RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий слід у справі Forbes: як Магомед Мусаєв має намір впливати на казахстанську політику

Російському олігарху вдалося переконати казахських бізнесменів інвестувати в проект десятки мільйонів доларів з цілями, що далеко йдуть

Російському олігарху вдалося переконати казахських бізнесменів інвестувати в проект десятки мільйонів доларів з цілями, що далеко йдуть Фото:

Відповідно до інформації, нещодавно опублікованої в американському виданні Washington Post, російський олігарх і власник російської версії журналу Forbes Магомед Мусаєв став господарем найвідомішого міжнародного журналу Forbes. Washington Post цитує Мусаєва: "Я щойно купив глобальний Forbes. Ви розумієте, коли у вас в руках ключ від найавторитетнішого світового бренду, цей ключ дасть мені доступ до будь-якого" . Називаючи Остіна Рассела (офіційного покупця Forbes - "Апостроф") лише номінальним "обличчям" угоди, Мусаєв наполягає на тому, щоб його власна участь зберігалася в таємниці. "Я роблю це тонше , - говорив Мусаєв, - Ви розумієте, я працюю не кувалдою і не скальпелем, а лазером". Авторитетні американські ЗМІ, серед яких Politico, Fox News та Axios, раніше неодноразово повідомляли про те, що олігарх із Дагестану Магомед Мусаєв міг стояти за покупкою у гонконгської компанії Integrated Whale Media Investments (IWM) 82% акцій Forbes Global Media Holdings. Опубліковані Washington Post матеріали не залишили сумнівів.

Раніше Магомед Мусаєв опинявся в центрі скандалу, коли цього літа його відео- та аудіо-архів було виставлено на продаж в Інтернеті. Як з'ясувалося, Мусаєв багато років навіщось записував розмови зі своїми високопоставленими співрозмовниками. Частину цих записів було анонімно надано ряду ЗМІ, включаючи і наше видання, і згодом опубліковано у журналістському розслідуванні.

У наявних аудіо- та відеозаписах, хронометраж яких складає десятки годин і стосується великої кількості різних тем, Мусаєв наполегливо переконує своїх численних співрозмовників, що саме він є власником глобального Forbes. Як стверджує Мусаєв, ця інвестиція стала для нього "перепусткою" до "клубу багатіїв" у всіх країнах світу, не тільки в США. "Я працюю в режимі "тиша і результат"...Я став метою не витрачати гроші через дрібниці, а купити міжнародний Forbes. І досяг цього результату...", - ділиться емоціями мільярдер на відео, яке демонструється в розслідуванні.

"Казахстанський слід" Магомеда Мусаєва

Той факт, що Магомед Мусаєв планує використати свій новий "актив" для впливу в США, сумнівів не викликав і раніше. Сюрпризом стало те, що на прицілі у Мусаєва ще й Казахстан. На одному із записів "архіву Мусаєва" його розповідь про те, що він легко може забрати казахстанський Forbes у його нинішнього власника Арманжана Байтасова, якщо той продовжить "погано поводитися", і передати в управління комусь ще. "Я йому теж допомагав, Арманжану (Байтасову - "Апостроф"). До мене приїжджав його головний бос. Є такий "Вірний Капітал". Найвпливовіший бізнесмен там - Булат". (Булат Утемуратов, - "Апостроф")

(Для довідки: Група компаній Verny Capital - один із найбільших інвестиційних холдингів Казахстану з річним оборотом у 4 млрд $. Спеціалізація – гірничодобувна промисловість, телекомунікація, фінансові послуги).

"Він (Булат - "Апостроф") теж повинен був відразу увійти до Forbes, - продовжує Мусаєв, - Але в якийсь момент відмовився. Але згодом він "включиться". Арманжан знає, що у мене в Казахстані зв'язки вдесятеро" сильніше, ніж у Росії, вони знають, куди я входив і т. д. По три тижні проводив разом з їхнім Президентом (колишнім Президентом Назарбаєвим - "Апостроф"), я приїжджав разом з Майстром - ми займалися цигуном (цигун - традиційна китайська оздоровча гімнастика, - "Апостроф")" , - розповідає анонімному співрозмовнику Магомед Мусаєв.

Далі співрозмовник Мусаєва нарікає, що власник казахстанського Forbes кардинально змінив своє ставлення до негативного до Росії після спроби перевороту, що сталася в Казахстані в січні 2022-го. На що Мусаєв обіцяє "надати вплив" на невдячного Арманжана аж до позбавлення його права видавати казахстанську версію журналу. Враховуючи його новий статус, ця загроза цілком реальна, і ймовірно, що вже незабаром новий бос глобального Forbes Магомед Мусаєв під якимось приводом відбере видавничу ліцензію у Байтасова.

Читайте також: Лицемірство чи ділова практика? Хто досі допомагає росіянам заробляти мільйони доларів на фондових ринках

100 млн доларів за "гарантії безпеки"

Як раніше повідомляли американські ЗМІ, Булат Утемуратов справді спочатку планував вкласти $ 100 млн у купівлю міжнародного Forbes, але через широке розголос структури угоди в останній момент формально від неї відмовився. За словами Мусаєва, він як новий власник надасть цей інформаційний ресурс казахстанському мільярдеру для використання в конкретних цілях, насамперед, для протидії команді нинішнього президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Як стверджує Мусаєв, Утемуратов йому особисто говорив про те, що має багато негативу на нову владу, який треба поступово оприлюднити у міжнародних ЗМІ, насамперед у підконтрольному йому глобальному Forbes. Надалі потік викриттів, за задумом Мусаєва, Утемуратов запропонує "купувати" в обмін на гарантії безпеки для себе, своїх партнерів та свого бізнесу. Така послуга для казахстанського мільярдера, за оцінками Мусаєва, коштує набагато більше, ніж $ 100 млн потенційних інвестицій у проект "глобальний Forbes", і тому він не сумнівається у готовності Утемуратова викупити частку у виданні після того, як вщухне весь галас навколо угоди. Він також упевнений, що й інші його знайомі з-поміж казахстанських олігархів захочуть стати акціонерами Forbes.

Булат Утемуратов

"Булат далеко не єдиний. Я там знаю всіх, хто собою щось уявляє, з багатьма по-братськи спілкуюся, є люди, які теж дуже хочуть вкластися в мій проект", - каже Мусаєв.

"Після того, як у січні 2022 року влада в Казахстані остаточно і безповоротно перейшла з рук 83-річного Нурсултана Назарбаєва до Касим-Жомарта Токаєва і його політичного і бізнес-оточення, в Казахстані почався активний переділ власності, що триває і по продовжується. Очевидно, що комусь у Казахстані може бути дуже цікаво отримати частку у провідному глобальному ЗМІ, щоб протистояти цим процесам, і, судячи з публікацій в американській пресі та його власним твердженням, Магомеду Мусаєву вдалося переконати Булата Утемуратова та інших казахських олігархів інвестувати в цей проект десятки мільйонів доларів з далекосяжними цілями", - сказав у коментарі "Апострофу" експерт з питань безпеки Центральної Азії та Кавказу, директор Центру досліджень проблем , політолог Віталій Кулик.

Як би там не було, продаж одного з найшанованіших світових видань із більш ніж 100-річною історією російському олігарху з вельми сумнівною репутацією, непрозорими фінансовими активами, прямими зв'язками з Кремлем та намірами використовувати Forbes як інструмент у глобальних політичних та фінансових іграх – очевидний виклик для цивілізованого світу.

Вже зрозуміло, що ми маємо справу з історією, в якій бере участь ціла мережа міжнародних комбінаторів, і яким удалося банально обдурити американський істеблішмент, який дозволив цій угоді відбутися. Що ж до безпосереднього продажу Forbes Global Media Holdings Магомеду Мусаєву та його неохайним партнерам, то це не можна трактувати інакше, ніж пряму загрозу національній безпеці цілої низки країн. Від Сполучених Штатів Америки до України та Казахстану.

Читайте також

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться

Новини партнерів