RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Як саме можна боротися із кремлівською "вундерваффою" розповіли експерти

Лазерна зброя Лазерна зброя може в майбутньому змінити правила гри, але є фізичні обмеження Фото: Wikipedia

Під час останніх атак на Київ російські гіперзвукові ракети "Циркон" не виправдали покладених на них надій. Вони не досягли своїх цілей та не відповідають заявленим характеристикам. Такий висновок підкріплюється аналізом уламків ракет та припущенням про їх збиття системами Patriot або SAMP/T, що знаходяться на озброєнні Сил оборони України. Враховуючи, що "Циркон" був розрекламований Кремлем як така собі "суперзброя", збиття відразу двох ракет породило версії про те, що російські ракети були збиті за допомогою певної секретної зброї. Можливо лазерної. Разом з тим незважаючи на дебати щодо потенційного використання лазерної зброї, фокус залишається на реальних можливостях і обмеженнях сучасного озброєння в умовах реальних бойових дій. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

"Гіпер" не "гіпер"

Гіперзвукові ракети "Циркон", використані Росією для атак на Київ 7 лютого та 25 березня, не виконують своєї бойової функції. Як заявив керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Андрій Кульчицький в інтерв'ю "Суспільному", розпіарені російські "Циркони" не досягають цілі та не відповідають характеристикам, заявленим російською владою.

Таких висновків Андрій Кульчицький дійшов, проаналізувавши уламки ракет.

"Бойове завдання вказана ракета не виконує. Все що там заряджено, а також усі характеристики на кшталт "супер" і "гіпер" - все це слова. Насправді до бойового застосування ракеті ще йти і йти", - зазначив експерт у коментарі журналістам.

За його словами, два російські "Циркони", ймовірно, були збиті системами Patriot, які перебувають на озброєнні Сил оборони України. Він також зазначив, що бойова частина ракети містить не більше 40 кілограмів вибухової речовини. Проте детальний аналіз ще ведеться, щоб визначити склад вибухівки.

Читайте: Росія прорахувалася з "Цирконами": що потрібно знати про ці "суперракети"

Як відомо, 25 березня практично синхронно з оголошенням про повітряну тривогу, у Києві пролунали вибухи. Спочатку повідомлялося, що ППО нейтралізувала дві балістичні ракети, запущені Росією з території тимчасово окупованого Криму. Видання Defense Express, посилаючись на свої джерела, стверджувало, що 25 березня сили ППО могли збити над Києвом дві російські ракети ЗМ22 Циркон. Це, за їхніми словами, було другим зафіксованим використанням цих ракет після невдалої спроби атаки на Київ 7 лютого.

Паралельно з цим низка каналів у Телеграм почали розганяти інформацію, що російські "Циркони" з території Криму до Києва долітають лише "за три хвилини". Як наполягають у Defense Express, адміни зазначених каналів намагалися "хайпанути" на темі нібито російської суперзброї.

"Відповідно до інформації, яку Defence Express отримала з власних джерел, на основній маршевій ділянці швидкість становить близько 5,5-7,5 Махів. Під час польоту вона наближається до землі, то швидкість падає до 4,5 махів. Автори цих ТГ-каналів взяли максимальну швидкість в 7,5 Махов і порахували по прямій від Криму до Києва, при цьому неправильно перерахували з Махів на кілометри на годину", - пояснив в ефірі Апостроф TV головний редактор Defence Express Олег Катков.

Якщо максимально спростити, то з території окупованого Криму "Циркон" може летіти до Києва за 7 хвилин, що все рівно робить його грізною зброєю. З іншого боку, відносно невелика бойова частина (100-150 кг) робить його менш небезпечним у порівнянні з іншими російськими ракетами, здатними нести 350-500 кг вибухівки.

Основною версією, яку обговорюють в експертній спільноті, є та, згідно з якою "Циркони" 25 березня над Києвом, швидше за все, збивали Patriot або SAMP/T, що насправді є найпростішим варіантом оборони від гіперзвукових та аеробалістичних ракет.

З теорії – до практики

Утім, однією з первісних версій було те, що російські "Циркони" могли бути збиті якоюсь секретною лазерною зброєю. Тим більше, що вже були підтверджені випадки, коли Сили оборони України використовували зброю з лазерним компонентом проти російських ударних БПЛА. Йдеться про систему лазерного наведення.

Версії щодо того, що "Циркони" "приземлили" саме лазерною зброєю поки що залишаються на рівні теорії.

"Грубо кажучи, лазерна зброя – це просто дуже дорога версія антидронової рушниці. Поки що у нас не було повідомлень про те, що нам було поставлено до країни додаткову номенклатуру. Набагато важливіше, що росіяни намагалися застосувати "Циркони", але нічого не вийшло. У певному сенсі, непогано, що навколо цього провалу досі може зберігатися певна невизначеність та інтрига, у тому числі, щоб противник не зміг зробити висновків із власних технічних прорахунків", - наголосив у коментарі "Апострофу" експерт Defense Express Іван Киричевський.

Навіть якщо лазерна зброя не застосовувалася проти російських "Цирконів", це не означає, що вона не може з'явитися в перспективі. Міністерство оборони Великобританії на початку року повідомило, що провело тестування лазерної зброї DragonFire. Випробування проходили на військовому полігоні в архіпелазі Гебриди.

