українських військових переходити на бік ворога і надавати відомості про розміщення Сил оборони України. Слідство встановило, що він робив це з квітня по червень 2022 року. Звичайно, що якщо він зараз сидить у Бердянську у кав'ярнях, то назбирається ще достатньо доказів і він понесе відповідальність у державній зраді. А це найсуворіша стаття Кримінального кодексу України – зрада і колабораціонізм, які були скоєні в умовах воєнного стану. Це довічне ув'язнення з конфіскацією абсолютно всього майна, якщо в них таке ще залишилося.

Читайте: Нахабство досягло такого рівня, що чиновники прямо говорять: краду "тому що можу" – нардеп Ярослав Железняк

- Ця історія з підозрою в дезертирстві 277 людям була доволі гучною, і такий висновок, закриття провадження, був дуже важливим не тільки для їхніх сімей, а й для усього суспільства. Я так розумію, що це не поодинока справа про державну зраду. Які ще зрадницькі кейси розслідує ДБР, хто ці люди?

- Я можу лише нагадати, що ні ДБР, ні інші правоохоронні органи ні про кого у цій війні не забудуть. Особливо будуть збиратися факти, доказова база щодо тих, хто мав певні повноваження, ухвалював певні рішення і міг вирішувати хід цієї війни, як наприклад те, що ми з вами щойно обговорили.

Майже 1,5 тисячі кримінальних проваджень, які стосуються державної зради і колабораціонізму, веде саме ДБР. Це конкретні люди, які мали конкретні посади, знали територію, знали людей, володіли певною інформацією. І вони свідомо під час тимчасової окупації пішли на співпрацю з ворогом. Вони виявляються дуже "зручними" для ворога посібниками. Це ми з вами говоримо про підслідність Державного бюро розслідувань, а це, зокрема, правосуддя. Тобто ми говоримо про суддів, про працівників правоохоронних органів. Ми не забуваємо про народних депутатів. Знаємо навіть, що не всі доживають. Одне з кримінальних проваджень про державну зраду народного депутата було закрито за свідоцтвом про смерть.

Ці люди роблять просто неприйнятні речі для громадян України, які вже 15 місяців борються за свою свободу і незалежність у цій несправедливій війні. Ми хочемо нагадати, що всі понесуть свою відповідальність рано чи пізно, якщо цього раніше не зроблять Сили оборони або партизани.

Читайте: Володів дорогими авто та нерухомістю: на Одещині військком потрапив у скандал

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів