RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"У вас кома не там стоїть, переписуйте": як знущалися з поранених військових і що зміниться з 30 травня

Ухвалено важливі закони, які мають полегшити життя пораненим бійцям

Ухвалено важливі закони, які мають полегшити життя пораненим бійцям Пройти військово-лікарську комісію буде легше Фото: vn.ua

В Україні набули чинності два нові закони, які мають спростити проходження військовослужбовцями військово-лікарських комісій (ВЛК) та отримання медичних документів. Закон №9154 розширює список медустанов, де військові зможуть проходити комісії, а закон №9158 має сприяти удосконаленню питань оформлення документів та лікування військовослужбовців під час воєнного стану. Наскільки ефективними будуть нові закони – з'ясував "Апостроф".

Краще більше, та краще

Згідно із законом №9154, військово-лікарські комісії, які раніше перебували лише при закладах охорони здоров'я Міноборони, СБУ та інших військових формувань, а також при військкоматах, тепер можуть створюватися при державних та комунальних закладах охорони здоров'я.

Однак слід зазначити, що можливість створення ВЛК у цивільних закладах охорони здоров'я вже було передбачено наказом Міноборони № 402 від 14 серпня 2008 року. Але реально їх почали створювати лише через 1 рік та 3 місяці після початку повномасштабної війни. І ось питання – чому цього не робили раніше?

Читайте: Коли електронна черга на ВЛК з'явиться в лікарнях: Шмигаль озвучив дату

"Головна причина – проблема оплати праці лікарів, які залучаються до ВЛК, у звичайних лікарнях та поліклініках. Просто кажучи, їм за це не платили. Наприклад, програма державних гарантій медичного обслуговування населення (вона гарантує повну оплату медичних послуг та ліків за рахунок бюджету) у 2022 році складалася з 37 пакетів медичних послуг. Однак медичний огляд військовозобов'язаних не входив до жодного з них. Новий закон лише чіткіше прописав можливість створення ВЛК при державних та комунальних закладах охорони здоров'я, і врахував оплату лікарям", - розповідає "Апострофу" член комітету медичного та фармацевтичного права НААУ Юлія Миколаєць.

У свою чергу, секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко у розмові з "Апострофом" зазначив, що про вдосконалення законодавства в області ВЛК серйозно замислилися тоді, коли з фронту пішли сигнали безпосередньо від бійців – багато поранених, а чинна система не може впоратися.

"У нас не було завдання створити і ухвалити законопроекти швидко, аби як. Члени нашого комітету часто самі виїжджали на фронт, вивчали ситуацію. Всі питання ретельно опрацьовувалися", - каже Роман Костенко.

Читайте: Постанова ВЛК щодо мобілізації: є два варіанти оскарження рішення

Але постає питання – якщо ВЛК будуть тепер і у звичайних цивільних лікарнях (що, безумовно, величезний плюс – бо зменшаться черги на проходження комісій), то чи вистачить для них лікарів-фахівців?

"Це справді серйозна проблема. Навіть досвідчений лікар не може виключити суб'єктивний фактор. А якщо людина не цілком компетентна, не має достатнього досвіду? Багато військових лікарів – на фронті, не кожен цивільний зможе замінити такого фахівця. Ось приклад: що, якщо у новоствореній ВЛК немає хірурга, і замість нього висновок робитиме травматолог? Але це ж не один і той же фахівець! Знову ж таки, кожна цивільна лікарня має свій профіль. Ось візьмемо інститут Шалімова. Так, хірурги там чудові. Але напевно немає МРТ, офтальмологів, фахівців з кардіології… Доведеться залучати лікарів зі сторони. Або, наприклад, перевозити бійця з ампутованою ногою до іншої лікарні на консультацію", – каже "Апострофу" військова медикиня, колишня заступниця головного лікаря Київського опікового центру, голова благодійного фонду "Крила перемоги" Вікторія Крамаренко.

Як вона розповідає, нині серед військовослужбовців, які отримали поранення, контузії, каліцтва – чимало суїцидів. І основна їхня причина – неправильні, на думку захисників України, висновки ВЛК. Які позбавляють їх справедливих пенсій щодо інвалідності. Такі висновки були й раніше, коли питанням займалися військові лікарі.

"А що буде тепер, коли висновки будуть виносити цивільні фахівці? Тож поки що радіти рано", - вважає Вікторія Крамаренко.

Усе на боротьбу з бюрократією!

Закон №9158 покликаний полегшити для військовослужбовців оформлення довідки про обставини поранення, контузії, каліцтва. А також удосконалити процес оформлення та спрямування медичних документів між військовими частинами та закладами охорони здоров'я.

Це дуже важлива юридична інновація – адже через бюрократичні процедури військові місяцями не можуть оформити собі пенсію по інвалідності та інші виплати, які їм належать за законом.

"Взимку я отримав контузію під Бахмутом. З 23 січня по 23 лютого перебував у шпиталі в Краматорську. Склалося враження, що всіх бійців зі шпиталю хочуть виписати якнайшвидше. За цей місяць мав отримати бойові виплати 100 тис. грн (за законом, вони виплачуються під час перебування у шпиталі), але досі нічого не отримав. Паралельно тривало розслідування військової прокуратури. З'ясовували - я дійсно отримав контузію на передку або просто в розташуванні підрозділу послизнувся, і головою вдарився. Я вже й всі папірці зібрав, подаватиму до ВЛК, щоб отримати одноразову виплату за контузію. А мій побратим, ми разом з ним були в тому бою, пролежав у шпиталі два місяці, його списали по інвалідності, і він досі збирає довідки", - розповідає "Апострофу Антон, командир відділення стрілецького підрозділу.

Згідно з наказом Міноборони № 402, існує два види травм: пов'язані з проходженням термінової служби та отримані у зв'язку із захистом батьківщини.

"Перше – це банальне, стандартне формулювання. Людина була в армії, і отримала травму. Поранення, контузія – неважливо, спочатку пишуть саме так. Начмед не може написати одразу, що травму було отримано в бою (хоч є свідки), це треба довести .Для цього створюється комісія, яка може працювати кілька місяців. Боєць за цей час може вже пройти лікування, виписатися, перебувати на реабілітації, але він не зможе отримати документи для оформлення пенсії по інвалідності, поки не буде офіційного вердикту комісії", - каже " Апострофу Тарас, військовий хірург, що перебуває на фронті з 2014 року.

Читайте: Черг більше не буде? В Україні запустять електронний запис на медкомісію

За його словами, окрема проблема – оформлення документів на бійця для подання до військово-лікарської комісії.

"Вісім операцій за день, а тут ще вночі займаєшся паперовою писаниною. Пишеш про бійця все – на що хворів, де служив, як отримав поранення. Все у паперовому вигляді. І не дай боже помилитися – це серйозний документ, він від нього залежить, чи отримає людина пенсію по інвалідності... І підписи, і мокрі печатки... Потім відсилаєш далі по інстанції до шпиталю, а там кажуть – "знайшли помилку, у вас кома не там стоїть, переписуйте". Документи повертаються назад, переписуєш. І так може бути пару разів. Добре, тепер хоч дозволили спочатку надсилати документи в електронному вигляді - якщо помилка, одразу виправив. Але остаточний варіант все одно треба роздрукувати, підписати і поставити печатки", - розповідає військовий хірург.

Нардеп Роман Костенко запевняє "Апостроф", що тепер завдяки новим законам (фактично вони почали працювати з 30 травня) зайва бюрократія під час проходження ВЛК зникне. Як і черги на проходження комісій.

"Тепер не потрібно буде довгих розслідувань: для доказу того, що людина отримала поранення чи контузію саме в бою, досить кілька свідків. Боєць не стоятиме довго в чергах, проходячи лікарські "квести", і не бігатиме з довідками від госпіталю до військкомату - обов'язок за направленням документів покладається на державні установи", – наголосив Роман Костенко.

Одним словом, закони начебто ухвалені непогані. Юридичний каркас створений, тепер головне його наповнення.

"Важливий системний підхід. Якщо він буде. Все-таки дуже багато у нас залежить від людського чинника", – резюмує військовий медик Вікторія Крамаренко.

Читайте: Мобілізація обмежено придатних для служби: куди можуть відправити

Читайте також

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Новини партнерів