RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Була церква – стало ТОВ: у Бородянці священник-колаборант хоче вкрасти майно громади. Його підтримує мер Сахарук

Нотаріус вже вніс зміни до Реєстру майнових прав

Нотаріус вже вніс зміни до Реєстру майнових прав Фото:

Історія священника УПЦ МП Віктора Талька, що під час окупації Бородянки на Київщині росіянами облаштував катівню у підвалі храму, сколихнула країну. 9 липня парафіяни церкви Святого Архистратига Михаїла вирішили перейти до ПЦУ та змінити свого настоятеля. На перешкоді спочатку став парафіянин УПЦ МП Бородянський селищний голова Олександр Сахарук, а згодом прибічники московської церкви придумали незаконну схему привласнення майна громади. Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа".

У Бородянці на Київщині підозрюваний у колабораціонізмі священник УПЦ Московського патріархату намагається привласнити майно релігійної громади після того, як парафіяни проголосували за перехід до Православної церкви України. Право власності на храм колишній настоятель незаконно перереєстрував на приватне підприємство. Про це стало відомо із заяви про злочин голови парафіяльної ради храму Святого Архистратига Михаїла Івана Хижняка, яку опублікував у Facebook громадський діяч Сергій Возний.

Згідно із заявою, 13 липня священник УПЦ МП Віктор Талько разом із прибічником московської церкви Ростиславом Скуратівським здійснили незаконні дії щодо відчуження будівлі храму на користь ТОВ “Центр духовного розвитку”. Цим порушили ч. 2 ст. 18 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації”, яка забороняє відчужувати майно релігійних громад до завершення процесу зміни канонічної підлеглості. На думку заявника, в діях Талька та Скуратівського є ознаки злочинів, передбачених статтями 190, 191, 192, 206-2 Кримінального кодексу – це шахрайство, привласнення майна, заподіяння майнової шкоди шляхом обману. Заяву до правоохоронних органів подано 18 липня.

Учасником незаконної схеми також був приватний нотаріус Максим Нельзін, який вніс зміни до Державного реєстру речових прав. Відомий громадський діяч Сергій Возний оприлюднив у Facebook відео розмови з нотаріусом.

“Цей чоловік, нотаріус Нельзін, своїми діями незаконними, підставними, бачачи, що в реєстрі земля знаходиться за релігійною громадою, якимось чином записав в реєстрі церкву “Московського патріархату” на юридичну особу, на ТОВ, фактично такими діями вкравши у громади Бородянки церкву”, – заявив Сергій Возний на відео.

Нотаріус Максим Нельзін. Джерело: Facebook Сергій Возний

Згідно з даними з відкритих джерел, Максим Нельзін також є депутатом Ірпінської міської ради від “Слуги народу”. Мандат отримав у 2020 році, перед цим програвши вибори на міського голову Ірпеня. Під час виборчої кампанії Нельзіна активно підтримував тодішній “слуга народу” Олександр Дубінський, що нині перебуває під санкціями США.

Максим Нельзін (посередині), Олександр Дубінський (крайній справа). Фото: Київ24.News

Нагадаємо, що парафія храму Святого Архистратига Михаїла у Бородянці 9 липня перейшла із підпорядкування УПЦ МП до ПЦУ. Збори релігійної громади відбулися на центральній площі селища: за рішення про зміну канонічної підлеглості одностайно проголосувало 220 парафіян. Очільником громади замість Віктора Талька обрали Івана Хижняка. Проведенню зборів намагався перешкодити селищний голова Бородянки Олександр Сахарук, що є парафіянином УПЦ МП. Він не дозволив вірянам збиратися у приміщенні Палацу культури імені Тараса Шевченка, заявляючи, що ця будівля нібито є аварійною та підлягає капітальному ремонту, хоч сам мер регулярно проводить там зустрічі з громадськістю.

Відмова Бородянського селищного голови Олександра Сахарука дати дозвіл на проведення зборів релігійної громади у Палаці культури Бородянки, 4 липня

Зустріч з громадськістю Олександра Сахарука та депутатки Ольги Василевської-Смаглюк у Палаці культури Бородянки, 5 липня

Раніше, 7 липня, Служба безпеки України повідомила про відкриття кримінального провадження проти священника УПЦ МП з Бородянки Віктора Талька. За даними слідства, він активно співпрацював з російськими загарбниками під час тимчасової окупації селища у лютому – березні 2022 року. Зокрема, допомагав окупантам вивезти до Білорусі майже 100 місцевих жителів. Крім того, запропонував росіянам використовувати підвальне приміщення храму для утримання ув’язнених учасників руху опору.

Віктор Талько

Додамо, що 25 червня до Православної церкви України остаточно перейшов Свято-Михайлівський собор у Білогородці на Київщині. Громада вирішила доєднатися до Помісної церкви ще рік тому, але прибічники УПЦ МП не пропускали вірян на територію святині. 13 липня божественну літургію у храмі відслужив предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів