RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Завдання Кремля, на думку експертів, полягає в тому, щоб максимально розтягнути та дезорієнтувати українські Сили оборони

Російський наступ Росіяни розпочали наступ на Харківщині Фото:

Жителі Харківщини вже звикли до щоденного обстрілу з боку Росії. Але зранку 10 травня ситуація різко загострилася. Телеграм-канали повідомляли, що російські окупанти активізувалися на харківському напрямку, розпочавши там розвідку боєм за підтримки техніки. Потім почали з'являтися повідомлення про захоплені ворогом українські села і навіть із закликами про евакуацію населення. В основному, таку інформацію розгойдували ворожі інтернет-ресурси з метою спровокувати паніку. Ближче до середини дня заяву щодо ситуації на Харківщині зробив президент України Володимир Зеленський. Як розвиваються події у Харківській області та що кажуть експерти, читайте у матеріалі "Апострофа".

Окупант у "сірій зоні"

Вранці, 10 травня, голова Харківської ОВ Олег Синегубов у Telegram-каналі написав, що окупанти посилили обстріли на північному напрямку — насамперед противник завдає ударів по місту Вовчанськ.

Синегубов зазначив також: "Всю ніч тривали обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії. Були безуспішні спроби ДРГ прорвати кордон".

Читайте також: Час Х наближається: де Росія готує удар, а де буде імітація

Глава ХОВА заявив, що Збройні сили України тримають позиції: "не втрачено жодного метра". За його словами, угруповання противника не становить загрози для Харкова, сил росіянам вистачає лише для провокацій на північному напрямку.

"Всі органи влади працюють, перебувають на місцях і виконують свої обов'язки. Закликаємо цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях, адже для ворога немає різниці - завдавати ударів по військовій інфраструктурі або по цивільним беззбройним людям", - підкреслив Синегубов.

Разом з тим, російські провоєнні телеграм-канали стали поширювати інформацію про нібито початок наступу в районі відразу кількох населених пунктів і боях.

Мер міста Вовчанська Тамаз Гамбарашвілі повідомив у коментарі "Громадському", що розпочато евакуацію населення.

"Зараз ми евакуюємо населення. Основна маса людей їде своїм транспортом. Але разом із гуманітарним центром ми організовуємо вивезення тих місцевих, у кого немає своїх автомобілів. Спільно з волонтерами та поліцією працюємо. Вивозимо з Вовчанська та прилеглих населених пунктів", - повідомив Гамбарашвілі.

Зрозуміло, що через активізацію подібної інформації серед населення Харківщини почали поширюватися панічні настрої. Яку дуже активно підігрівали російські ІПСО.

Згодом ситуацію прокоментувала прес-служба Міністерства оборони України.

"Збройні Сили України захищають наші позиції в Харківській області. Протягом цієї доби на Вовчанському напрямку ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб (КАБ). З початком ночі російські окупанти посилили вогняний тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії. Приблизно о 5-й ранку відбулася спроба прориву супротивником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на даний момент ці атаки відбиті, продовжуються бої різної інтенсивності", - йдеться у повідомленні..

Зазначається, що задля посилення оборони на цьому ділянці фронту спрямовані резервні підрозділи. Збройні Сили України продовжують стримувати наступ ворога.

Український OSINT-проект Deep State, який аналізує військові дії, дав більш детальну інформацію. Він повідомив, що російські військові "намагаються заходити і закріплюватися" в населених пунктах уздовж кордону, у тому числі в селах Стрілеча, Червоному, Пильній, Борисівці, а також у Гатищі та Плетенівці. За даними аналітиків проекту, українські військові знищили три одиниці російської техніки, що рухалася з боку Пильної вглиб області.

За оцінкою Deep State, росіяни задіяли сили, яких "не вистачить для глибокого просування". Однак, як зазначили аналітики каналу, "скільки основних сил" Росія буде готова використати у цьому наступі, невідомо.

Інформацію Deep State підтвердив журналіст Юрій Бутусов.

"Вночі російські війська силами до 4-5 батальйонів піхоти перетнули лінію державного кордону і захопили чотири прикордонні села — Стрілеча, Червоне, Пильне, Борисівка. На інших ділянках російські атаки були відбиті, противник зазнав значних втрат. Незначне просування зафіксовано і в районі Волчанська", – написав Бутусов.

