RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

З червня пенсіонери отримають більше грошей: але пощастило не всім

Перерахунок стався ще у квітні, але виплати будуть з червня

Щасливі пенсіонери На пенсіонерів чекає новий перерахунок Фото: agriteka.com

У червні українські пенсіонери, які продовжують працювати, отримають підвищені пенсії внаслідок перерахунку, що був здійснений раніше. Для цієї категорії пенсіонерів перерахунки здійснюються на індивідуальній основі, оскільки в них продовжує збільшуватися стаж. "Апостроф" з’ясував, як і для якої кількості працюючих пенсіонерів буде підвищено пенсії.

Формула перерахунку

Українські пенсіонери попри війну отримують підвищені пенсії завдяки їх перерахунку, що відбувається щороку. Коефіцієнт індексації розраховується, виходячи з показників зростання середньої зарплати і інфляції за попередній рік. В 2024 році, згідно з рішенням Кабінету міністрів, цей коефіцієнт дорівнює 1,0796. Відповідно до цього пенсії за віком були збільшені на 7,96%. Як і в минулі роки, це відбулося 1 березня.

Читайте: Виплата значно зросте: кого з пенсіонерів чекає приємний сюрприз з 1 червня

Пізніше настала черга працюючих пенсіонерів. Перерахунок пенсій для них розпочався з 1 квітня. Відмінність цієї категорії полягає в тому, що у них змінюються дані, виходячи з яких розраховується пенсія. І це примушує Пенсійний фонд періодично проводити її перерахунок.

Нагадаємо, що пенсія за віком в Україні розраховується за формулою: П = Зп х К.ст х К.зар, в якій:

П - розмір пенсії,

Зп - розмір заробітної плати, з якої обчислюється пенсія,

К.ст - коефіцієнт, що враховує тривалість стажу пенсіонера,

К.зар - коефіцієнт, що враховує, наскільки високу зарплату працівник отримував протягом своєї трудової діяльності.

У непрацюючих пенсіонерів останні два коефіцієнти є сталими числами. Тож їхні пенсії змінюються лише тоді, коли уряд збільшує розмір заробітної плати, з якої обчислюється пенсія. В цьому році, як ми вже згадували, він був збільшений майже на 8%.

У працюючих пенсіонерів ситуація дещо інакша. У них продовжує збільшуватися страховий стаж, і вони продовжують отримувати зарплату. Тож змінюються складові наведеної формули. І в зв’язку з цим виникає необхідність періодично проводити для них перерахунок пенсій.

Згідно із законом, такий перерахунок проводиться після того, як особа після нарахування пенсії або після попереднього перерахунку набула додаткових 24 місяці (два роки) стажу. Якщо пенсіонер припинив роботу, не допрацювавши 24 місяці, то перерахунок йому проведуть через два роки після призначення пенсії чи останнього перерахунку, врахувавши при цьому відпрацьований стаж.

Читайте: Вийти на пенсію стане складніше: як зміняться умови з 2025 року

Дуже часто люди пенсійного віку переходять на легшу і менш оплачувану роботу. Якби це враховувалося при перерахунку пенсії, то її розмір для таких людей міг би зменшуватися. Проте для того, щоб цього не сталося, закон передбачає, що перерахунок робиться, виходячи з заробітної плати, з якої була початково обчислена пенсія.

Таким чином, показник К.зар, який враховує розмір зарплати, для працюючих пенсіонерів не змінюється і лишається таким, яким він був на момент призначення пенсії. Змінюється лише коефіцієнт К.ст. Цей коефіцієнт обчислюється дуже просто - він дорівнює страховому стажу, поділеному на 100. Наприклад, для людини, чий стаж дорівнює 37 років, К.ст = 0,37. І кожен додатково пропрацьований рік додає до цього числа 0,01, що впливає на розмір нарахованої пенсії.

Хто і скільки отримає

Тож працюючі пенсіонери отримують підвищення пенсій кожні два роки.

За даними Кабінету міністрів, цього року перерахунок пенсій торкнувся 654 тисяч працюючих пенсіонерів, що складає близько 6,2% від загальної кількості пенсіонерів (на 1 січня їх нараховувалося 10,5 мільйонів осіб).

Читайте: Перерахунок пенсій з 1 червня: хто залишиться без доплат

Втім підвищені пенсії працюючі пенсіонери отримають лише у червні.

"Це пов'язано з тим, що перерахунок можливий після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за перший квартал, а такі звіти будуть подаватися по травень", - пояснюють в уряді.

Проте пенсії за квітень та травень теж будуть збільшені.

Але як зрозуміти, які пенсії отримають працюючі пенсіонери у червні?

Візьмемо приклад - пенсіонер, якому в квітні 2022 року перерахували пенсію, виходячи зі стажу 37 років. Два наступних роки він продовжував працювати і набув 24 місяці додаткового стажу. Уявимо, що на початок нинішнього року його пенсія складала 10 тисяч гривень.

Коефіцієнт стажу, який при минулому перерахунку складав 0,37, цього року зріс до 0,39. Тобто збільшився на 5,4%. На цю ж величину повинна зрости і пенсія. Відповідно після перерахунку вона складе:

10000*1,054 = 10540 гривень.

Інший приклад. Пенсіонеру було нараховано пенсію два роки тому, виходячи зі стажу 40 років (коефіцієнт 0,4). Надалі він продовжував працювати півтора роки, після чого остаточно пішов відпочивати. Таким чином за останні два роки коефіцієнт стажу цього пенсіонера зріс з 0,4 до 0,415, або на 3,75%.

На початок року його пенсія складала, наприклад, 5 тисяч гривень. Після перерахунку вона збільшилася до 5187 гривень.

Враховуючи те, що перераховані пенсії будуть виплачені із запізненням, в червні працюючі пенсіонери отримають доплати за два попередні місяці. Тож пенсіонер з нашого першого прикладу отримає на 1080 гривень більше – 11620 гривень. Проте з липня він отримуватиме щомісяця по 10540 гривень – до наступного перерахунку, який відбудеться за два роки.

Пенсіонер із другого прикладу у червні отримає 5561 гривню з урахуванням доплат за квітень-травень, а з липня отримуватиме щомісяця 5187 гривень. І така пенсія у нього збережеться до березня 2025 року, коли йому проіндексують пенсію вже як непрацюючому пенсіонеру.

Читайте: Нарахування пенсії на банківську картку: є кілька важливих вимог

Читайте також

Новини партнерів