RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рекордні удари по Росії: чи змінюють українські дрони стратегію війни

Дірове ППО та величезні території не дають можливості росіянам захищати інфраструктурні об'єкти

Українські дрони Нові українські дрони здатні завдавати ударів понад 1200 км Фото:

У вівторок, 2 квітня, українські безпілотники вперше долетіли до російської республіки Татарстан і атакували цілі у місті Нижньокамську та особливій економічній зоні "Алабуга" у місті Єлабуга. Один далекобійний дрон потрапив до встановлення первинної переробки нафти заводу ТАНЕКО в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. А другий БПЛА завдав удару по гуртожитку, де студенти центру "Алабуга політех" збирали безпілотники "Шахед". Ушкодження отримав комплекс із восьми хостелів. Чим було завдано удару, хто його організував і чи може у зв'язку з цим змінитись стратегія війни, читайте у матеріалі "Апострофа".

Хто та чим?

Удар по об'єктах у Татарстані став найдальшим для дронів з початку повномасштабної війни. Якщо безпілотники прилетіли з України, то тепер зона ураження об'єктів у РФ збільшилася до понад 1200 кілометрів. Саме така відстань від кордону України до Нижньокамська.

Пізніше з'явилася інформація, що атака на об'єкти в Татарстані є результатом спільної спецоперації української розвідки та Служби безпеки України. Проте самі спецслужби офіційно її не коментували.

Читайте також: Українські дрони над Татарстаном: куди прилетить наступна "пташка"

За даними українського військового порталу Defence Express, у цьому випадку йдеться про дрони, які більше відповідають розмірам літаків малої авіації, таким як Cessna 172, який має дальність польоту під 1300 км і здатний нести 376 кг ваги. У гіпотетичній версії БПЛА – обидва параметри більші, тому що можна зняти деяке зайве обладнання. Тобто можна оснастити такий дрон значно сильнішою бойовою частиною, яка призведе до ще більших наслідків у результаті ураження.

Дірова ППО

"Росія не може повністю забезпечити свою територію ефективною ешелонованою системою ППО, - каже "Апострофу" військовий експерт Олександр Коваленко, - якісь об'єкти у них, звичайно, прикриті, але загалом, як я казав не раз, ППО у них діряве".

"Засобів ППО Росії не вистачає тому що "Панцирі", "Тори", разом із "Буками", комплексами типу С300, С400 – або закидають ракетами Харків, або Бєлгород обстрілюють, або безпосередньо на фронті", - підтвердив в ефірі "Апостроф TV" експерт із озброєнь Олег Катков.

І, до речі, якщо взяти до уваги, що Татарстан атакували апарати типу Cessna, можна згадати випадок з історії, як 28 травня 1987 року, в день прикордонних військ СРСР німецький пілот-аматор Матіас Руст на такому ж літаку перелетів з Гамбурга через Рейк'явік і Гельсінкі до Москви, приземлившись на Великому Москворецькому мосту, безперешкодно пролетівши понад тисячу кілометрів. Радянська ППО тоді також не спрацювала.

На думку Олександра Коваленка, наразі відбувається еволюція наших БПЛА.

Що далі?

Експерти сходяться на думці, що зараз величезна кількість об'єктів у Росії, які можуть бути цікавими для знищення – беззахисні.

"Збільшуватиметься радіус, збільшуватиметься галузевий компонент цих об'єктів. Крім нафтопереробних заводів є ще газоконденсатні підприємства, пов'язані з експортом газу. Не забуваємо також про велику кількість об'єктів ВПК, - перераховує Коваленко, - у зоні ураження можуть бути й цікаві аеродроми в Росії, і, хоча вони захищені засобами ППО, їх, як свідчать події, можна оминати".

А от суттєво вплинути на стратегію війни подібні БПЛА, на думку експертів, не зможуть.

"Ці атаки БПЛА не можуть змінити стратегію. Наші удари БПЛА не мають таких руйнівних масштабів як, наприклад, руйнування росіянами Дніпрогесу. У цьому відношенні "Storm Shadow" ефективніше. Але, у психологічному плані для росіян ці удари болючі. Їм доводиться ставити на ремонт ці об'єкти, витрачати додаткові кошти на відновлення та втрачати гроші. Це теж важливо", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

"Стратегія війни не зміниться, оскільки удари по тилових об'єктах РФ і є одним із елементів цієї стратегії", - вважає Олександр Коваленко.

"Потрібно удари наших БПЛА масштабувати та посилювати, тоді буде ефект", - зазначає Жирохов.

А політтехнолог Олексій Голобуцький бачить у цьому політичну складову.

"Поки Америка не визначилася зі своїми зовнішньополітичними зобов'язаннями та їх форматом, Україна далі самотужки знищуватиме військову економіку ворога. Найближчим часом, враховуючи появу ще більш далекобійних дронів, перелік законних цілей для спецоперацій СБУ та ГУР розшириться", - зазначив у коментарі Апострофу" Олексій Голобуцький.

Читайте: Київ ніколи не впаде, але США не підтримують удари України по Росії – Блінкен здивував заявами

Читайте також

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Новини партнерів