RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Воєнкоми, на вихід: як зробити, щоб ТЦК запрацювали як швейцарські годинники

Як вирішити проблему з військкоматами

Як вирішити проблему з військкоматами Воєнкоми, на вихід Фото: slavuta.city

В Україні почався процес перезавантаження обласних військкоматів, які зараз називаються територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП). Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив про звільнення всіх військкомів. Наскільки законним є це рішення, і що тепер чекає на керівників ТЦК, які за посадами фактично прирівняні до командирів військових бригад – з'ясовував "Апостроф".

Зміна місць

Робота територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки викликає безліч нарікань. І, слід зізнатися, небезпідставно. Хабарництво, роздача повісток військовозобов'язаним у невстановлених місцях (при цьому заповнюються порожні бланки, що абсолютно незаконно), як правило, незадовільна робота військово-лікарських комісій, внаслідок чого на фронт потрапляють люди з хронічними захворюваннями (натомість абсолютно здорові люди за гроші отримують "білий квиток". "і їдуть із країни) – все це викликає народне обурення.

Читайте: "Доктор, у мене болить": чому ВЛК гребуть до армії хворих та інвалідів

Але рішення президента країни багато хто вважає досить м'яким.

"Я не розумію, чому до військкомів, щодо яких уже підтверджено факти корупційної складової, не застосовується міра вищої якості (вища міра покарання) - йде ж війна. Я вважаю їх диверсантами, які, можливо, з якимись своїми спотвореними внутрішніми фантазіями вирішили, що вони беруть гроші і рятують людей, відмазуючи їх. Я не знаю, що вони там вирішували чи чим вони керувалися у своїх головах. Але це диверсанти, які завдають серйозної шкоди всередині країни", – каже в етері Апостроф TV командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський.

На його переконання, президент зробив своєчасний крок, давши команду змінити військкомів. Але постає резонне питання – а чому було вирішено покарати саме керівників обласних ТЦК? Риба, як відомо, гниє з голови і може резонно розпочати з мобілізаційного підрозділу Міністерства оборони?

"Насправді в міністерстві сидять люди, які насправді мало що вирішують. Реальна "піраміда" у військкоматах починається з обласного рівня. Рішення президента я можу зрозуміти, і воно по-своєму правильне. Зняте психологічне напруження в суспільстві, люди побачили, що влада реагує на проблему - і досить жорстко. Але питання - наскільки це законно та ефективно - зняття з посад обласних військкомів? Звільнити їх в умовах воєнного стану не можна, можна тільки перевести на іншу посаду. Ну і що в результаті? Їх просто переведуть до штабу, або ще кудись на командну посаду. Це люди у віці, як правило, 50-55 років, підполковники-полковники. По суті рівень командира бригади. Взагалі зміна служби для військового, ротація - це справа буденна. Ще за радянських часів усі військовослужбовці раз на чотири-п'ять років змінювали місце служби. Тож для обласних військкомів мало що зміниться", – розповідає "Апострофу" колишній головний військовий прокурор України Віктор Чумак.

Сумнівні перестановки

Одним словом, нічого страшного з колишніми обласними військкомами не станеться. У сенсі – якщо їх посадять, то лише в інші крісла. Це ще довести треба, що вони запеклі хабарники та корупціонери. Більше того, вони цілком можуть і поновитися на посаді.

"Для звільнення може бути лише три причини. Власна заява. За станом здоров'я. І неналежне несення служби. Але довести неналежне несення служби досить складно. До речі, у росії для звільнення є у законі цікаве формулювання – "у зв'язку зі втратою довіри". В Україні такого немає... І загалом я не здивуюся, якщо з 25 обласних військових комісарів 20 згодом через суд поновляться на посаді. Їх, в принципі, просто взяли і звільнили. Без доказів, нічого. Ось просто президент так вирішив і так зробив. Але це схоже на самоправство", – каже "Апострофу" колишній начальник податкової поліції Полтавської області Юрій Яковенко.

Читайте: Ціна питання - 4500 доларів: під Хмельницьким на хабарі затримали військового з ТЦК

Передбачувана ротація: призначати тепер на посаду обласних військкомів військових, що мають бойовий досвід у нинішній війні, отримали поранення і не можуть воювати на передовій – теж сумнівний задум.

"Ось я начальник міліції, а мене перекидають керувати портом "Південний". І що я робитиму, як керувати підлеглими? Що я взагалі робитиму? Добре, призначили військкомом Героя України, він Ізюм і Куп'янськ брав. Але тут потрібен досвід управління колективом, призначення просто так тільки може погіршити питання з мобілізацією. Тим паче, новому обласному військкому напевно потрібно буде ставити на посади рангом нижче (на міські, районні рівні) своїх людей. І швидше за все, вони будуть не дуже досвідченими для такої нової роботи", – каже Юрій Яковенко.

На його думку, кардинально вирішити проблему із військкоматами можна лише за допомогою легалізації хабарів. Тобто зробити відкуп від армії офіційним.

"Якщо людина готова заплатити 5-7 тисяч доларів за те, щоб не воювати, то заплати і вали собі. Такий ти на жодній війні не потрібен, та й в країні взагалі. А ці гроші краще витратити на бійців, що воюють. І проблему з військкоматами буде повністю закрито", – каже Юрій Яковенко.

Додамо, що зараз точаться розмови щодо зміни мобілізаційного законодавства. Але, як каже Віктор Чумак, люди – це найголовніше. Гарні, порядні люди - з якими ТЦК працюватимуть як швейцарські годинники. А якщо людина братиме хабарі, жодне законодавство не допоможе. І, тим паче, переміщення високопосадовців з одних посад на інші.

Читайте: Військкомів-хабарників треба саджати, а не на фронт відправляти – командир підрозділу ЗСУ

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду

Новини партнерів