RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Весняна мобілізація в Україні: не числом, а вмінням

Поки що змін у мобілізаційних процесах не передбачається

мобілізація в Україні Яка мобілізація буде навесні Фото: prm.ua

Вся зима пройшла під знаком можливого ухвалення нового закону, що покликаний посилити мобілізацію. Але віз, як кажуть, і нині там: як почали у грудні 2023 року щось пропонувати та обговорювати, так досі не закінчили. Яка може бути мобілізація цієї весни – з'ясовував "Апостроф".

Поки що – без змін

Загальну мобілізацію в Україні було оголошено разом із військовим станом 24 лютого 2022 року. Відтоді вона продовжується безперервно, кожні 90 днів. Черговий мобілізаційний період продовжено до 13 травня, і якихось особливих змін щодо мобілізації цієї весни очікувати не варто.

Читайте: Електронних повісток точно не буде: стало відомо, які зміни внесуть до мобілізаційного законопроекту

Новий законопроект про мобілізацію, який може щось змінити, Верховна рада схвалила у першому читанні ще 7 лютого. Потім документ відправили на доопрацювання, і до 21 лютого у текст законопроекту вносили правки. Їх було подано понад 4 тисячі: 3776 поправок в електронному вигляді та близько 500 – вручну.

Наразі профільний комітет продовжує розглядати всі правки. Голова Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що законопроект про мобілізацію внесуть на розгляд парламенту тоді, коли буде розглянуто всі правки.

"У другому читанні законопроект розглянуть у березні точно. Але коли саме – невідомо. Особисто я очікував, що поправок до документу буде не більше, ніж півтори тисячі", – каже "Апострофу" член парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки Федір Вениславський.

Читайте: Нові правила мобілізації: п'ять резонансних пунктів, які не підтримали у Раді

Тут ще треба розуміти, що нові мобілізаційні норми (очікується, що буде знижений до 25 років призовний вік, з'явиться можливість демобілізації через 36 місяців) не набудуть чинності негайно. Навіть якщо ухвалений у другому читанні закононопроект президент блискавично підпише і документ одразу буде опубліковано в "Урядовому кур'єрі", для його набуття чинності потрібен перехідний період – один місяць. Тож у будь-якому разі зміни набудуть чинності лише до травня. А до цього все буде, як і раніше.

Не числом, а вмінням

Скільки нам знадобиться цієї весни нових мобілізованих – питання дискусійне. Ще у грудні минулого року Володимир Зеленський заявив, що Генеральний штаб ЗСУ для успішного ведення бойових дій у ході повномасштабної війни з росією запропонував мобілізувати до Сил оборони України ще 450-500 тисяч осіб.

Тоді у розмові з "Апострофом" військовий аналітик, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий, сказав, що необхідну кількість мобілізованих ми можемо набрати до весни. Але вже весна, а мобілізація проходить за раніше встановленими планами, без форсування. І її посилення навряд чи передбачається.

"Заява про 450-500 тисяч осіб була ще в часи колишнього військового керівництва, з підходом – мобілізувати якнайбільше людей. Штурмовики в окопах, звичайно, потрібні, але воювати треба не числом, а вмінням. Не так, як росіяни. Так що я не думаю, що мобілізація навесні якось зміниться", – каже "Апострофу" військовий аналітик Роман Погорілий.

Читайте: Мобілізація українців у березні: кому насамперед вручатимуть повістки

Втім у Росії, за всіма прогнозами, після виборів путіна та його інавгурації відбудеться чергова "часткова мобілізація". Це очікується у травні.

"І до адекватної відповіді ми маємо бути готові. Але заявлені в грудні Генштабом 450-500 тисяч мобілізованих – це на перспективу, до кінця року. Щоб поступово навчати, проводити ротацію. Але поки що, до ухвалення нового закону відбувається планова, поточна мобілізація. І в додаткових мобілізованих, щоб кидати їх у напрямку потенційних "котлів" - немає необхідності", - каже "Апострофу" експерт Українського інституту майбутнього, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Тож поки що очікуємо на ухвалення нового мобілізаційного законопроекту. І в останньому місяці весни може щось зміниться.

Читайте: Призов до української армії: чи можуть мобілізувати батька та сина

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів