RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Вампіри" проти "шахедів": як діють нові системи ППО

Олег Катков про роботу систем Varpire із лазерною системою наведення

Олег Катков про роботу систем Varpire із лазерною системою наведення Системи Vampire стали вбивцями "шахедів" Фото: L3Harris

Збройні сили України почали використання зенітних комплексів Vampire, які чудово працюють проти ворожих безпілотників Shahed 131/136. У чому унікальність системи, як вона працює і впливає загалом на роботу ППО - в етері Апостроф TV пояснив експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Ця система створювалась якраз для того, щоб бути ефективною у теперішніх умовах проти "шахедів". Коли мова пішла про необхідність збивати велику кількість "шахедів", то постало питання, чим це робити максимально дешево. Якщо "шахед" коштує, умовно, 100-200 тисяч доларів, то зенітна ракета коштує значно дорожче. Відповіддю стали "Гепарди", мобільні вогневі групи.

Читайте: Номери перевалили за 1600: скільки Росія могла виготовити власних "шахедів", фото

Апе паралельно розроблялися системи Vampire і інші аналогічні системи за принципом, які використовують ракету APKWS. Це глибока модернізація некерованих реакивних снарядів Hydra на керовану ракету з напівактивним лазерним наведенням. Усередину корпусу ракети додався невеликий блок з доволі цікавою і довершеною системою напівактивного наведення. На кінцях рульових поверхонь розташовані сенсори, які фіксують ціль лазерним променем. Все це доволі мініатюрно. І головне - вартість цієї ракети доволі низька.

Як наслідок, ми отримали високоточні комплекси Vampire, оснащені тепловізором, потужною оптичною камерою і лазерним підсвічувачом з далекоміром. І завдяки цьому ціль локалізується, захоплюється, йде на автосупроводженні і з відстані 5-8 км - це питання відкрите, оскільки точних даних немає - вражається ракетою.

Ця ракета може вражати не лише "шахеди", але й гелікоптери. Можливо і крилату ракету. Тобто це максимально прагматичний і ефективний засіб. І такі системи замовлені для України у достатньо значній кількості. Плюс APKWS - це серійна і доволі масова ракета.

Також в плюс цих систем можна віднести і мобільність, оскільки це велике за розмірами озброєння і його можливо установлювати як на пікапи, так і на інші легкі платформи.

Читайте: Якщо ми складемо зброю - не буде України, якщо росіяни - не буде війни - Герой України Олег Грудзевич

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду