RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Київський Монмартр буде жити: у "Літературному сквері" столиці проведуть капітальний ремонт

До столітньої річниці парково-архітектурну перлину міста повністю оновлять

До столітньої річниці парково-архітектурну перлину міста повністю оновлять Будинок РОЛІТ Фото:

"Літературний сквер" (донедавна сквер імені Валерія Чкалова), що знаходиться в середмісті столиці, був епіцентром літературно-культурного життя України протягом багатьох десятиліть. Власне, через це і став він нещодавно Літературним.

Адже довкола нього розташовані так звані "письменницькі" будинки, серед яких відомий усій країні РОЛІТ, де мешкали Сосюра, Тичина, Стельмах, Малишко, Рильський, - словом, цвіт українського красного письменства. В будинку, що виходить вікнами у сквер, проживає Ліна Костенко. Старезні дерева, які ростуть у сквері, пам’ятають класиків, бо під їхніми розлогими кронами у прямому сенсі творилася українська література.

В 2025 році сквер святкуватиме своє століття. Офіційно сучасний "Літературний сквер" існує з 1925 року, коли його було прикрашено фонтаном "Термена". Насправді сквер з’явився набагато раніше - його було запроектовано як єдиний ансамбль разом із Київськими вищими жіночими курсами, збудованими поряд наприкінці ХІХ століття.

У рамках відзначення ювілею одного із найстаріших скверів Києва варто подумати про створення тут потужного культурно-мистецького простору.

Саме з такою ініціативою до міського голови свого часу звернулися представники української еліти. Звернення підписали видатні діячі української культури, серед яких - Герой України Іван Дзюба, Герой України Ада Роговцева, Герой України Євген Станкович, Герой України Дмитро Павличко, академік Микола Жулинський, Лауреати Національної премії імені Тараса Шевченка Іван Малкович, Богдан Бенюк, Василь Шкляр та багато інших достойників.

Війна завадила реалізувати ці плани вчасно. Втім, ідея не померла. Найближчим часом повністю реконструювати сквер візьметься компанія "ДІЛАЙВЕСТ".

"Апостроф" поспілкувався на цю тему із виконавчим директором компанії Романом Ткаченком.

- Романе, розкажіть, будь ласка, що саме ви планує зробити в "Літературному сквері".

- Здійснити благоустрій парку, алеями якого ходили класики української літератури - для нас велика честь.

Ми знаємо, що цим зеленим куточком кияни дуже дорожать і хочемо, щоб він став більш комфортнішим. Наш проект благоустрою передбачає мінімальні втручання в ландшафт скверу: збережено існуючі планувальні рішення, додано озеленення та розширено функціонал території. Проектування здійснювалось делікатно, з повагою до існуючого історичного ареалу та природнього середовища.

Фото існуючого стану скверу

В рамках робіт буде виконано ремонт інженерних мереж; оновлено будиночок садівника, де співробітники "Зеленбуду" відпочивають та тримають свій реманент; облаштовано невеличку сцену для проведення культурно-просвітницьких заходів, відремонтується полив газонів.

Буде повністю оновлений спортивний майданчик, зараз там стоять прогнилі тенісні столи, а ми установимо нові спортивні тренажери.

Також розробили проект реконструкції інженерної частини фонтану Термена, що передбачає установку фільтрів, насосів, автоматики управління, організовану систему циркуляції води та підключення до каналізації - адже зараз вода з фонтану витікає на поверхню в районі дитячого майданчика, розмиваючи ґрунт вздовж схилу у бік вул. О. Гончара. Ремонт чаші фонтану, яка вже давно перебуває в аварійному стані, потребує додаткових погоджень, як історико-архітектурна пам’ятка, працюємо на цим. До речі, щодо фонтану вже запускаються фейки про те, що, мовляв, його планують кудись перенести. Офіційно заявлю – ніхто нікуди фонтан із скверу не переноситиме.

Іще одна «качка» - мовляв, дитячий майданчик у сквері буде знесено, а на його місці проляже під’їзд до нової будівлі. Це повна маячня, оскільки на схилі, який прилягає до скверу, знаходяться інженерні споруди "Київгазу", там не те що не можна дорогу прокладати – ходити не бажано.

Основний наголос ми робили на озелененні скверу: буде здійснена висадка масиву рослин, витривалих до умов затінку, відремонтовано автоматичний полив території, укріпиться схил (адже це територія древнього Афанасівського яру), на якому висадимо барвінок.

Візуалізації проектних рішень

Проект благоустрою пройшов процедуру розгляду та погодження консультативною радою Департаменту охорони культурної спадщини, Департаменту містобудування та архітектури КМДА, затверджений наказом Замовника КП УЗН Шевченківського району №40/1 від 27.03.2023р.

    - Я так розумію, що благоустрій Літературного скверу буде проведено на кошти вашої компанії без залучення бюджету Києва?

    -Так, є рішення постійно діючої комісії по залученню інвесторів Департаменту економіки та інвестицій КМДА, благоустрій ми проведемо за свій кошт. Роботи з благоустрою згідно розпорядження Київської міської військової адміністрації № 794 від 11.10.2023 р. планується до виконання у 2024-2025 роках.

    Після завершення благоустрою, "Літературний сквер" та створене майно зараховується до комунальної власності територіальної громади м. Києва та передається на баланс КП УЗН ("Зеленбуд") – який виступає замовником робіт з благоустрою.

    - Наскільки мені відомо, довкола скверу вже багато років ламаються списи?

    - Непорозуміння з громадою стосувалося суміжної земельної ділянки по вул. О. Гончара 55Б, де заплановано нове будівництво.

    Історія будівництва починається у 2006 р. Тоді Інституту геологічних наук НАН України, як замовнику будівництва, було видано дозвіл на виконання будівельних робіт на земельній ділянці, що перебуває у його, Інституту, постійному користуванні. Тоді інвестором проекту виступала компанія ПАТ "Київміськбуд-1", яка розпочала будівництво і була вимушена його зупинити, в зв’язку з скрутним фінансовим становищем та неспроможністю завершити роботи. Більше п’яти років ця шестиповерхова бетонна "етажерка" "прикрашала" місто. Крім того, небезпеку створював і аварійний схил, який внаслідок складного рельєфу та значних перепадів висот вимагав укріплення.

    - І потім знайшли вашу компанію?

- Так. В березні 2015 року було підписано додаткову угоду по заміні ПАТ "Київміськбуд-1" на ТОВ "ДІЛАЙВЕСТ". Наша компанія придбала незавершений об’єкт будівництва. Не буду вдаватись в технічні деталі про причини демонтажу вже споруджених наземних конструкцій. Нами було розроблено та погоджено у встановленому порядку проект "Нове будівництво багатофункціонального комплексу на вул. О. Гончара, 55-Б у Шевченківському районі м. Києва" та у серпні 2021 року зареєстровано зміни в дозвіл на виконання будівельних робіт.

- І таким чином ваша компанія потрапила під критику і тиск з боку місцевих мешканців?

- Починаючи з відновлення робіт у 2016 році, як і будь-яке будівництво в центральній частині міста, наш майданчик знаходився під особливою увагою. Була конструктивна критика від місцевих мешканців. Цим скористалися деякі "діячі", які почали поширювати фейки про "забудову і знищення скверу". Адже тема "знищення міста забудовниками" дуже "клікабельна" і прекрасно "монетизується" окремими спритниками. Багато із них саме під такими гаслами зробили собі громадську чи політичну кар’єру. Але це – не про "Літературний сквер". Навпаки, ми хочемо вдихнути в нього нове життя, про що ми ведемо діалог із місцевою громадою.

В грудні 2021року ми публічно презентували проект благоустрою скверу. В ньому, як і пропонувала київська інтелігенція, дійсно постане мистецький простір, з невеличкою сценою для камерних концертів, із відновленими алеями, де свої роботи зможуть демонструвати художники, із новими насадженнями та лавочками. Вивчаємо також можливість встановлення в сквері - за наш кошт – пам’ятника українським письменникам. Цю пропозицію у своєму зверненні до мера також озвучували представники столичної інтелігенції.

Зрештою, відновлення зелених зон коштами будівельних компаній - розповсюджена в цілому світі практика. Подивіться, наприклад, на передмістя Києва. Воно розбудовується, розвивається, особливо зараз, коли після 2014 року в нього влилася друга хвиля людей, що тікають від війни.

В ньому з’являються чудові парки, комфортабельні зелені зони для відпочинку дорослих і дітей із безліччю функціональних зон. Саме так ми хочемо відновити Літературний сквер.

2021 рік. Презентація проекту благоустрою скверу та збір підписів

- Чи відбуватиметься забудова безпосередньо на території скверу?

- Ще до того, як будівництво перейшло до ТОВ "ДІЛАЙВЕСТ", одна з орендних ділянок 8000000000:88:055:0030 (площею 0,0484 га) частково накладалась на межі скверу. Звісно, люди були абсолютно праві, виступивши із категоричною незгодою, аби від скверу була відрізана частина. Аби виправити ситуацію, ми запустили процедуру поділу ділянки, що межує зі сквером, на дві окремі. Одна з них - площею 0,0170 га – приєднується до скверу. Саме це питання зараз розглядається на сесії КМР – передача земельної ділянки місту з подальшим оформленням для потреб скверу. Ще раз наголошую – жодного сантиметру скверу не буде відібрано у громади.

    Фрагмент ділянки, що передається для потреб "Літературного скверу"

    - Тобто, що маємо на сьогодні у підсумку?

    - Наша компанія відмовилась від частини земельної ділянки та ініціювала її передачу місту для потреб Літературного скверу. Крім того, виступила з ініціативою благоустрою скверу за власні кошти з подальшою передачею на баланс комунальним структурам міста.

    Ми розробили та погодили у встановленому порядку проект, до війни презентувавши його громадськості та плануємо виконати роботи у 2024-2025 рр.

    По-друге, ми завжди відкриті до спілкування з мешканцями і розуміємо їхню тривогу.

    Наша компанія зацікавлена зробити свій внесок у розвиток інфраструктури району, ми виступаємо за збереження історичних та культурних пам’яток Києва і сподіваємось, що благоустрій Літературного скверу стане до вподоби мешканцям та гостям столиці.

    А от, що розказала "Апострофу" представниця громадськості Галина Плачинда. Вона активно виступала за збереження скверу ім. Чкалова:

    "Ми, починаючи з 2016-го, боролися за наш сквер. Я з дитинства живу в "письменницькому" будинку по Олеся Гончара. Мій батько – Сергій Плачинда – був відомим письменником та публіцистом, його меморіальна дошка висить на цьому будинку, в ньому зараз живуть мої діти і онуки.

    Ми хотіли перетворити наш чудовий сквер, якому в наступному році виповнюється 100 років, у київський Монмартр. Ми планували реконструювати фонтан "Термена", в якому вже віддавна не працює система циркуляції води, навіть висадили "Письменницьку алею", проводили в ньому літературно-мистецькі вечори…

    Нам вдалося добитися того, що забудовник вийшов зі скверу, віддавши частину ділянки, яку раніше планував під будівництво.

    Сьогодні, на жаль, спостерігаю сумні тенденції – багато хто намагається монетизувати тему забудови, намагається вибудувати свою громадську чи політичну кар’єру, експлуатуючи цю болючу для киян тему".

    Також "Апостроф" звернувся за коментарями до генерального директора комунального об’єднання "Київзеленбуд" Юрія Бахмата, яке виступає Замовником робіт з благоустрою скверу:

    - Пане Юрію, яка ситуація з земельною ділянкою скверу? Чи зменшиться її площа у зв’язку з будівництвом на суміжній ділянці.

    - Земельні ділянки, в межах яких знаходиться Літературний сквер, обслуговує комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Шевченківського району. Наразі КО "Київзеленбуд" проводить організаційно - правові заходи щодо відведення в постійне користування земельної ділянки для утримання та експлуатації зелених насаджень.

    Відсутні будь-які юридичні підстави для зменшення площі "Літературного скверу".

    - Коли та за які кошти планується виконання робіт з благоустрою?

    - Згідно з розпорядження КМДА від 03.02.2022 № 294 (із змінами), роботи з благоустрою плануються виконати до 2025 року по розробленому та затвердженому проєкту. Фінансування здійснює інвестор ТОВ "ДІЛАЙВЕСТ". Майно, створене та/або придбане в результаті виконання робіт, буде безоплатно прийнято до комунальної власності територіальної громади міста Києва в установленому порядку.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів