RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Найкращі благодійні фонди в Україні у 2023 році - список

Фото: United24

Добігає кінця 2023 рік і вже майже повний другий рік повномасштабної російської агресії. Проте робота волонтера залишається все такою ж важливою, а сам інститут волонтерства незмінно очолює рейтинги довіри серед українських громадян. Тисячі ініціатив від пересічних українців та відомих фондів щодня акумулюють кошти, що допомагають як нашому війську, так і пересічним громадянам.

Підводячи риску календарного року, відзначимо 10 організацій, чий внесок особливо запам’ятався та приніс найбільше користі.

UNITED24

Фандрейзингова платформа "United24" була заснована ще у травні 2022 року за ініціативи президента України Володимира Зеленського, і за час своєї роботи зібрала майже $500 млн. Робота організації реалізується за трьома основними напрямками — оборона й розмінування, гуманітарна та медична допомога, а також відбудова держави.

За час роботи платформи велика кількість світових зірок стали її амбасадорами та допомагають збирати кошти на різноманітні проєкти. Так, до UNITED24 долучились Мішель Хазанавічус (французький кінорежисер), Imagine Dragons (американський попрок-гурт), Андрій Шевченко, Марк Геміл (той самий Люк Скайуолкер) та інші.

Фонд "Повернись живим"

Перша благодійна організація в Україні, яка отримала дозвіл на купівлю та імпорт товарів військового та подвійного призначення, що реалізує повною мірою для збереження життя українських військових та забезпечення їх ефективними та сучасними засобами боротьби з ворогом. Тільки за поточний рік фонд отримав майже 4 млрд грн пожертв.

Усього з початку вторгнення російських окупантів співробітники фонду закупили понад 7000 квадрокоптерів та понад 8000 одиниць тепловізійної та нічної оптики. Підготували понад 10 тисяч висококваліфікованих військових фахівців.

Фонд Сергія Притули

Допомога армії та гуманітарні проєкти – 2 основних напрями роботи фонду. Кожен українець пам’ятає день, коли Сергій Притула заявив, що за рахунок донатів вдалось купити цілий супутник. І це не дивно, адже з лютого 2022 р. Організація отримала внесків на майже 6,5 млрд грн, що дозволило придбати для українських військових понад 7 тис. дронів, 193 безпілотників, 243 БПЛА-камікадзе, 10,6 тис. одиниць оптичних приладів та 1,4 тис. одиниць військового транспорту.

Медичний батальйон "Госпітальєри"

Організація не отримує підтримки від держави, а добровольці надають першу медичну допомогу нашим бійцям безпосередньо на лінії зіткнення. На постійній основі волонтери організації проводять медико-тактичні тренування. Причому роблять це з початку російсько-української війни. А головний здобуток організації - це тисячі врятованих життів.

Окремим напрямом організації також є евакуація із зони проведення бойових дій. З лютого 2022 р. по вересень цього року вони вивезли 12 тисяч громадян.

ГО "ВПО України"

Певно найбільша організація, що опікується саме категорією внутрішньо переміщених осіб. За 2023 рік організація опрацювала 250 тисяч звернень від ВПО через свої 27 осередків по всій Україні. 150 тис. Громадян отримали гуманітарну допомогу, що склало понад 1,2 млн кг. Крім того, організація здійснює не лише пряму допомогу, а й виступає медіатором між ВПО та органами державної влади.

БФ "Армія SOS"

Ще один проєкт направлений безпосередньо на допомогу військовим. Головний напрям – це, звичайно, допомога українським артилеристам. Завдяки волонтерам фонду українські військові знають "Кропиву" як програмний софт, причому дуже корисний. Із 2018 року програма передана фондом безкоштовно і працює на благо ЗСУ. Волонтери ж і надалі продовжують працювати над її покращенням і закупають для наших артилеристів планшети для її використання.

Фонд "KOLO Україна"

Головні візіонери технологічної армії, що зосереджені на оперативній підтримці девайсами, а не гуманітаркою.

Кожен бажаючий може стати донатором фонду і оформити щомісячну підписку вартістю 6000 грн. Із самого початку російського вторгнення таким чином вже вдалось зібрати близько пів мільярда гривень.

Лише у жовтні цього року фонд передав на передову 428 дронів і БПЛА, 370 рацій і засобів супутникового звʼязку.

ГО "Аеророзвідка"

Їх головний слоган "Наші дрони не мажуть", а мета — впровадження мережецентричних і роботизованих систем для Сил оборони України.

Система ситуаційної обізнаності "Дельта" стала найбільш відомою розробкою організації. Вона дозволяє у режимі реального часу відображати позиції противника, щоб їх можна було оперативно знищувати. Ідеально підходить до умов, що складаються на полі бою на цей час.

Фонд "Голоси дітей"

З 2015 року Опікується українськими дітьми та сімʼями, що постраждали від російської агресії. За час великої війни приблизно 12 тис. дітей отримали фахову психологічну та психосоціальну підтримку завдяки організації, а команда фонду виросла із 2 до 200 людей.

Leleka Foundation

Фонд Лелека був створений ще у грудні 2014 року в США для допомоги медикам на передовій в Україні.

За час повномасштабного вторгнення волонтери організації передали на фронт понад 100 тис. турнікетів, понад 7 тис. медичних рюкзаків, 30 автомобілів для евакуації поранених.

Перелік фондів та громадських організацій підібрано виходячи з їхнього лідерства в різних сферах волонтерської діяльності. Для цього враховувалися досягнення в мілітарному, медичному та соціальному напрямках, а також фокусування на окремих групах населення та категоріях забезпечення військових, наприклад, FPV-дронами.

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну

Новини партнерів