RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Які покарання чекають на тих, хто не оновить свої дані в ТЦК

За порушення військового обліку передбачена адміністративна відповідальність

За порушення військового обліку передбачена адміністративна відповідальність Фото: архів

Військовозобов'язані в Україні продовжують оновлювати свої облікові дані відповідно до нового закону про мобілізацію, і таких на сьогодні вже 1,6 мільйона осіб. Однак це, за даними Міноборони України, – всього 15% від їх загальної кількості, а отже близько 9 мільйонів поки що не виконали відповідну норму закону. І цілком імовірно, що чимало буде і таких, хто не оновить дані у відведений для цього термін, що спливає 16 липня. "Апостроф" з'ясовував, яке покарання чекає на порушників військового обліку.

Майже місяць пройшов з часу, як набув чинності закон про мобілізацію, який, зокрема, передбачає необхідність для всіх військовозобов'язаних оновити свої облікові дані.

Нагадаємо, закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (відомий більшості просто як закон про мобілізацію), який викликав широку громадську дискусію ще на етапі його розгляду у Верховній Раді, набув чинності 18 травня 2024 року.

Згідно із законом, протягом 60 днів після набуття ним чинності, тобто до 16 липня включно, всі військовозобов'язані в Україні мають оновити свої облікові дані. Вони можуть це зробити безпосередньо у територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП), у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), а також в електронному кабінеті військовозобов'язаного, відомому як "Резерв+".

За даними Міністерства оборони, на сьогодні уточнили свої дані близько 1,6 мільйона військовозобов'язаних (понад 1,4 мільйона через "Резерв+"), що становить приблизно 15% від їх загальної кількості. Таким чином, загальна кількість військовозобов'язаних в Україні має становити понад 10,6 мільйона осіб, а отже близько 9 мільйонів свої дані поки що не оновили.

Не оновив дані – заплати штраф

Сьогодні безглуздо гадати, скільки військовозобов'язаних з тих чи інших причин не оновлять свої облікові дані у відведений законом термін, проте, швидше за все, такі будуть, більше того, їх може бути кілька мільйонів.

Невиконання норм закону є порушенням закону, а за порушення закону передбачена відповідальність.

Яка ж буде відповідальність для тих, хто порушить норму про оновлення облікових даних?

Позиція з цього питання представників військово-політичного керівництва країни добре відома та озвучувалася неодноразово: ті, хто не оновить дані у відведені для цього терміни, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Тобто їм можуть виписати штраф, який з 19 травня 2024 року встановлено на рівні від 17 тисяч гривень до 25,5 тисяч гривень на час дії режиму воєнного стану.

Якщо ж громадянин, на якого наклали штраф, його не оплачує, йому може загрожувати кримінальна відповідальність.

Фактично, це переказ положень того самого закону про мобілізацію в тій частині, яка стосується відповідальності за його невиконання.

Проте як це буде здійснюватися в реальності?

"Цих людей реально чекає штраф - на 100%, також адміністративний розшук, однозначно повістка надсилатиметься поштою на останню відому адресу місця реєстрації. І реально буде заборона керувати транспортним засобом у разі наявності такого транспортного засобу, - сказала в коментарі "Апострофу" адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко. – І, по суті, після ухвалення рішення суду про те, що особа порушила законодавство, – примусове виконання рішення суду з усіма наслідками закону України про виконавче провадження”.

За її словами, після закінчення терміну, відведеного на оновлення даних, тобто після 16 липня, розпочнеться автоматизоване розсилання повісток поштою тим, хто ці дані не оновив. При цьому навіть якщо військовозобов'язаний не проігнорує таку повістку і прийде по неї в ТЦК, йому все одно випишуть штраф: "Це буде обов'язково".

Адвокат Роман Сімутін також вважає, що всім, хто не оновить облікові дані вчасно, потрібно бути готовими до того, що їх оштрафують.

"Їм просто (раніше) не виписували штраф. Але це нічого не означає, тому що термін притягнення до адміністративної відповідальності - один рік, але не менше трьох місяців з дня виявлення (правопорушення), - розповів Сімутін виданню. - Наприклад, прийшла людина оновити дані, і постанова (про штраф) не виноситься. Але ТЦК має три місяці для того, щоб винести таку постанову".

Однак після 16 липня очікується масова кампанія з виписування штрафів за порушення військового обліку, вважає юрист. Принаймні це цілком ймовірний сценарій.

"Автоматично можуть штрафувати, але наскільки це вдасться реалізувати, важко сказати. Теоретично, це можливо", - сказав він.

Втім, більш реалістичним виглядає наступний сценарій: " Я думаю, що виписуватимуть повістки і надсилатимуть їх, і, якщо рекомендований лист повертатиметься з повідомленням про те, що адресат відсутній, повістка вважатиметься врученою. І ось після цього, я думаю, вони на 100% виписуватимуть ухвалу про штраф. А також тим, кого затримають на блокпосту і виявлять, що дані не оновлені" .

Нестиковочка, однак

Однак у чинному законодавстві є явні нестиковки.

"У Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУАП) передбачена відповідальність за порушення військового обліку – це статті 210 та 210-1. Єдине питання в тому, що відповідно до внесених змін до цих статей було додано примітку, що у разі, якщо власник реєстру (Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів) – а це у нас Міністерство оборони – має доступ до інших державних баз, (штрафні санкції) не застосовуються, - сказав у коментарі "Апострофу" старший партнер адвокатського об'єднання "Кравець і Партнери" Ростислав Кравець. - Тому об'єктивно, якщо ми поважаємо закон, якщо особа не оновить дані, якісь штрафи накладати буде незаконно, оскільки Міністерство оборони має доступ до відповідних державних реєстрів, і, фактично, норми цих статей – 210 та 210-1 - не застосовуються".

  • Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання власником Єдиного державного реестру призівників, військовозобов'язаних та резервістів персональних даних призівника, військовозобов'язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реестрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, власниками (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Але як визначити, чи є у конкретного ТЦК актуальні дані про того чи іншого військовозобов'язаного, зовсім незрозуміло.

Саме тому, вважає Ростислав Кравець, цілком імовірно, що штрафи виписуватимуться, і деякі судді під час їх розгляду керуватимуться принципом "хоч би чого не вийшло" і, відповідно, їх підтримуватимуть.

"Але я думаю, що більшість суддів приймуть бік закону і, незважаючи на якісь вказівки чи політичну доцільність, будуть вірними своїй присязі та захищатимуть права людини в першу чергу" , - заявив він.

Адвокат сумнівається, що після 16 липня варто очікувати на автоматичне виписування штрафів, а також на масове блокування банківських рахунків та позбавлення прав керувати транспортними засобами порушників військового обліку. Також, за його словами, з огляду на примітку до статей 210 та 210-1 КУАП, виписані штрафи можна буде оскаржити у суді.

Таким чином, сьогодні в тому, що стосується закону про мобілізацію та його положення про оновлення облікових даних, зрозуміло лише одне: закон порушувати не можна. А це означає, що тим, хто їх досі не оновив, слід зробити це до 16 липня. Включно. Ну, а найвідчайдушніші, мабуть, сподіватимуться на милість долі, ТЦК та судів.

Читайте також

Мобілізація до 25 років: чи можливо це в Україні

ТЦК в Україні вільно інтерпретують закон, мобілізуючи тих, хто не підлягає призову, постраждалі можуть звертатися до суду

Новини партнерів