Фактично йдеться про "сіру зону", де вже давно ніхто з місцевих мешканців не мешкає.

Захопити Стрілеча, на думку Бутусова, ворогові вдалося через неефективну оборону в цьому населеному пункті, що знаходився у сірій зоні.

"Ця зона під кордоном, за винятком Стрілечої, була насправді сірою зоною, а лінія оборони там, як виявилося, не була розгорнута, і тому противнику вдалося створити плацдарм шириною до 10 км і глибиною до 5 км на території України без особливих перешкод. Загальна площа окупованої території складає понад 30 квадратних кілометрів", - наголосив журналіст .

На середину дня ситуацію на Харківщині прокоментував український президент Володимир Зеленський.

"Росія розпочала нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямі. Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами та артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати та підтягувати ще сили на цьому напрямку, це факт, але наші військові, військове командування знало про це та розраховувало свої сили для того, щоб зустріти ворога вогнем. Наразі триває жорстокий бій на цьому напрямі", - заявив глава держави.

Три сценарії від рашистів

"Наразі все відбувається саме так, як і передбачалося. Не більше, не менше, - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт Олександр Коваленко, - про "наступ" на Харків російська пропаганда поширює ІПСО з початку 2024 року і особливо інтенсивно з кінця лютого – початку березня".

"З цього ж періоду я та інші експерти написали купу постів з роз'ясненнями, чому у російських окупаційних військ зараз немає ресурсу для проведення загальновійськової операції з метою оточення та захоплення Харкова, але вони продовжуватимуть тактику ударів по місту і особливо – прикордонній зоні, а також робити диверсійно-терористичні вилазки ротних груп у прикордонну зону", - пояснив експерт.

І навіть попри це, за словами Олександра Коваленка, виникла істерика. "Особливо в цьому плані продовжують "тішити" журналісти", - резюмував експерт.

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко також запевнив, що прорватися на Харків ворог не зможе і насправді відбувається ІПСО ворога.

"Ці дії прогнозовані. Ресурси у ворога є для загострення в прикордонні, про що раніше говорили. Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає. Зараз буде багато вкидів на цю тему", - написав Коваленко.

"Ця операція супроводжується інформаційною роботою військкорів Росії, які малюють стрілочки і рапортують про прориви їхніх сил углиб на кілометри, які зараз вигадані для спроби створити паніку та використати інформаційний вакуум", - резюмував чиновник.

Як зазначали різні українські військові експерти протягом минулого місяця, після загострення росіянами теми "захоплення Харкова", у ворога може бути три різні стратегії.

Перша. Спроба захопити Харків. Але для цього РФ необхідно буде задіяти дуже великі сили, наявність яких на північному кордоні України ЗСУ досі не помічали.

Друга. Створення "санітарного коридору", про що говорив Путін після проникнення в Білгородську область "Російського добровольчого корпусу" та батальйону "Свободная Росія". До речі, про те, що ворог почав використовувати саме цей сценарій, повідомило видання Reuters з посиланням на джерела у військовому керівництві України.

Для цієї операції, на думку експертів, росіянам знадобиться трохи менше сил.

І третя стратегія, про яку говорили військові експерти та аналітики – обманний маневр із метою змустити командування ЗСУ перекинути під Харків великі резерви. Після чого окупанти завдадуть головного удару зовсім в іншому місці.

"Очевидно, подальший розвиток подій залежатиме від дій наших військ – якщо росіяни зазнають великих втрат і зустрінуть потужний опір, вони не підуть далі і закріплюватимуться на захопленій ділянці. Але якщо їх не зупинити і не завдати великих втрат, вони почнуть захоплювати інші дільниці вздовж кордону, щоб спочатку відсунути фронт від кордону з РФ, а потім використати цей фронт як можливий плацдарм для настання значніших сил", - резюмував бачення ситуації Юрій Бутусов.

Читайте також: Росія спробувала прорвати оборону ЗСУ у Харківській області: важлива заява Міноборони

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому з 18 травня обов'язково потрібно отримати VIN-код у ТЦК - речник Міноборони України Дмитро Лазуткін пояснив для всіх українців

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепи ухвалили закон про мобілізацію засуджених - хто із зеків зможе воювати і на яких позиціях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Росіяни не змогли просунутися в глиб української території

Новини партнерів