RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зимові обстріли України будуть: до чого готуватися силам ППО

Росіянам вистачить ракет на 2-3 атаки на місяць

Росіянам вистачить ракет на 2-3 атаки на місяць Ракетні обстріли будуть, але у росіян проблеми з виробництвом ракет Фото: з відкритих джерел

Щодня ворог завдає масовані удари по території нашої держави іранськими безпізотниками Shahed-131/136. У вересні була ворог запустив по Україні рекордну кількість БПЛА - 503 одиниці, з яких cилам ППО вдалося збити 396. У жовтні росіяни продовжують нічні масовані удари дронами - по 20-30 "шахедів" щоночі. Чому ворог перейшов на тактику обстрілу дронами і які запаси ракет мають росіяни - в етері Апостроф TV розповів майор запасу НГУ, ветеран українсько-російської війни Олексій Гетьман.

Росіяни будуть змушені змінювати тактику повітряних ударів по Україні. Адже в них обмежене виробництво ракет - від Х-55 до "Кинжалів". Потужність виробництва балістичних та крилатих ракет разом становить приблизно 45-50 одиниць на місяць. Тобто "кинджалів" виготовляють - 1-2, "іскандерів" 5-6 тощо. В порівнянні з тим, що було на початку вторгнення, у них суттєво знизився запас ракет, а виробництво не встигає закривати ці потреби.

Читайте: Невловимий "Шахед": чому збивати дрони стало важче

Обмежені запаси та невисокі темпи виробництва дадуть змогу противнику здійснювати удари по 30-50 ракет за раз та не більше 1-3 атак на місяць. Це не означає, що більше не буде ракетних обстрілів. Адже у ворога залишилась декілька тисяч ракет до зенітно-ракетних комплексів С-300, які вони переробляють для ударів по наземних цілях.

Також ще є великий запас ракет "онікс", декілька сотень ракет Х-22. Але ракет дальнього радіусу дії - крилатих та балістичних, - які можуть вражати цілі на всій території України, вистачить лише на 1-3 обстріли на місяць. Наприклад, якщо в атаках використовуватимуть по 30 ракет, то на три атаки на місяць, якщо по 40-50 за раз, то на дві атаки. Саме через обмежену кількість ракет ворог буде використовуватись велику кількість "шахедів". Росіяни будуть комбінувати удари, щоб до цілі одночасно прилітала і балістична, і крилата ракети, і "шахед".

Як реакція на зміну тактики ворога - звернення Києва до наших партнерів з проханням надати "гепарди" зі спареними 35-мм кулеметами. Це не нова зброя, але вона дуже ефективна саме в боротьбі з "шахедами" та іншими безпілотниками. Хоча у нас є й інші засоби боротьби з дронами-камікадзе - "шилки", зенітні установки ЗУ-22, мобільні групи з крупнокаліберними кулеметами тощо. Навіть кулеметом Калашникова можна знищувати дані цілі, якщо правильно вибудований рубіж оборони.

До того ж енергетики самі готуються до можливих пошкоджень певних частин та вузлів енергосистеми. Відпрацьовують способи як перемикати подачу електроенергії з пошкоджених ліній на резервні, щоб люди надовго не залишались без світла.

Наша ППО точно не стала гірша в порівнянні з минулим роком. Тим паче, що засоби нападу у агресора залишилися тими самими, а засоби захисту наші покращилися. Тому завдати великої шкоди, як минулоріч, ворогу точно не вдасться - у них немає таких сил та засобів.

Дивіться: Відео дня: HIMARS розніс артилерію росіян та вантажівку з БК

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами