RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лицемірство чи ділова практика? Хто досі допомагає росіянам заробляти мільйони доларів на фондових ринках

Багато брокерських компаній заходу продовжують поповнювати бюджет країни-агресора

Багато брокерських компаній заходу продовжують поповнювати бюджет країни-агресора Фото:

Вторгнення Росії в Україну внесло хаос і непередбачуваність у політичний пейзаж Заходу. Країни опинилися перед вибором: підтримати жертву агресії попри можливі збитки та соціальні проблеми, або вибрати шлях "все не так однозначно", прагнучи вичавити максимальну вигоду із ситуації. Які брокери вибрали шлях лицемірства? Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа".

Залишаються на борту: західні компанії та подвійні стандарти

Вихід підприємств із російського бізнесу, відтік капіталу, втрата робочих місць і, як наслідок, зменшення податкових надходжень виявилися не менш важливими у боротьбі з агресором. Тим не менш, багато компаній досі працюють і в Росії, і в Україні.

Згідно з реєстром #InternationalSponsorsOfWar з російського ринку не пішли:

- PepsiCo (торгові марки Lay's, Pepsi, Sandora, "Чудо", "Слов'яночка" та інші);

- Philip Morris International (Marlboro, Parliament, Bond, L&M, Next, HEETS);

- Yves Rocher;

- Procter & Gamble (Gillette, Ariel, Tide, Lenor, Comet, Fairy, Mr. Proper, Pampers);

- Nestle (KitKat, Maggi, Nescafe, Nesquik, Nestea);

- METRO, Auchan, Leroy Merlin та багато інших.

Цікава ситуація спостерігається у фінансовому секторі, що утримує економіку РФ на плаву. За результатами моніторингу KSEInstitute, до серпня 2023 року повністю вийшли з російського ринку лише 13 із 52 фінансових установ. Залишаються в РФ Raiffeisen Bank International, UniCredit Group, OTP Bank, Credit Europe Bank. До речі, за даними Reuters, Raiffeisen Bank навіть надає кредитні канікули росіянам, що воюють в Україні.

Читайте також: Тримати за будь-яку ціну: що далі буде з російським рублем

Скільки грошей вивели з РФ

За підсумками 2022 р. сукупний відтік капіталу з Росії сягнув $243 млрд, перевищивши показники 2014 р. ($165 млрд) і 2008 р. ($143 млрд), що випливає з підрахунків Центру макроекономічного аналізу та прогнозування та статистики Центробанку РФ. Це рекордні 13,5% ВВП.

Куди ж росіяни вивели свої гроші? За даними Frank Media, росіяни перевели в іноземні банки 2,6 трлн рублів ($32,46 млрд), іноземним брокерам — майже 300 млрд рублів ($3,1 млрд), зберігають на руках у валюті 1,9 трлн рублів ($23,7 млрд). Загалом рівень заощаджень росіян в іноземних інструментах із початку 2022 року до 1 квітня 2023 року збільшився до 19,2%.

Фінансова вигода — важливіша за міжнародні брокери?

У квітні 2022 року SaxoBank став першим великим іноземним брокером, який відмовився обслуговувати клієнтів із Росії. Росіянам, які не мають ВНЖ у Європі, сказали протягом 2 місяців продати активи або перевести їх до іншого брокера.

Європейський брокер Exante пізніше пішов тим самим шляхом, що й Saxo Bank, але вимога закрити рахунки стосувалася тільки клієнтів із розміром портфеля до €10 тис. Нагадаємо, що клієнти сервісу Mono Invest від Monobank могли інвестувати в цінні папери через Exante, але в липні 2023 року року брокер потрапив під санкції РНБО на 10 років (компанія "Іексті Лтд" (EXT Ltd) - прим. ред.).

Наприкінці лютого 2022 року про ризики блокування рахунків клієнтів через санкції попередила американська компанія Interactive Brokers. Але з російського ринку брокер не вийшов, а досі продовжує працювати в Росії та відкриває рахунки росіянам — у мережі є інструкції щодо відкриття рахунку від 17 серпня 2023 року. Для відкриття рахунку підходять національні та закордонні паспорти і навіть не потрібен ІПН іншої країни.

Продовжуючи працювати в країні-окупанті, Interactive Brokers запровадили низку обмежень для клієнтів, хоча їхня дієвість потребує перевірки:

- є заборона поповнення рахунків IB у рублях, але обмеження легко обійти через іноземні банки чи валюти;

- є заборона на купівлю (не продаж) цінних паперів ЄС, але у портфелях російських інвесторів було й так мало акцій європейських компаній, більше вони торгують на російському та американському фондових ринках;

- російським громадянам стали недоступні котирування на американських біржах NYSE та NASDAQ, але можна використовувати, наприклад, finance.yahoo, щоб бачити котирування в режимі реального часу.

Щодо Freedom Broker, то у відповідь на вторгнення Росії в Україну холдинг заявив про вихід із російського бізнесу. Підрозділ було продано у жовтні 2022року (угода повністю була закрита у лютому 2023-го після схвалення ЦБ РФ), а холдинг зафіксував збиток від цього продажу у розмірі $104,2 млн. При цьому український підрозділ брокера, Фрідом Фінанс Україна, з 19 жовтня 2022 року також знаходиться під 5-річними санкціями з боку РНБО.

Лояльність до росіян та співпраця з проросійськими політиками: що відомо про СЕО брокерських компаній

Exante засновано трьома російськими трейдерами Олексієм Кирієнком, Анатолієм Князєвим та Володимиром Масляковим. В Україні РНБО наклала на брокера санкції за обслуговування схеми Альфа-Банку з цінними паперами (це Михайло Фрідман, Петро Авен та партнери).

Голова та найбільший акціонер Interactive Brokers — американський бізнесмен угорського походження Томас Петерфф. У 2016 році він надавав фінансову допомогу виборчій кампанії Дональда Трампа, який сьогодні заради миру пропонує поступитися окупованим українським територіям загарбникам.

За даними Bloomberg, Томас Петерффі близький до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який підтримує політику Володимира Путіна. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в інтерв'ю він заявив, що Захід не повинен підштовхувати росіян до рук Китаю і тиск варто чинити лише на людей з оточення російського президента.

Власник контрольного пакету акцій та СЕО Freedom Broker — росіянин за походженням Тимур Турлов. Влітку 2022 він відмовився від російського громадянства і став громадянином Республіки Казахстан, завершивши цим 5-річний процес натуралізації. Тимур Турлов — податковий резидент Казахстану, де мешкає з сім'єю вже понад 15 років.

Чи була реальна підтримка України?

Данський брокер Saxo Bank пожертвував 250 тис. євро для надання гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від російської військової агресії.

Загальна сума допомоги топ-менеджменту та компаній групи Freedom Broker, виходячи зпрес-релізів компанії, перевищила 10 млн євро. Інформація про ці витрати також відображена у річному звіті компанії на сайті Комісії з цінних паперів США.

На сайті Interactive Brokers, у ЗМІ та офіційних заявах відповідальних осіб Interactive Brokers немає інформації про надання будь-якої фінансової чи гуманітарної допомоги Україні.

Exante пожертвували $1 млн на підтримку зусиль UNICEF для допомоги дітям, які постраждали від війни в Україні.

Якого брокера зараз обрати українському інвестору — питання більш етичне і схоже на інші: "Ходити в Auchan чи ні?", "Купувати Pepsi чи ні?" У будь-якому разі зараз, крім особливостей щодо комісії та доступних інструментів, українці повинні враховувати політику та риторику компаній щодо України за останні 1,5 роки.

Читайте: Криптобіржа з Росії обслуговує терористів ХАМАС: деталі розслідування

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів