RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вкрадена наука: Академік Микола Безуглий використовує у своїх роботах плагіат

Чужі досягнення вчений видав за свої

Чужі досягнення вчений видав за свої Фото:

В Україні так склалось, що будь-який чиновник, який обіймає високу посаду, намагається виставити себе науковцем. Приклад уже покійного Киви дуже показовий. Мою увагу привернув ще один так званий науковець, колишній заступник міністра сільського господарства у 2010-2012 рр. Микола Безуглий. Упродовж останніх років "люстрований" регіонал займається викладацькою діяльністю, професор кафедри біотехнології, молекулярної біології та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП). Безуглий є академіком Національної академії аграрних наук України, лауреатом державної премії України в галузі науки і техніки за видатні досягнення в біотехнології. Він також є розробником низки навчальних курсів в галузі молекулярної біології. Але, як це досить часто буває, за цими красивими вивісками криється порожнеча.

У вільний від науки час Безуглий полюбляє елітних коней, являється членом правління Федерації кінного спорту України. Мою увагу привернув той факт, що у Федерації кінного спорту стався справжній скандал, де генерального секретаря ВФКСУ Михайла Пархомчука звинувачують в привласненні 1,5 млн. євро благодійної допомоги від міжнародних донорів. Уже більше року Микола Безуглий блокує будь-які розслідування щодо цього факту, голосує проти створення спеціальної комісії по розслідуванню. Таке небажання щодо розслідування наштовхує на припущення, що він, швидше за все, дотичний до процесів розкрадання міжнародної фінансової допомоги.

Згідно з офіційною біографією, Микола Безуглий поєднав роль успішного чиновника та успішного науковця. Я вирішив перевірити одну з наукових робіт Безуглого на наявність плагіату. В Україні за використання плагіату передбачено (залежно від кожного конкретного правопорушення) цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

У 2012 році, перебуваючи на посаді президента Національної академії аграрних наук України, Микола Безуглий спільно з тодішнім міністром аграрної політики та продовольства України злочинного режиму Януковича, регіоналом Миколою Присяжнюком, написали науковий матеріал "Сучасний стан реформування аграрно-промислового комплексу України". Це документ, який задавав напрямки розвитку національного аграрного сектору ключових людей в галузі. Відповідно до цієї роботи, приймалися програми з підтримки того чи іншого напрямку в розвитку сільського господарства. Під це виділялися мільярди гривень з державного бюджету. Проте, як це часто буває, дана робота Безуглого-Присяжнюка є краденою з різних наукових робіт.

Під час дослідження наукової роботи "Сучасний стан реформування аграрно-промислового комплексу України" було виявлено численні випадки плагіату з праці іншого науковця. В ній використані матеріали науковців, на які не зроблені відповідні академічні посилання. Тому, на мій погляд, Безуглим та Присяжнюком вчинена академічна крадіжка інтелектуальних праць колег по цеху. Використано чужі дослідження, навіть графічні зображення за показниками ідентичні, просто змінена форма. Відповідно, Безуглий та Присяжнюк не робили ці дослідження, які вони видають за свої напрацювання. Дана робота, як на мене, не має жодної наукової цінності.

Порівняльна таблиця текстових та графічних запозичень

Велику частину в роботі "Сучасний стан реформування аграрно-промислового комплексу України" Присяжнюк та Безуглий вкрали у член-кореспондента НААН України Валерія Жука. Якби вони в документі послалися на його роботу, тоді б жодних претензій не було. Проте дослідження видано за власне, що є грубим порушенням академічної доброчесності.

Порівняльна таблиця текстових та графічних запозичень

Вся робота списана з наукових праць інших науковців, про жодну академічну доброчесність не може йти мова. Тим більше, що на момент публікації дослідження, Безуглий був президентом Національної академії аграрних наук, та мав бути взірцем доброчесності. Про моральний аспект в цьому випадку не доводиться говорити. Насправді ситуація доволі прогнозована для колишнього активного діяча режиму Януковича.

Повний аналіз роботи "Сучасний стан реформування аграрно-промислового комплексу України" можна переглянути в Порівняльній таблиці текстових та графічних запозичень.

Можливий грабунок Національної академії аграрних наук

У грудні 2010 р. Миколу Дмитровича призначили першим заступником міністра аграрної політики України. З того часу він потрапляв у скандали. Його звинувачували в квотуванні експорту зернових, внаслідок чого мільярди гривень пішли в обхід державного бюджету, і осіли на офшорних рахунках. Аграрії почали зазнавати колосальних збитків. Писали також, що за його головування в Академії аграрних наук відчужено понад 100 тисяч гектарів найродючіших земель. За головування Безуглого в НААН України була реалізована схема продажу головного приміщення НААН на вулиці Суворова і приміщень 38 установ академії у всіх регіонах України.

Наразі Микола Безуглий продовжує працювати в Державному біотехнологічному університеті та готувати нових вчених. Але в мене виникає питання, чому може навчити людина, котра привласнює в своїх наукових роботах чужі здобутки, видаючи за свої? На мій погляд, він також порушує Етичний кодекс ученого України. Між тим Микола Безуглий продовжує залишатися в статусі академіка НААН України.

Публічно звертаюсь до ректора Державного біотехнологічного університету й закликаю звернутися до відповідних органів на предмет перевірки наукових робіт Миколи Безуглого. На мій погляд, Правління НААН України повинно позбавити пана Безуглого статусу академіка, тому що він таким не являється.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни