RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

Два важливі питання - контрнаступ і нова мобілізація у РФ

Путін завойовник Як на війні позначаться перевибори Путіна Фото: ТСН

У Росії відбулося "переобрання" путіна на черговий термін. Не дочекавшись офіційного підбиття підсумків так званих виборів, правитель усія Росії вже виступив у своєму виборчому штабі і зробив низку заяв щодо України. Зокрема, диктатор заявив, що під час свого "нового президентського терміну" вирішуватиме завдання війни проти України та зміцнюватиме збройні сили. Також Путін заговорив про якусь "санітарну зону" в Україні. Глибина її нібито буде такою, щоби її складно було подолати "засобам ураження, насамперед іноземного виробництва". Загалом, чергові порожні слова диктатора. Але ось як фронт відреагує на ці "вибори" і чого очікувати від окупантів найближчим часом - "Апостроф" розпитав у військових експертів.

Путін та санітари

Почнемо з того, що з головним завданням до виборів путіна армія окупантів не впоралася.

"Путін підганяв ситуацію на фронті до своїх "перевиборів". Він ставив завдання повністю захопити "лнр" та "днр", але це завдання виявилося невиконаним, - зазначає в коментарі "Апострофу" колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал Ігор Романенко. - Тепер він переходитиме до легітимізації захоплених українських теренів".

Читайте: "Вибори" без вибору: як у світі відреагували на перемогу Путіна та хто привітав диктатора

На думку експерта, путін готує міжнародне співтовариство до того, що окуповані території та стануть "санітарною зоною", де Україна не має використовувати зброю.

"Що стосується бойових дій, то тут, на мій погляд, нічого не зміниться, окупанти намагатимуться просуватися там, де зможуть. Крім того, вони намагатимуться збити наші плацдарми на Херсонщині", - каже Ігор Романенко.

Не прогнозує якихось змін на фронті і військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник.

"Не бачу ознак, що щось радикально змінюватиметься. Росіяни продовжуватимуть робити те, що роблять, - каже "Апострофу" Черник. - А щодо слів путіна про створення "санітарної зони", то це просто пропаганда, пов'язана з проблемами, викликаними РДК та легіоном "Свобода Росії".

Такої ж думки дотримується і співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

"Очевидно, що після "переобрання" путіна, якихось радикальних заходів з боку росії очікувати не варто. У путіна все стабільно", - каже Мельник у коментарі "Апострофу".

Дивіться: Білгород відзначає "продовження" Путіна: у місті з самого ранку лунають вибухи, фото та відео

Під "санітарною зоною", за словами експерта, путін розуміє окуповані території України, але його слова про створення такої "зони" нічого не значать.

"Переобраний" говорить про те, що глибина "санітарної зони" має бути нібито такою, що складно було б її подолати засобам ураження. Але якщо сьогодні подивитися, чим володіє Україна, то стане зрозуміло, що це блеф. Ми здатні вражати об'єкти, які розташовані в глибині росії на відстані до тисячі кілометрів", - звертає увагу Олексій Мельник.

Контрнаступ буде?

Також за кілька днів до "голосування" російські пропагандистські телеграм-канали розвивали тему про те, що влітку російська армія нібито розпочне контрнаступ. Але опитані "Апострофом" експерти сумніваються в цьому.

"На контрнаступ у них наразі не вистачає сил", - зазначає Ігор Романенко.

"Росія зараз не має сил і засобів для контрнаступу", - констатує Петро Черник.

"Я не бачу, щоб окупанти готувалися до контрнаступу. Кількість військ, які знаходяться на території України, у них не збільшується, а наявними силами великий контрнаступ неможливий", - пояснюєОлексій Мельник.

А от чи зможе тепер путін збільшити чисельність своєї армії за рахунок посилення мобілізації – питання відкрите.

"Мобілізація на росії не припинялася з вересня 2022 року. Спочатку вона була масовою акцією, а потім перейшла в безперервний процес, який триває й зараз. Але не виключаю, що якщо путіну потрібні будуть люди на фронті, він дасть відповідну команду", - зазначив Олексій Мельник.

"Для нас може бути небезпечною чергова велика мобілізація путіна. Так, може для мобілізованих не вистачить військової техніки або їх погано навчать, але автоматів на складах на росії ще багато", - резюмує Петро Черник.

"Чи буде путін робити велику мобілізацію, я не знаю. Це буде ясно до кінця квітня. Якщо нам дадуть боєприпаси, якщо ми посилимо свою мобілізацію, якщо зупинимо окупантів, тоді путін вирішуватиме", - підсумував Ігор Романенко.

Підсумовуючи, можна констатувати, що після "переобрання" путіна на новий термін якихось стратегічних змін на фронті очікувати не варто. Та й ймовірність російського контрнаступу без чергової великої путінської мобілізації теж незначна.

Читайте: Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів