RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Початкова військова підготовка: як дітей навчатимуть захищати Україну

Новий курс викладатиметься у рамках вивчення предмета "Захист України"

Новий курс викладатиметься у рамках вивчення предмета "Захист України" Фото: архів

Президент України Володимир Зеленський 17 червня підписав закон, яким передбачено запровадження в закладах середньої освіти обов’язкового курсу початкової загальновійськової підготовки. З наступного навчального року всі учні таких закладів будуть навчатися боронити Батьківщину. Кому потрібно біде проходити такий курс, чим він відрізняється від допризовної підготовки, як буде організовано тренінг викладачів, і якими знаннями і навичками будуть оволодівати учні, "Апострофу" розповіли в Міністерстві освіти і науки.

- Чим відрізняється початкова загальновійськова підготовка від допризовної підготовки? Це просто інша назва, чи передбачаються якісь принципові зміни?

- Початкова загальновійськова підготовка (ПЗВП) реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти шляхом викладання інтегрованого курсу "Захист України".

Наразі ми оновлюємо навчальну програму, щоб підвищувати патріотичну та оборонну свідомість молоді, формувати базові навички для життя та захисту себе й інших. У оновленій програмі є 10 модулів, серед них, наприклад — домедична допомога в умовах бою, військові технології, у тому числі БПЛА, радіозв'язок, і інформаційна війна. З програми вилучили зазубрювання статутів, ходіння строєм та академізовану теорію.

Важливо, що разом із програмою комплексно оновлюється концепція викладання курсу. У громадах будуть створюватися та оснащуватися осередки вивчення "Захисту України" (один осередок на 80-1000 учнів), які матимуть потужну матеріально-технічну базу. До осередків дітям забезпечуватимуть довезення, а викладатиметься курс не одним-двома уроками на тиждень, а у форматі цілоденного тренінгу, який відбуватиметься раз на місяць (загалом 6-8 академічних годин на місяць). Такий підхід дасть змогу ефективно відпрацьовувати практичні навички на якісному обладнанні, на закупівлю якого виділено 1,64 мільярда гривень субвенції.

З інших принципових змін — оновлення курсу забезпечуватиме гендерну рівність. Раніше на уроках "Захист України" учні й учениці вивчали різні тематичні плани та ділилися на групи за статтю: дівчата здебільшого займалися вивченням медицини, а хлопці вивчали види озброєння і мали стройову підготовку тощо. Відтепер, з нового навчального року, програма "Захисту України" буде однакова для кожного учня та учениці. Поділ на гендерні ролі, зокрема в питаннях захисту України та самооборони, неможливий, оскільки учнівство незалежно від статі має вміти захистити себе, знати, як зберегти життя, та мати оборонну свідомість.

- В яких закладах буде здійснюватися початкова загальновійськова підготовка? В пояснювальній записці до закону говориться, що список таких закладів розширений. За рахунок яких закладів?

- Як і раніше, інтегрований курс “Захист України” вивчатимуть всі учні 10-11 класів в закладах загальної середньої освіти, фахової передвищої та профтехосвіти. Однак вивчення "Захисту України" здійснюватиметься не у кожній школі — щоб забезпечити наявність усього необхідного обладнання та висококваліфікованих вчителів, які працюють на повну ставку, цей предмет викладатиметься в осередках.

- Хто буде залучений до загальновійськової підготовки (вік, стать, стан здоров’я)?

- Якщо говорити про початкову загальновійськову підготовку, яку проводять під час уроків "Захисту України", то предмет викладають для всіх учнів 10–11 класів. Дівчата та хлопці, як вже зазначалось раніше, матимуть єдину програму. Винятками для часткового проходження курсу можуть бути лише релігійні переконання й певні показання щодо здоров’я.

- Як планується формувати педагогічний склад для ПЗВП? Це будуть військові чи вчителі? Як буде здійснюватися відбір на ці посади? Яку підготовку вони будуть проходити?

- Для оновлення предмета "Захист України" важлива зміна підходу до викладання та навчання вчителів. Тому оновлення предмета почали з навчання тренерів, які стануть агентами змін і зможуть передати свої знання та світоглядну позицію вчителям "Захисту України" у кожній громаді, а надалі — й кожному молодому громадянину.

Для проходження навчання було дібрано перших 81 тренера (участь могли брати вчителі предмета "Захист України" або суміжних дисциплін, інструктори центрів цивільного захисту, демобілізовані захисники й захисниці України, фахівці, які активно працюють з молоддю). Дібрані тренери переймали досвід у представників АЗОВу, ОСІНТ-агенції "Мольфар", демократичної школи "Майбутні" та КMBS. Навчання відбувалося за темами національної безпеки та оборони, інформаційної безпеки, військового управління, а також охоплювало особливості роботи з учнями 10–11 класів. Важливо, що після отримання сертифікатів тренери зможуть проводити підвищення кваліфікації для інших вчителів.

Ба більше, для реалізації оновлення "Захисту України" у 2023 році уряд виділив 100 мільйонів гривень на професійний розвиток учителів цього предмета.

Планується, що у липні відбудеться друга хвиля набору тренерів для навчання.

Ми прагнемо оновити кадровий потенціал, щоб "Захист України" викладали вмотивовані вчителі зі стійкою патріотичною позицією, високим рівнем знань та володіння практичними навичками. Зокрема важливо долучати й демобілізованих захисників та захисниць України до викладання. Це гарна можливість для їхньої самореалізації у важливій справі й вихованні системи цінностей у молодих громадян.

- Хто буде формувати навчальну програму початкової загальновійськової підготовки (військові чи педагоги)? Чи буде вона змінена порівняно з допризовною підготовкою? Яким чином? Які основні навички повинні будуть засвоїти учні?

- Навчальна програма ПЗВП є навчальною програмою предмета "Захист України". Її затверджує Міністерство освіти і науки за погодженням із Міністерством оборони України. Нову модельну навчальну програму розробляли за оновленим Державним стандартом про профільну середню освіту впродовж січня-квітня 2024 року.

- Чи передбачатиме початкова загальновійськова підготовка якусь диференціацію за військовими спеціальностями? Чи всі будуть проходити однаковий курс?

- ПЗВП реалізується через предмет "Захист України". Отже модельна навчальна програма з цього предмета однакова для всіх здобувачів та здобувачок повної загальної середньої освіти. Водночас відповідно до принципу академічної автономії, що закріплена законом України "Про освіту", кожен осередок у школі, закладі професійної і професійно-техічної та фахової передвищої освіти створить робочу навчальну програму на основі модельної. У ній можна передбачити глибше вивчення певних модулів залежно від потреб та побажань учнівства. До прикладу, у медичних коледжах буде змога приділити більше часу модулям з медицини на полі бою, а в закладах, де вивчають радіотехнології, - зв’язку та військовим технологіям.

- Чи передбачаються в рамках початкової загальновійськової підготовки якісь виїзди на заняття в польових умовах? Формування навичок поводження зі зброєю? Навчальні стрільби?

- Відмінність оновленої програми в тому, що вона містить набагато більше практичних відпрацювань, ніж було раніше. До прикладу, в програмі є модулі, які передбачають ознайомлення з різними видами озброєнь, стрілецькі тренування та навчання стрільбі із застосуванням навчально-тренувальних засобів (електронний, мультимедійний, лазерний тир, лазертаг, страйкбол тощо). Програма передбачає практичне відпрацювання навичок, але важливим є не просто вміння влучно стріляти чи розібрати та зібрати зброю на швидкість. Важливо, щоб учнівство мало розуміння, що таке сучасна війна, які знання та навички на ній необхідні, а головне — створити мотивацію долучатися до оборони України.

- Як (ким, за чий рахунок) буде здійснюватися забезпечення навчальним обладнанням для ПЗВП (зброя, техніка, військова форма)? Як буде організовано зберігання зброї?

- На закупівлю нового обладнання передбачено субвенцію в розмірі 1,74 мільярда гривень, цим коштом можна придбати обладнання відповідно до Типового переліку, зокрема: симуляції управління дронами, навчальні тири й макети, аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо, навчальні набори для роботи з електронікою (у профтехах) і зв'язком.

Читайте також

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться

Новини партнерів