RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Тренуйте ці п’ять навичок вже зараз, ще поки ви у відносному тилу

facebook.com/Mr.Promin

Незалежно від того, в який рід чи вид військ ви попадете, є навички, які, скоріш за все, вам знадобляться. Цілком ймовірно що, вам не вистачить терміну курсу базової загальновійськової підготовки, аби опанувати їх у повній мірі. Просто тому що курс обмежений по часу, а відпрацювання навичок потребує більшого терміну. Тому раджу вам звернути на них увагу, поки маєте можливість у відносному тилу.

1. Топографія та орієнтування на місцевості. Мається на увазі не тільки військову топографію, її ви зможете додатково підтягнути під час курсу БЗВП, а саме базову і практичну. Вміння користуватись компасом, мапами, орієнтуванням на місцевості різними способами у різних умовах. Ви запитаєте «нафіга це потрібно в епоху гаджетів?». Але справа у тому, що, по-перше, в зоні бойових дій не варто розраховувати на стабільну роботу GPS та гаджетів, треба вміти користуватися різними офлайн та паперовими мапами, а не тільки гуглом. По-друге, орієнтування вам знадобиться точне й постійне. З точним вам таки допоможуть ті гаджети і спеціальні програми, а от постійно і дуже швидко, орієнтуватись «на око», треба вміти без гаджета, вдень і вночі. Велика кількість помилок при переміщеннях і в бою відбувається через погані навички орієнтування на місцевості, а відточення цих навичок займає багато часу. Люди, які з дитинства звикли ходити в походи і знають, що таке азимут, поправка напрямку та вміють орієнтувати мапу та зчитувати по ній рельєф, вже у виграші. Проте вам доведеться орієнтуватись у різних умовах, під дією стресу, у спотвореній війною місцевості, а не під час прогулянки туристичною стежкою з маркуванням. Тому треба багато тренуватись, вдень і вночі, у мовах, коли ви вже пройшли 7-8 км з важким рюкзаком, голодні і замерзлі. От тоді і починається справжня перевірка.

2. Медицина, медицина і ще раз медицина. Навичками домедичної допомоги мають володіти всі громадяни України, незалежно від віку, статі та освіти. Ми зараз живемо у такі часи, коли це є обов’язковим. Так чи інакше, тактичну медицину вам будуть викладати у навчальних центрах + в підрозділах є медики, які регулярно проводять заняття. Але домедичну допомогу маєте опанувати вже, на доступних курсах та оновлювати навички хоча б раз на півроку.

3. Фізо, витривалість, догляд за собою, базові скіли виживання. Армія — це завжди поганий сон, фізичні навантаження, стрес і ненормальне харчування. Ви маєте підготувати свій організм до таких умов заздалегідь та вміти підтримувати належний стан без комфортного спортзалу поруч. Ваша спина, коліна, плечі будуть під навантаженням та без належного відпочинку. Особисто мені вистачило ресурсу «підготовки» на перші пів року війни, а потім почали нагадувати про себе старі травми. Маєте вміти у складних умовах доглядати свій організм.

4. Корисні навички. Це може бути водіння офроад, пілотування чи паяння дронів, радєєк, ремонт всього чого тільки можна, робота з ПК на прокачаному рівні. Незалежно від того, в яку бригаду попадете, корисні навички стануть вам у нагоді. А ваш командир і побратими будуть вас за це цінувати… і берегти. Наприклад, досі далеко не всі водії рамних пікапів вміють користуватись всіма передачами роздатки чи знають, в яких умовах треба включати блокування диференціалу, а коли цього не можна робити. Це важливі і корисні навички, але вони також потребують значної кількості часу для опанування і тренування у різних умовах. Вчіться тут, поки маєте час на це.

5. Навички користування зброєю. Не знаю, чи варто на десятому році війни пояснювати, чому це важливо, але ще раз напишу. Це не просто мати власну зброю чи знати 5 правил поводження. Це навички, які набуваються під час великої кількості тренувань, різного рівня складності протягом довшого часу, ніж 30 діб. Тир, тренування в холосту, робота з інструкторами, знання матеріальної частини, вміння налаштувати спорядження під себе і задачі.

У будь-якому випадку, жодне із запропонованих гірше вам не зробить, а буде завжди грати тільки «в плюс». Тренуйтесь, бо це додасть вам впевненості у своїх силах і можливість бути корисним у підрозділі.

Джерело: facebook.com/Mr.Promin

Читайте також

Початкова військова підготовка: як дітей навчатимуть захищати Україну

В українських школах викладання військової підготовки зміниться з урахуванням реалій сучасної війни

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться