RU  UA  EN

Вівторок, 10 вересня
  • НБУ:USD 40.75
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.75
Суспільство

В обхід ТЦК: як в Україні планують покращити мобілізацію

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Генштаб ЗСУ розглянув зміни до порядку проведення мобілізації, які дозволять робити це без ТЦК. Чи допоможе це полегшити залучення особового складу до лав Сил оборони, розбирався "Апостроф".

Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання іноземного журналіста, з посиланням на військове командування, зауважив, що темпи мобілізації в Україні зросли. На думку голови підкомітету з державної безпеки, оборони та оборонних інновацій ВРУ Федора Веніславського, це пояснюється у першу чергу дією закону про мобілізацію.

Закон, який ми ухвалили, який набрав чинності в травні, почав діяти нормально. Фактично ми багато проблем зняли, які були з необліком, - це головне. Разом з тим, консолідовано зусилля всіх складових, які почали працювати краще і завдяки цьому збільшилась кількість мобілізованих”, - прокоментував він “Апострофу”.

Однак суттєві зміни відчули не всі бригади. “Як була недостача в особовому складі, особливо піхоти, так вона й залишилась”, - каже “Апострофу” Іван Сєкач, начальник пресслужби 110 ОМБр.

Цілком ймовірно, що чимало мобілізованих ще проходять підготовку в навчальних центрах, адже, як наголосив президент Зеленський у згаданому інтерв’ю, Україна не кидає новобранців одразу в бій.

Воєнний експерт Олег Жданов звертає увагу на те, що якісно комплекстувати особовий склад бригад можна за допомогою рекрутингу. “Фактично рекрутинг, який дозволили окремим бригадам ЗСУ, це і є пряма мобілізація у військові частини, - пояснює Жданов. - Він дає можливість поліпшити стан мобілізації, її якість”.

Проте військовий рекрутинг останнім часом уповільнився. За даними Work.ua, у червні кількість пропозицій роботи з боку підрозділів збільшилася на 8%, порівняно з травнем, тоді як кількість відгуків на вакансії Сил оборони, що зросла у травні, зменшилася на 12%. Описаний дисбаланс вписується у загальну канву ринку праці, де тривалий час панує кадровий голод. Тим часом Генштаб працює над покращенням процесу мобілізації, зокрема, забезпечивши можливість вибору.

Бригада і людина: чи співпадають бажання і можливості

Бригади закривати проблему дефіциту кадрів можуть через рекрутинг. “Рекрутинг залежить від системи налагодження самого підрозділу, наскільки він займається рекламою рекрутингу, кількості людей, які займаються самим рекрутингом”, - пояснюють у пресслужбі 110 ОМБр.

Проте він допомагає закривати потребу переважно за тиловими спеціальностями, наголошує Іван Сєкач. “А щоб людина пішла свідомо в піхоту - рідко. Рекрутинг вирішує питання конкретних професій, наприклад, я взяв журналіста й режисера монтажу. Тобто це не вирішення питання поповнення війська, особливо бойових підрозділів”, - зауважив речник 110 ОМБр.

Це підтверджує і статистика платформи з пошуку роботи - найбільший приріст вакансій Сил оборони на Work.ua був у категоріях «Секретаріат, діловодство, АГВ», «Управління персоналом, HR» (по +14%), «Освіта, наука», «Робочі спеціальності, виробництво», «Юриспруденція» (по +12%).

З іншого боку, бажання людини служити в конкретній бригаді має “опрацьовувати” ТЦК.

Алгоритм призову будь-якого громадянина, який не проходив військової служби, який хоче потрапити до якоїсь бригади - бригада може видати відношення цьому громадянину. Після проходження співбесід, за умов відповідності критеріїв відбору в бригаду йому надається відношення. Це документ, що свідчить, що людина служитиме у конкретній бригаді. Документ йде в ТЦК, там все оформляється”, - розповіла Уляна Созанська, прессекретар 80 ОДШБр.

Так само в ТЦК військовозобов’язаний може обрати собі спеціальність у війську. Проте це не завжди відбувається. “Там немає жодних гарантій, що, маючи бажання бути водієм, тебе не оформлять у піхоту”, - коментує Жданов.

Дійсно, проблема в тому, що ТЦК не завжди звертає увагу на відношення.

ТЦК СП не завжди на ці відношення реагували, бо в них інші плани, нормативи, які виставляв Генштаб”, - пояснив Веніславський. Таким чином, Сили оборони втрачають можливість залучати військовослужбовців, які бажали мобілізуватися, але в конкретні військові частини.

Чим допоможе мобілізація в обхід ТЦК

У Генштабі опрацювали пропозиції щодо змін до “Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”, який дозволить мобілізацію в обхід ТЦК. За задумом, здійснювати призов військовозобов’язаних зможуть командири військових частин.

Відповідні зміни мають бути закріплені постановою Кабміну. Вони покликані дати можливість командирам військових частин підбирати мотивований особовий склад, а військовозобов’язаним - вибирати серед вакантних посад, що є у військових частинах, за спорідненим фахом або навичками. Крім того, нововведення дадуть громадянам змогу уникнути призову до інших військових частин, не за власним вибором.

"[Ініціатива] абсолютно правильна. Тобто можна буде мобілізувати людей за бажанням в ті військові частини, де вони хочуть служити, на тих посадах, у тих колективах", - наголосив Веніславський.

Загалом у Генштабі сподіваються, що відповідні зміни спростять механізм залучення громадян на військову службу по мобілізації. Зі свого боку бригади поки не коментують нововведення. “Ми поки що не розуміємо алгоритму, як це буде працювати, тому охарактеризувати неможливо”, - зауважили у 80 ОДШБр.

Читайте також

Новини партнерів