RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Еволюція? Революція? Крок до перемоги над РФ? Що кажуть військові про Армію+

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Додаток для військових Армія+ покликаний підвищити ефективність армії через впровадження електронного документообігу. “Апостроф” запитав у військових, як вони оцінюють новацію і чи допоможе цифровізація здобути перевагу над ворогом.

Міністерство оборони України 8 серпня представило додаток Армія+, який має подолати паперову бюрократію у війську.

Мета цього застосунку в тому, щоб звільнити українську армію від марудної паперової роботи. Щоб командири й солдати не витрачали свій час на застарілу й нікому непотрібну бюрократію та заповнення паперів”, – сказав під час презентації президент України Володимир Зеленський.

Мобільний застосунок Армія+ уже доступний для завантаження у Play Market та App Store. Користуватися ним можуть тільки військові. На цьому етапі на платформі представлені 11 видів електронних рапортів, які згруповані в чотири категорії: “На відпустку”, “На допомогу”, “Направлення” і “Видача направлення”. З допомогою шаблонів та унікального номера військовослужбовця - Армія ID заповнення та надсилання рапортів на підпис займатиме 10 хвилин. Їх статус можна відслідковувати онлайн.

Також є опитування, які дозволять “бачити реальну ситуацію із забезпеченням підрозділів”. У перспективі в застосунку з’являться військове посвідчення, навчання та курси онлайн, а також функції, які допомагатимуть воїнам реалізувати соціальні потреби на службі.

Оскільки платформа не зберігає персональні дані військових, а оперує наявними з електронних баз, витік важливої інформації неможливий, а самі дані - захищені, наголошують у Міноборони.

Це еволюція: що кажуть військові про додаток

Паперова бюрократія - велико зло в армії, ідея такого додатку назріла давно, констатують військові. “У батальйонах, де є БпЛА, за добу втрачаються приблизно три дрони і на кожний потрібне розслідування. А одне розслідування передбачає 30-40 листків різних довідок, - розповідає “Апострофу” начальник служби зв'язків з громадськістю 110-ї ОМБр Іван Сєкач. - Щоб щось подати, треба їхати в іншу область, потім назад, щоб забрати цю виписку. Це така морока! Може бути, що ти приїдеш із рапортом в іншу область, зібравши підписи чотирьох людей, тобі залишився останній підпис, а ти чуєш: у тебе три пробіли, а не два, як треба. Ти їдеш назад, тиждень переробляєш рапорт”.

Паперові муки навіть стали предметом гірких жартів. “Часто-густо в кулуарах військових чути абревіатуру УПА, і це не Українська Повстанська Армія, а українська паперова армія. Звісно, що з тим стосом звітних паперових документів треба було щось робити”, - коментує ексречник Генштабу Владислав Селезньов.

Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій уже встановив додаток. “Багато роботи, не сильно вникав, але подивився, які є опції. Це рапорти на різні види відпустки. Звісно воно буде поповнюватися, але оскільки питання відпусток для мене особисто на порядку денному не стоїть, тому немає особливої потреби розбиратися саме зараз. Є сподівання, особливо від тих, хто безпосередньо причетний до паперотворчості, що це спростить роботу”, - прокоментував він “Апострофу”.

Загалом військові мають позитивні очікування щодо застосунку, проте є певні застереження. “Треба дочекатися перших звітів щодо результатів його функціонування, тоді робити висновки. Держава в смартфоні - чудовий приклад. Але питання захисту інформації, можливості застосування цього додатку за умов протидії з боку ворожої системи радіоелектронної боротьби - є надзвичайно важливим”, - переконаний Селезньов.

Головне, щоб цей додаток був в усіх командирів, які приймають рапорти. Якщо командир не зареєстрований, тоді додаток втрачає сенс”, - наголосив Лиховій.

Це еволюція. Але як воно буде на практиці? Українська паперова армія – закостеніла. Якщо вдасться її подолати – буде дуже круто. Якщо Армія+ запрацює повноцінно - не потрібно буде нікуди їздити, матимемо економію палива, часу. Треба пів року-рік, щоб подивитися, чи воно спрацює”, - зауважив Сєкач.

На крок попереду Росії

Ми трансформуємо українське військо в армію майбутнього. Наша мета – технологічна перевага над ворогом 10 до 1. І це можливо тільки завдяки асиметричним рішенням”, – сказала на презентації додатку заступниця міністра оборони України з цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Проблема з паперовою тяганиною є і в армії РФ. “Бюрократичні процедури приблизно на такому рівні, як у нас. Ми зробили крок уперед. Це полегшує життя нашим військовим. Все ж електронний документ, заповнення шаблону або таблицю з варіантами заповнення - це набагато легше, ніж сидіти й писати після бою”, - переконаний воєнний експерт Олег Жданов.

За його словами, цифрове рішення, запропоноване Міноборони, - справді унікальне. “Такого масштабу цифровізації в інших арміях немає, там та ж сама проблема бюрократії. Хіба в США, можливо, є така система заповнення й надання електронної звітності по факту ведення бойових дій. У них електронний документообіг позиціонується в контингентах військ, які беруть участь в бойових діях, проте потім вони повертаються на місце постійної дислокації до звичайного документообороту. Решта армій світу займається паперовою роботою. Чому? Бо вони не воюють”, - пояснив співрозмовник видання.

Утім, Україні не можна спинятися на досягнутому. “Не варто повністю відкидати варіант, що росіяни намагатимуться віддзеркалити наше рішення, бо оптимізація документообігу, в тому числі для того, щоб гнучко й оперативно реагувати на виклики - одна з вимог сьогодення. Хто оперативно адаптується і реагує на виклики, той здобуває перемогу”, - застеріг Владислав Селезньов.

Читайте також

Новини партнерів