DragonFire була вперше задіяна у Великій Британії для знищення повітряних цілей. Хоча дальність дії системи не розголошується, вона ефективна в межах прямої видимості та здатна вражати будь-які цілі, які можна побачити. Міністерство підкреслює високу точність системи, яку можна порівняти з попаданням у монету розміром в 1 фунт стерлінгів з відстані одного кілометра.

Лазерна зброя DragonFire вже пройшла випробування у Великій Британії

Енергетична лазерна зброя має здатність вражати об'єкти зі швидкістю світла, викликаючи пошкодження структури цілі або досягаючи "значніших ефектів" при попаданні в боєголовку.

Лазерне озброєння має перспективи стати економічною альтернативою для місій, поточне виконання яких потребує використання ракет. Експлуатаційні витрати на лазерну зброю зазвичай не перевищують 10 фунтів стерлінгів за постріл.

Міністр оборони Великобританії Грант Шеппс висловив думку, що така зброя може кардинально змінити характер ведення воєнних дій, скоротивши необхідність у дорогих боєприпасах та зменшивши ризики побічних збитків.

Чи можливий варіант, що лазерну зброю не просто розробили та протестували, але вже потай передали Україні? На жаль, військові експерти не вважають таку версію реалістичною.

"У нас є деякі проблеми з поставками "звичайних" озброєнь, тому припускати, що нам можуть прямо передати якісь надсекретні розробки останнього покоління було б дещо наївним. Зараз для нас важливі два моменти . "Циркони" не такі шустрі як би то хотілося ворогові. Наші ППО здатні їх збивати. Друге, нам потрібно зосередитися на тому, де саме із запускають і бити по пускових установках. За моїми припущеннями, "Циркони" могли запустити з території між Севастополем і бухтою Ласпі з модернізованих систем "Бал" і "Бастіон", - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов.

Економно та потужно

Натомість не варто виключати варіант передачі Києву таких озброєнь у майбутньому або створення спільного виробництва з країнами НАТО.

У грудні минулого року з'явилася інформація про те, що Військово-повітряні та Військово-морські сили США запросили у оборонної компанії Raytheon розробку, створення та тестування систем, які мають на меті виведення з ладу електронних компонентів противника з використанням вибухів енергії.

Raytheon, відповідаючи на запит Пентагону, оголосила про намір надати прототипи для програми просунутої електромагнітної нейтралізації та ураження з використанням спрямованої енергії у фінансових роках 2024 та 2026.

Компанія уточнила, що ці прототипи зброї будуть стійкими та мобільними для застосування на передовій у боротьбі з "повітряними погрозами".

Президент із передових технологій у Raytheon Колін Вілан заявив, що некінетичні системи оборони відіграють ключову роль у стратегії національної безпеки США.

"Нові потужні мікрохвильові системи від Raytheon є економічно вигідними і надійними рішеннями, які функціонують зі швидкістю світла, даючи нашим військовим перевагу в захисті від швидких і маневрених загроз", - уточнив він.

Раніше Raytheon розробляла для ВПС США мікрохвильову систему контр-електроніки із збільшеним радіусом дії, відому як CHIMERA. Британське відділення Raytheon оголосило на початку року про плани інтеграції іншого виду зброї спрямованої енергії — високоенергетичного лазера — на броньовану машину Wolfhound.

У західних партнерів проєкти лазерної зброї наразі перебувають в розробці

Зброя спрямованої енергії (DEW) впливає на ціль за допомогою інтенсивної енергії без використання традиційних снарядів. Вона включає використання лазерів, мікрохвиль, пучків частинок і акустичних променів. Ця зброя застосовується для нейтралізації живої сили, ракет, транспортних засобів та безпілотників. Перебуваючи у стадії розробки та тестування, DEW має унікальну перевагу: лазери поширюються зі швидкістю світла, виключаючи необхідність компенсації руху цілі на великих дистанціях, що робить ухилення від лазера після активації неможливим.

"Звичайно, розробки таких озброєнь ведуться, але багато все ще лишається на рівні експериментів і теорії, тому що проти законів фізики не підеш. Зверніть увагу, що DragonFire тестують в умовах чистого неба і хорошої погоди. Чому? Коли на вулиці йде дощ або туман, то лазери в такій ситуації не мають жодної користі", - пояснив у коментарі "Апострофу" політичний аналітик, експерт із ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

Згідно з даними з відкритих джерел, Пентагон інвестує близько одного мільярда доларів на рік у розробку DEW, метою якої є інтеграція цього озброєння на борту літаків, кораблів і наземних транспортних засобів для протидії дронам і ракетам. З іншого боку, як наполягають у Defence Express, влада США витрачає на гіперзвукову зброю суттєво більше – 40-60 млрд доларів. З цього можна зробити непрямий висновок, що для Пентагону може бути пріоритетом.

Звичайно, реальну інформацію про те, яку саме лазерну зброю розробляють у США, ніхто озвучувати не стане у зв'язку з секретністю подібних розробок, але в історії з розробкою та застосуванням DEW одним з каменів спотикання є саме фізичні обмеження.

Читайте також: Що не так з розхваленою Путіним ракетою "Циркон": в Україні озвучили результати експертизи

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів