RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Спростить життя українців: у чому користь від нової мобілізації

Новий мобілізаційний законопроект містить багато важливих норм

Новий мобілізаційний законопроект містить багато важливих норм Новий мобілізаційний законопроект ухвалять у лютому Фото: з відкритих джерел

У Верховній раді зареєстровано оновлений законопроект про мобілізацію. Документ знову викликав шквал емоцій, але цей закон потрібен українському суспільству як ніколи. Про важливість цифровізації мобілізаційного процесу, залучення поліцейських до пошуку ухилянтів і базову військову підготовку в етері Апостроф TV пояснив військовий експерт, голова Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан.

Законопроект про мобілізацію однозначно не сподобається суспільству. Це не той закон, який був би популярним, і саме тому ми бачимо широку дискусію навколо цього законопроекту. І ще будуть політичні діячі і партії, які намагатимуться хайпувати, гратися в популізм і нібито під виглядом турботи про людей будуть щось спрощувати, шукати якісь прості рішення.

Читайте: Блокувати рахунки та відбирати права: чи потрібні серйозні обмеження проти ухилянтів

Найголовніше те, що держава як механізм виважено підходить до ухвалення цього законопроекту. І дуже важливо що запит нашого військового командування, нашого Генерального штабу відображений у цьому законопроекті. Але широка дискусія щодо законопроекту ще не закінчена, оскільки нас ще чекають парламентські читання і відповідно правки, яких буде чимало. Тож треба розуміти, що це далеко не фінальна редакція законопроекту.

Але цей законопроект дуже потрібен. Тому держава на сьогодні повністю створює умови як щодо мобілізації, так і демобілізації - починаючи з військового обліку і рекрутингу і закінчуючи відпустками і терміном служби. Тобто весь масив великої частини нашого життя нарешті отримає законодавче врегулювання. Адже нам потрібно готуватися до тривалої війни і ми як суспільство хочемо отримати не якісь відстрочки і втечі - а справедливі правила, за якими буде відбуватися мобілізація. І тому електронна реєстрація, яка пропонується у законопроекті - це тільки плюс. Погляньмо на нові ЦНАПи, "Дію", електронні документи і можливість взаємодіяти з державою дистанційно. Тому у мобілізаційному процесі ця можливість повинна була бути передбачена щонайменше з 2020 року. А зараз поготів.

Тому цифровізація - це нормальний процес, щоби нарешті провести облік і припинити ганебну практику якихось патрулів, виловлювань людей і власне паперотворчості.

Читайте: Нові правила мобілізації: як хочуть змінити умови виїзду з України та вимоги для біженців

Звичайно ж, з початком війни змінилася структура населення. Відбулися величезні міграційні процеси, з якими не може впоратися структура ЦНАПів. Тому потрібно застосовувати електронний облік. Плюс буде безпека на будь-яких блок-постах, тому що не треба буде оформлювати додаткові дозволи і сперечатися через отримання/неотримання якихось повісток. І кожна людина зможе продемонструвати, що всі її облікові дані вже є, вона перебуває на обліку і це спростить життя для більшості громадян.

Що стосується залучення до мобілізаційного процесу поліцейських, то для суспільства важливо, щоби застосування поліції здійснювалося щодо правопорушників. Тобто до людини, яка є ухилянтом, десь ховається замість того, щоб у цивілізованій формі обрати для себе найбільш підходящу роль у системі Сил оборони - мають бути застосовані органи примусу, зокрема й поліція. Це абсолютно нормально і не може бути такого підходу, що нехай хтось інший служить, а я буду жити своє найкраще життя. Тому цей запит справедливості повинен бути виконаний і поліція повинна займатися ухилянтами, а не всіма підряд.

Щодо скасування строкової служби і запровадження базової військової підготовки всього населення - це те, що нам потрібно було з 2014 року. Тобто ми маємо бути готовими до будь-яких екстремальних ситуацій. Бо як тільки ворог знатиме, що у нас все населення пройшло базову військову підготовку, включаючи молодь - то жодна країна більше не захоче нападати на нас. Цей курс підготовки має бути максимально підготованим до життя і включати різноманітні процеси, починаючи з топографії, тактичної медицини, фізичної підготовки, і закінчуючи інформаційними війнами і елементарними навиками поводження зі зброєю. Сьогодні українці платять чималі гроші, щоб проходити такі курси. А тут держава буде забезпечувати всіх громадян і відповідно підвищиться безпека. Бо навіть можливість надати собі і близьким допомогу в польових умовах безперечно збереже багато життів під час аварії, екстремальних ситуацій тощо.

Читайте: Україні потрібна жорстка мобілізація, інакше нас поженуть на Польщу у російській формі - командир 118-ої бригади ЗСУ

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами