RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

Постанова Кабміну спрямована на вирішення технічних питань

Постанова Кабміну спрямована на вирішення технічних питань Фото: pixabay.com

Кабінет міністрів вніс низку змін до порядку виплати та доставки пенсій українським пенсіонерам за місцем їх проживання. Відповідно до ухваленої постанови, відтепер наявність у паперовій формі документів, що супроводжують пенсійні виплати, стає необов'язковою. "Апостроф" з'ясовував, про які конкретно зміни йдеться.

Кабінет міністрів України вніс зміни до своєї постанови від 16 грудня 2020 року "Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги" (№1279). Йдеться про виплату та доставку пенсій і грошової допомоги у готівковій формі, які здійснює "Укрпошта".

Нова постанова, яка була ухвалена урядом 21 червня 2024 року (№724), уточнює деякі моменти, пов’язані з виплатою пенсій і грошової допомоги, в першу чергу, такі, що стосуються документів, які супроводжують відповідні виплати.

Згідно зі змінами, виплата і доставка пенсій та грошової допомоги, "за наявності технічних можливостей у сторін договору", може здійснюватися за відомостями на виплату пенсій та грошової допомоги за електронними списками.

"При цьому відомості та супровідні документи до них у паперовій формі уповноваженим органом до уповноваженої організації не подаються. Порядок та умови обміну документами, складення та подання звітності, підпису документів визначаються сторонами договору", - йдеться у документі.

Про які паперові документи йдеться? Варто зазначити, що у новій постанові взагалі немає згадки про такий документ як "виплатна квитанція".

"Після отримання коштів одержувач проставляє у відомості/відомості за списками, разовому дорученні свій підпис і дату отримання коштів, а працівник виплатного об’єкта — свій підпис, підтверджуючи цим здійснення виплати пенсії, грошової допомоги", - йдеться у постанові.

Раніше існувала ще опція видачі одержувачу пенсії/грошової допомоги квитанції про виплату, у відривному талоні якої одержувач ставив свій підпис і віддавав цей талон працівнику виплатного об’єкта ("Укрпошти").

Паперу стане менше

Проте повністю відмовитися від паперу навряд чи вдасться. Принаймні поки що.

"Ви знаєте, як пенсіонери "дружать" з гаджетами, - пояснює у розмові з "Апострофом" екс-міністр соціальної політики України Андрій Рева. - Тому все одно залишається необхідність для багатьох подавати документи в паперовому вигляді".

Втім, наразі, схоже, про повну відмову від паперових документів і не йдеться. Тому це, скоріше, технічний момент, який має на меті лише спростити процедуру.

"Якщо відомість залишається, якщо дві сторони ставлять свої підписи, - що ще треба, - каже у коментарі виданню експерт з пенсійних питань Віталій Мельничук. - Дещо подвійно воно (наявність квитанції на додаток до відомості) було".

"Людина так чи інакше розписується у відомості в тому, що вона одержала пенсію", - погоджується колишній заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун.

За його словами, рішення уряду має технічне значення, і воно суттєво оптимізую процеси виплати пенсій.

"По-перше, і пошті, і банкам це просто скоротить час обслуговування, з іншого боку, - витрати на цю стрічку, апаратуру, яка друкує. Ну і швидше саме обслуговування", - пояснив експерт "Апострофу".

Він додав, що якщо сам пенсіонер захоче мати виплатну квитанцію, йому зможуть її надіслати на мобільний телефон.

"Час бере своє, папір відходить на другорядну позицію", - резюмував Віктор Колбун.

Таким чином, хоча якихось революційних змін в даній постанові Кабміну шукати не слід, вона є ще одним кроком на шляху вдосконалення сфери державних послуг, та й, що також важливо, береже бюджетну копійку, яка завжди потрібна країні, що воює.

Читайте також

Новини партнерів