RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нова ера війни: як Україні поставити Росію на коліна

Дрони можуть завдати росіянам істотної шкоди Фото: dw.com

Останні тижні запамʼяталися потужними атаками на російські кораблі та аеродроми. На початку серпня було атаковано великий десантний корабель окупантів "Оленегорський горняк", одразу після – підсанкційний танкер "Сіг". Та на цьому хороші новини не закінчилися. Кілька днів тому було уражено російський бомбардувальник Ту-22М3 на авіабазі Сольці. Крім того, повідомлялося про атаку на аеродром в Курську, де було виведено з ладу одразу пʼять літаків противника. Про нову стратегію українських військ та те, як витримати війну на виснаження, розповів в ефірі Апостроф TV директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак.

Україні все більше і більше вдаються потужні вогневі операції на великих відстанях. В ніч на 27 серпня в Курську на аеродромі, за даними СБУ, було виведено з ладу 5 літаків: 4 Су-30 та один МіГ-29. Якщо це підтвердиться, то стане свідченням того, що Україна приступила не просто до психологічного тиску цими дроновими ударами, як це відбувалося по Москва-Сіті, а до системного знищення елементів оборонного потенціалу росії. Початок такого знищення я б асоціював зі знищенням Ту-22М3 – літака дальньої бомбардувальної авіації. Зараз це продовжується.

Дивіться: В Генштабі показали один з дронів, який вдарив по окупантах в Криму: фото

Зараз Україна демонструє ідеологію, на якій ми наполягали з 2019 року, коли в вересні побачили атаку десяти дешевих дронів в Саудівській Аравії на нафтову промисловість. Ми побачили, що настає нова ера війни і припускали, що окрім стратегічних засобів як ракети, треба мати величезну кількість масового виробництва більш дешевих, але технологічних систем. Тобто використання сучасних композитних матеріалів, безшумних двигунів, багатьох таких технологій, але в масовому варіанті.

Влітку Україна почала використовувати цю москітну стратегію, коли одночасно застосовується до 20 дронів. Коли буде запускатися по 30 дронів одразу, то хоча б 10 із них мети досягнуть. До речі, на морі це так само відбувається. Хочу процитувати тут нашого головного розвідника – генерала Буданова, який засвідчив, що 60-70% морських дронів знищуються ворогом, але 30% завдають великої шкоди. Це якраз москітна стратегія в дії. На це треба витрачати величезні кошти і розвивати. Ракети і різноманітні дрони – на це має бути акцент для створення ударного потенціалу, щоб можна було нищити обʼєкти на території росії.

Коли буде уражено російський промисловий комплекс – наприклад, ракетний завод – це буде сигнал, що Україна зробила ще один гіперстрибок у сфері нарощування оборонного потенціалу, бо наступні цілі – це як раз оборонні заводи росії. Це більш потужні і вагомі цілі. Вони є масштабними. Але коли Україна перейде до них, ми скажемо, що зроблено ще один величезний крок до перемоги.

Читайте: Скільки Путін готовий воювати проти України: у США озвучили прогноз

Тепер про саму перемогу і те, як нам витримати війну на виснаження. Потрібно зараз зосередитися як на посиленні воєнного потенціалу, так і на посиленні політичної ваги. Нам саміт НАТО чітко продемонстрував, що членство в блоці ми швидко не отримаємо. Значить, треба просувати двосторонні угоди безпекової підтримки. Це можуть бути угоди із Великою Сімкою, з окремими країнами як Велика Британія, Німеччина. До речі, Туреччина тут може бути дуже потужним гравцем, бо вона має ключ до воріт у Чорне море. Для України дуже важливо буде наповнити ці безпекові угоди і отримати від кожної країни все, що можливо: технології, спільні виробництва, військово-технічні проекти. Зрештою, це дасть можливості для зростання економіки.

Повернімося до політики. Ми бачимо, що поки що є один негативний стримуючий фактор: Захід не хоче повірити в те, що режим путіна має бути знищений. Це дуже велика проблема, яку Україна має розвʼязати самостійно. Для цього треба розвивати потужності для повної деокупації та мати можливості для відповіді. Я гадаю, це кілька тисяч ракетдальністю 500-1000 км і величезне дронове виробництво, яке дозволить кожен день відправляти ворогу по 30 дронів у подарунок.

На політичному рівні – це повна підтримка цих дій. Якщо Захід не хоче визнати, що злочинний режим путіна має бути знищений, то хоча б буде тихе схвалення цього і сприяння цьому. Україна має досягти такого рівня, коли вона самостійно це зробить і завершить. Якщо не зробити це, то ми маємо перспективу або війни, яка триватиме нескінченно, або її замороження на певний час, а потім на нас чекатиме така ж потужна війна. Тому ми не маємо права ставати слабкішими, ніж зараз.

Читайте: Війна за Польщу і Європу відбувається тут і зараз - офіцер 59 бригади ЗСУ "Хохол"

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло