RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Освіта для депутата: куди Вінницька облрада витрачає бюджетні гроші

Комунальна освітня установа є місцем працевлаштування чиновників із сумнівною репутацією.

Комунальна освітня установа є місцем працевлаштування чиновників із сумнівною репутацією. Фото:

Підвищення рівня освіти депутатів – справа важлива. Народний обранець повинен детально розбиратися в багатьох речах, оскільки на ньому лежить відповідальність за громаду, яка його обрала. Однак деякі депутати використовують освітні установи зовсім з іншою метою. Прикладом цього може бути Вінницька обласна рада. Детальніше про це читайте у матеріалі "Апострофа".

Ось, наприклад, депутат від партії "Батьківщина" Геннадій Мазур працевлаштувався вже під час своєї каденції 2015-2020 років, в заклад, власником якого є Вінницька обласна Рада. Йдеться про комунальний заклад вищої освіти "Вінницька академія безперервної освіти".

Ось так описує свою трудову діяльність Геннадій Мазур на сторінці в Вікіпедії.

Комунальний заклад вищої освіти "Вінницька академія безперервної освіти" більш відомий вінничанам, як Вінницький обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників. Таку назву мав цей заклад до квітня 2015 року, поки Вінницька обласна рада його не перейменувала, але основний напрям роботи лишився без змін – підвищення кваліфікації педагогів.

Читайте також: Депутат Вінницької облради Мазур з орбіти Гройсмана потрапив у науковий скандал

Безперечно, можна вважати великою вдачею для Академії, коли до її лав було залучено Геннадія Мазура, на той час голову постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Вінницької обласної Ради.

Це можна відслідкувати за динамікою підвищення цікавості депутатів до підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів після приходу до Академії голови бюджетної комісії.

Якщо на цю статтю в 2017 році виділялося 14 494,4 млн. грн, в 2018 – 21 031,41, а в 2019 – вже 25 342,1 млн. грн

2017 рік

2018 рік

2019 рік

Навіть попри те, що в новому скликанні Вінницької обласної Ради Геннадій Мазур втратив посаду голови бюджетної комісії, а зосередився на роботі постійної комісії обласної Радиз питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики на правах простого члена, його прихильність до підвищення кваліфікації продовжила своє відображення в обласному бюджеті. В 2022 році на ці потреби було закладено вже 41 476,7 млн. грн.

Це майже співставно з витратами на діяльність всього виконавчого апарату обласної ради.

До речі, динаміка зростання витрат на обласний апарат теж заслуговує уваги, але це вже інша тема.

Не всі виділені кошти йшли саме Академії, але, як кажуть вінницькі депутати, левова частина розподілялася саме цьому учбовому закладу. Окрім "Вінницької академії безперервної освіти"співробітництво принесло користь й депутату Мазуру. Замість сумнівного шлейфу керівника податкових органів часів Януковича, він отримав можливість вказувати в графі "Місце роботи" почесне звання – професор. Виборцям це подобається більше. Хоча й з цим званням є певна нестиковка. На сайті кафедри управління та адміністрування Академії, в якій працює пан Мазур, він згадується лише як доцент. Але, то таке…

Значно серйознішим виглядає той факт, що Академія залучила до роботи чиновника, якого підозрюють в плагіаті дисертаційної роботи, через яку він отримав перше наукове звання. Анекдотично, але виявилося, що навчальний заклад має договір про співпрацю з ТОВ "Антиплагіат", яке зобов’язалося допомагати перевіряти наукові роботи студентів та викладачів на плагіат.

Що ж це за навчальний заклад, чиї стіни приховують лобіста в обласній Раді?

Як вже згадувалося, формально Академія у своєму нинішньому форматі існує з 2015 року, хоча інститут післядипломної освіти педагогічних працівників, на базі якого її було утворено, було засновано ще в 1940 році.

З’ясувалося, що окрім коштів обласного бюджету, Академія отримує гроші з територіальних громад Вінниччини за реалізацію своєї статутної діяльності - післядипломну освіту педагогічних працівників.

Суми, як для Академії з бюджетним фінансуванням, не дуже великі, але для територіальних громад є суттєвими.

Іншим джерелом доходів Вінницької академії безперервної освіти стали студенти. В 2016 році ВУЗ отримав ліцензію та почав запрошувати на навчання студентів для першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (освітньо-наукового) рівнів. На сьогодні йдеться про наступні спеціальності: психологія, публічне управління та адміністрування, екологія. Але для студентів це також не безкоштовні послуги. Як вказано на освітньому порталі Osvita.ua, Вінницька академія безперервної освіти безкоштовних послуг не надає.

Попри наявність кількох офіційних та напівофіційних джерел доходу (з’ясувати з відкритих джерел кількість педагогів, які підвищили свій фах в Академії не вдалося), господарча діяльність закладу не виглядає успішною навіть у передвоєнні часи. І це не дивно, якщо проаналізувати окремі тендери на будівельні роботи та ФОПів, які отримували мільйони гривень.

Але не грошима визначається успішність навчального закладу, а якістю освіти. З цим у Академії теж не все гаразд. В рейтингу ТОП-200 університетів України в 2021 році, Вінницька академія безперервної освіти зайняла "почесне" 176 місце. Для порівняння, Вінницький національний технічний університет зайняв 16 місце.

Не бажаючи заглиблюватися в давню дискусію про якість освітніх послуг в Україні та чи взагалі потрібно Україні мати 200 університетів, можна зробити головний висновок.

Розуміючи важливість підвищення кваліфікації педагогічних працівників та необхідність підготовки молодих кадрів, не можна не зазначити, що справжня роль комунального закладу вищої освіти "Вінницька академія безперервної освіти" викликає багато запитань. І якщо за безперервною освітою мається на увазі "безперервна" можливість "освоєння" коштів обласного бюджету та місцевих громад, працевлаштування потрібних чиновників з сумнівною репутацією, то це є неприпустимим та злочинним. Особливо під час кривавої війни, коли країна та громади повинні рахувати кожну копійчину та підтримувати наші Сили оборони. І реакція на подібні факти також повинна бути миттєвою - діяльність подібних закладів має бути ретельно вивчена на предмет заявленої мети діяльності та корупції, а Вінницька обласна військова адміністрація має визначитися, чи доцільно витрачаються кошти під час широкомасштабної агресії проти України.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів