RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відхід "Вагнера" зіграв злий жарт з росіянами в Бахмуті - Сергій Череватий

Про українських захисників серед росіян ходять легенди

Про українських захисників серед росіян ходять легенди Сергій Череватий Фото: opentv.media

Вже декілька днів триває ротація російських окупаційних сил у Бахмуті. З міста потроху виходять підрозділи ПВК "Вагнер", а на їхнє місце заходять регулярні російські війська - зокрема десантні та мотострілецькі підрозділи. І хоча Пригожин заявляв, що "вагнерівці" підуть "відпочивати", є інформація, що вони не виходять з України, а просто передислокуються на інші напрями фронту. Що говорить виведення "вагнерівців" з Бахмута про плани окупантів на місто та як візити вищого військового керівництва України на передову впливають на хід війни - розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

- Чи можна сказати, що росія втрачає стратегію і ціль рухатися і захопити Бахмут, якщо вона поступово виводить звідти свої війська?

- У них там ідуть зараз ротаційні процеси. Замість злочинного угруповання "Вагнер" та його підрозділів, туди заходять підрозділи мотострілецькі та десантні. Вони намагаються знайти, як то кажуть, кращих з гірших з цих військ, які теж значною мірою пошарпані в цих боях.

Читайте: Бахмут у кліщах ЗСУ: чому тікає Пригожин і чи випустять "Вагнер" з України

Попри все ворог намагається знайти боєздатні підрозділи, тому що вони розуміють, що така швидка втрата Бахмута та околиць на фоні останніх невдач буде мега втратою. Витратити десять місяців і десятки тисяч життів для того, щоб довести, що вони можуть взяти Бахмут, так до кінця його і не взявши, і потім швидко відкотитися назад… Тому вони намагаються підтягнути ці підрозділи, але вони йдуть не в кращому моральному стані.

По-перше, вони бачать, в якому стані відступає підрозділ "Вагнера": розбиті і деморалізовані. На них це діє гнітюче. Ми чуємо це у перехопленнях. Плюс, на них діє гнітюча ситуація навколо Бахмута, коли передається через розмови, наскільки потужно били тут по "Вагнеру" наші сили оборони, які вони тут втрати понесли. Плюс, у них демонізовані деякі наші підрозділи – наприклад, 3-тя бригада. Для них слово "Азов" – це така жахалка, як і наші деякі десантні підрозділи, інші спеціальні підрозділи. Плюс це обростає додатковими міфами. Тому вони значною мірою деморалізовані туди підходять.

- Пригожин заявляв, що він виводить свої війська до 1 червня, потім начебто цей термін подовжував. З вашої відповіді я розумію, що все ж таки відбувається ротація. Але згадуються мені слова пана Данілова про те, що "Вагнер" передислокується на інші ділянки фронту. Чи є у вас із цього приводу інформація – куди переводить свої війська Пригожин?

- Поки що самі ротаційні процеси ще тривають. З огляду на те, яких вони зазнали ударів та втрат, вони конче потребують ротації, відновлення та певних заходів, щоб знову набути бойових спроможностей. Це має зайняти від декількох тижнів до декількох місяців, залежно від підрозділу.

Проте я думаю, що пан Данілов мав на увазі те, що зараз в них скрута з особовим складом загалом. Тому треба бути дуже критичним до їхніх заяв, що виводимо, що не виводимо. Вони несуть критичні втрати. 207910 осіб станом на кінець травня показав Генеральний штаб загальні втрати окупанта. Відтак, вони вишукують різноманітні шляхи, щоб заповнити ці прогалини, не проводячи загальної мобілізації.

Читайте: В Бахмуті п’ять днів жодного руху: командир підрозділу ЗСУ розповів про ситуацію в місті

Хоча Пригожин вже почав кричати, що без мобілізації ніяк. Тому вони намагаються задіяти різні приватні компанії, окрім "Вагнера" - це "Факел", "Ветеран", "Патріот" тощо. Вони задіюють бойовий армійський резерв – "Барс", задіюють територіальні війська. Зараз почали при військкоматах формувати так звані роти "Шторм Z". Це все не від хорошого життя, а з огляду на те, що їм терміново потрібне поповнення в особовому складі, в живій силі. Відтак, я не виключаю варіантів, що ті підрозділи "Вагнера", які найбільше зберегли боєздатність, вони будуть змушені кидати на якісь ділянки фронту, щоб посилити їх і закрити можливість швидкого прориву українських військ.

- Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський часто приїжджає на передову. Він показав кадри зачистки окупантів з окопів, які вони рили впродовж тривалого часу на підступах до Бахмута. Чи якісні укріпрайони звели противники?

- Це залежить від ділянки фронту, він досить великий. Там, де вони більш тривалий термін залишалися, звичайно, вони намагалися будувати більш-менш адекватні добротні фортифікаційні споруди. Та як показала практика, це не є панацеєю від добре підготовленого наступу. Тобто головне – це не фортифікаційні споруди чи техніка. Головне – це люди, їхня підготовка, оснащеність і, напевно найголовніше – мотивація.

Поза всяким сумнівом, в українців всі ці фактори набагато кращі, особливо в мотиваційному плані. Коли прийде час, то наші військові інженери, наші штаби знають, як зробити так, щоб пройти і ці фортифікаційні споруди.

- Ви в одному з інтервʼю говорили про те, що генерал Сирський відавав команди просто під обстрілами в районі Соледара. Наскільки небезпечні приїзди керівництва нашої країни на фронт і наскільки це піднімає дух наших бійців?

- Це було в мене ранкове інтервʼю і трошечки скоротили саму суть. Хтось міг подумати, що це було нещодавно. Малося на увазі, що командувач часто буває у військах, працює на місці. Зокрема у критичні моменти, як під час Київської операції у Мощуні або під час Соледарської операції він безпосередньо під час бойових дій відавав накази. Це небезпечно, коли це відбувається під час активної фази бойових дій, але це крайня міра.

Це суперкризовий військовий менеджмент і він приймається, коли це вкрай необхідно і саме такий рівень військової компетентності, досвідченості, знань може провести певний ряд заходів, які потім місяцями впливають на нашу оборону в позитивному ключі. Дозволяє її перебудувати, зробити правильні висновки так, щоб в подальшому ворог зазнавав більше втрат, а ми могли ефективно оборонятися.

Читайте: Ціна Бахмуту колосальна: на Заході назвали, скільки Росія втратила вбитими і пораненими

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів