RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нелітаючі страшилки Путіна: чим Кремль знову лякає весь світ

Поки німці працюють над Taurus для України, Путін знову вирішив полякати світ

Поки німці працюють над Taurus для України, Путін знову вирішив полякати світ Путін: у мене ось такааааааааа ракета Фото: з відкритих джерел

Екс-міністр оборони Великої Британія Бен Воллес закликав німців передати свої ракети Taurus Україні. Адже Британія вже передала свої Storm Shadow, Франція - SCALP-EG, а Німеччина зволікає з передачею крилатих ракет. Натомість путін на Валдайському форумі заявив про успішне випробування крилатої ракети з ядерним двигуном "буревісник". Які справжні причини зволікання з Taurus, для чого рф "буревісник" та що збираються обговорювати на черговому "Рамштайні" - в етері Апостроф TV розповів експерт з питань озброєння, головний редактор Defence Express Олег Катков.

Taurus

Питання щодо Taurus - це не питання ескалації чи якісь побоювання. Причини банальні і стосуються багатьох речей у внутрішньому німецькому політикумі. Загальна кількість одиниць цих ракет - близько 600. З них в боєздатному льотному стані, відповідно до заяви одного з членів оборонного комітету німецького парламенту - лише 150 одиниць. Це ті, які можуть виконувати бойові завдання у бундесвері. 150 одиниць - вже не багато.

Читайте: Можна бити по Росії? У Бундестазі зробили несподівану заяву щодо ракет Taurus для України

Для розуміння, на весь бундесвер кількість крилатих ракет приблизно на два масових запуски, які були в рашистів в період осінньо-зимової кампанії - тобто на два дні. Все. Але, знову таки, 150 - це паперовий показник. Те, що в бундесвері пишуть на папері, часто не співпадає з тим, що є насправді. І стрес-навчання БМП "Пума" показало, що вони всі поламались за тиждень. Вони не змогли сформувати один готовий танковий батальйон для оперативних сил НАТО і збирали його з різних підрозділів.

Тому тут велика кількість питань - і вони доволі систематичні. І все це є предметом поточної критики німецької правлячої партії, коаліції зокрема. І нехай навіть 150 ракет в них є у боєздатному стані - скільки вони можуть передати з цієї кількості? Нехай 10 відсотків - тобто 15 одиниць. І з німецькою педантичністю вони публікують - майже кожного тижня оновлюють перелік на сайті уряду, де зазначено скільки всього вони передали. І рахують до одиниці навіть 155 мм снаряди. Не просто передали три тисячі. Ні, вони пишуть до одиниці. І з'являється там позначка "передали 15 Taurus". І у опозиції буде питання: а чому 15, якщо було 600?! Чому хоча б не сотню.

Шольц фізично не може сказати, що ми не будемо давати, тому що в нас їх немає. Бо ж спитають, куди поділись ракети. Вони ж замовлялись і витрачались кошти на бундесвер - і це все державні кошти. І це все на фоні політичної ситуації у самій Німеччині. І на питання "чому немає ракет" ніхто не хоче відповідати. Більше того, тому деякі політики і говорять "давайте, передавайте". Була заява очільниці оборонного комітету. Але ця партія хоч і входить в коаліцію - це найменша партія в коаліції. І по друге, там є політичні розбірки.

Потрібно розуміти ще один аспект. Якщо ми візьмемо 10 ракет Taurus. До них необхідно буде провести всі технічні роботи, які проводили для Storm Shadow/SCALP-EG. Провести їхню інтеграцію до літака - це вже задача. Навчити особовий персонал, який має їх обслуговувати. Знов таки, підвісити ракету під літак, щоб вона виконала бойове завдання - це не взяти скотч і примотати до крила і все "вона полетіла". Ні, це складне завдання. Далі треба працювати з програмним забезпеченням.

Банальне питання: а програмне забезпечення, якщо це ракета, яка використовується лише у Німеччині, є англійська версія, щоб було простіше? Чи треба треба використовувати німецькомовний софт. Це також питання. І є певний перелік робіт, який потрібно виконати в Україні для того, щоб використовувати ці ракети.

І, звичайно, є питання: чи варто взагалі заради десяти ракет це все робити. Бо можливо їх більше й не буде.

Так, можливо вони хочуть відновити всі 450 ракет і передати їх Україні.

Знову таки, коли ми говоримо про передачу озброєння, ми не лише повинні говорити про назви і технічні характеристики. Маємо говорити завжди про ресурс: скільки цих засобів можеа передати - і це найголовніше. Тому що одна ракета не зробить погоди взагалі. Так, це буде один вкрай ефективний удар, але один. Завжди повинна йти мова про комплексне систематичне постачання протягом тривалого часу для того, щоб всі удари і Storm Shadow/SCALP-EG, нехай ATACMS, Taurus і іншими далекобійними засобами ураження були систематичними.

Гордо пада "буревісник"

"Буревісник" - це щоб полякати. Треба розуміти, що ядерне озброєння для рф - це запорука її існування. Якщо б не ядерне озброєння, то ситуація взагалі була б іншою. І саме тому у Кремлі постійно говорять про ядерне озброєння, щоб стерти там когось і у радіоактивний попіл перетворити. Це ж на державному рівні. Навіть коли Медведєв щось там пише, треба пам'ятати, що він член Радбезу - офіційна особа. Це не посада клоуна чи шута, а офіційна посада людини, яка ухвалює стратегічні безпекові рішення у рф. Це ж не просто так. Це не Жириновський якийсь там, чи ще хтось інший, якийсь блогер, ні. Це людина, яка ухвалює відповідні рішення на рівні держави. І він пише, що будемо бити ядерним озброєнням.

Так, "буревісник" - це вундерваффе, яке путін оголосив у 2018 році разом з "посейдоном", "кинджалом" і "сарматом". Все, що відомо про "буревісник" - було близько десяти випробувань і всі вони були невдалі. Єдине частково успішне випробування, коли ракета пролетіла близько 40 км - і впала. А вона повинна мати необмежену дальність.

"Буревісник", скоріш за все, впирається в ідеї ще 50-х років. Чомусь путіну подобаються такі ідеї з часів початку холодної війни. От ракета "посейдон", яка має змивати радіоактивним цунамі цілі континенти - це ідеї часів ледь не Сталіна. Тобто створити мегаторпеду з потужною ядерною бойовою частиною. І саме цікаве, що тоді цей проект, його концепцію виклав Сахаров - відомий академік. І тоді він з цією концепцією прийшов до знайомого адмірала, а той сказав, що, мовляв, радянський військовий моряк не воює з цивільним населенням, це нелюдяна зброя. І проект розвитку не отримав.

Але оці всі назви ухвалювалися на всеросійському голосуванні. Це показує рашизм і деградацію моралі та всього іншого.

"Рамштайн-16"

Зараз відбувається певний перелам - на Заході оцінюють підтримку України: що вони можуть зробити. Тому що є певні складські запаси, які активно спустошуються і треба їх заповнювати. І це постійний процес. Знову ж таки, всі постачання мають бути системні, комплексі та розраховані на довгий період. Через те, що зараз Україна вкрай зацікавлена, їй це вже вдається - і це унікальна ситуація, коли іноземні оборонні компанії готові до співробітництва в умовах війни щодо виробництва озброєння. Це чудово і це те, що потрібно, і те, що буде розвиватися.

"Рамштайн" частково буде торкатися і цього процесу, тобто локалізації озброєння в Україні, інших шляхів такого посилення, щоб, поки на першому етапі, ремонтувати західне озброєння. Для того, щоб вивільнити виробничі потужності у Європі та США.

Умовно, якщо зараз танк Leopard 2A4 ремонтується у Польщі, його треба ремонтувати в Україні, щоб хоча б прискорити логістику. В той же час, цей самий завод, який ремонтує Leopard 2A4, може виробляти й іншу техніку, яка потрібна Україні. Думаю, саме таким чином це все і буде забезпечено.

Читайте: Зброя перемоги: як ATACMS, Taurus і танки Abrams вплинуть на наш контрнаступ

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами