RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна за Польщу і Європу відбувається тут і зараз - офіцер 59 бригади ЗСУ "Хохол"

Зараз програємо цю війну

Зараз програємо цю війну Андрій "Хохол" Серган Фото: facebook

Бахмутський напрямок продовжує залишатися одним з найгарячіших на мапі війни в Україні. Окупанти не залишають спроб захопити Авдіївку, але успіху там не мають. Про поточну ситуацію під Бахмутом, згуртованість українців і проблему, про яку треба кричати на всіх платформах - в етері Апостроф TV розповів офіцер аеророзвідки 59-ї бригади ЗСУ Андрій "Хохол" Серган.

- Як часто відбувається ротація в лавах окупантів на Бахмутському напрямку? І з якого напрямку перекидають?

- Ротація відбувається, коли ми вибиваємо їхній людський ресурс. І дуже помітно, коли відбувається ротація регулярних військ з так званими арміями "днр-лнр". Це доволі чітко відчувається, тому що у них різний підхід до справи. Якщо регулярні війська працюють згідно статуту і окопуються доволі щільно, то з ними набагато важче мати справу, ніж з військами "днр-лнр".

Читайте: Території в обмін на НАТО: а ви не офигіли, шановні?

- Які війська ворога тримають зараз оборону на Бахмутському напрямку?

- Стоять вперемішку - батальйони регулярних військ з батальйонами "днр-лнр", Там є ще якісь інші, але це не суттєво. А ці стоять вперемішку і один одного контролюють.

Найбільшу загрозу ж несуть їхні розумні командири. В тих же формуваннях "днр-лнр" є розумні командири, які воюють вже десятий рік. За поведінкою цих командирів видно, як вони ведуть бойові дії, як окопуються.

Якщо з тієї сторони командир, умовно кажучи, дурень, то нам тоді пощастило - ми їх будемо перебивати доволі агресивно і інтенсивно.

Взагалі у ворога є нормальні командири, в яких нам треба вчитися, спостерігати за ними, аналізувати їхню роботу і переймати їхній досвід. Щоб вибити, наприклад, ділянку фронту, де стоїть нормальний командир... Така ділянка буде у 2-3 рази більше окопана. У них окопи у дві лінії - так як має бути.

- Що вам відомо з приводу того, що росіяни намагаються оточити Авдіївку?

- Ми зараз безпосередньо на Авдіївському напрямку. Вони ці спроби роблять вже протягом року, постійно намагаючись взяти наші позиції. Тож нічого нового я не бачу, а ми тут стоїмо з лютого, коли нас перекинули з Херсонського напрямку.

Читайте: Воюватимуть усі: в Раді розповіли про четверту чергу мобілізації

- Днями Зеленський відвідав бригади, які беруть участь у контрнаступі на Соледарському і Бахмутському напрямках. Наскільки важливо, коли президент відвідує наші позиції, беручи до уваги людський фактор?

- Якщо він не просто відвідує для популяризації себе, а щоб усвідомити, що відбувається у військах, почути людей, розібратися у ситуації, то це добре. А якщо це для популізму, то дай Бог йому здоров'я.

- Тим часом, на росії відбувся форум армія-23, на якому традиційно звинуватили Захід у тому, що він нібито спровокував війну в Україні. Там же вони заявляють про поновлення і посилення російського ВПК. Це вже зараз, мова про різного роду оновлення техніки, відчувається на фронті?

- Вони працюють, і доволі інтенсивно, над тим, щоб посилити свої військові потужності і виробництво. Нам також варто над цим працювати, бо ми сидимо на постачанні зброї з Європи і Штатів. Але ця голка може доволі різко зламатися - і це треба враховувати. Тому нам потрібно і цьому вчитися у свого ворога і розвивати своє виробництво. Та ж американська ППО залежить від БК і ракет, які постачає нам Захід. А якщо Захід скаже нам сідати за стіл перемовин умовно завтра, то для цього йому достатньо перекрити кран постачання цих ракет - і все. Ми будемо змушені сісти за стіл перемовин - і відмовитися від своїх територій, від тих людей, які загинули, від нашої національної ідеї вижити і повернути свої території.

Читайте: Воєнкомів-хабарників треба садити, а не на фронт відправляти - командир підрозділу ЗСУ

Як не прискорбно говорити, та ми зараз програємо цю війну, тому що у нас не запустилися виробництва у три зміни, досі ми не виробляємо свої танки, артилерію і ракети. І це проблема. А те, що росіяни щось планують, розвивають свою армію - це факт. Те що у них може бути свій контрнаступ - це також факт. Бо у нас тільки й розмов про наш контрнаступ і про те як ми дамо їм пи***, вибачте мене за російську мову. А вони ж також планують і також можуть знову опинитися біля Києва.

Тому оці всі заходи - це ще маячок до того, що у них є витримка. Вони забрали Крим, Донецьк, Луганськ, вісім років чекали і потім зробили ще один крок і ще один удар. І знову у них є час і ресурси чекати, чого немає у нас. Ми не маємо ані часу, ані ресурсів. Водночас нам потрібно дуже сильно згуртуватися, запустити виробництва і, головне, щоби всі об'єдналися і дали пи*** росіянам. Бо час грає проти нас. Це моя точка зору, але вони почекають рік-два-десять і знову попруть уперед.

Полякам, французам, і всім іншим європейцям потрібно включатися максимально - не лише ресурсами, а вже й людьми. Якщо вони не можуть залучити такий інструмент як НАТО, то нехай це буде "Французький легіон", "Блекуотер", або інші приватні військові компанії, які можуть так само зайняти частину лінії оборони чи проводити штурмові дії. Про це дуже потрібно кричати на всіх медіа-ресурсах.

Так, є добровольці - питань немає. Але їх одиниці - це ті ж американці, британці поляки та інші. А нам потрібно в інформаційному руслі розганяти це питання. Дивіться на поляків, вони вже готуються до того, що можуть на них піти з Білорусі, литовці готуються до того, що можуть піти з росії або тієї ж Білорусі. Простіше кажучи, війна за Польщу, Литву чи навіть Молдову відбувається вже зараз у Донецькій, Луганській, Херсонській і Запорізькій областях. І тому зараз Заходу потрібно включатися максимально тут, бо вони потім воюватимуть у себе дома.

Читайте: "Бермудський трикутник" для росіян: за три дні зникає більше батальйону окупантів

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів