RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Росіяни прогризають українську оборону КАБами: чому так відбувається і що з нашими КАБами

КАБ-500 Фото: wikipedia.org

Путін полюбляє хвалитися досягненнями російської військової промисловості. При нагоді в присутності пропагандистів він розказує та показує різні штуки, які начебто є на озброєнні російської армії. Насправді, найбільш "просунутою" зброєю росіян є дешеві керовані авіабомби (КАБ). Заради справедливості варто зауважити, що ця "суперзброя" завдає нашим захисникам багато проблем. Росіяни знищують КАБами все живе. Причому як на нашій, так і на своїй території. Чи можемо ми якось протистояти цим бомбам, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Суперзброя" окупанта

Масово використовувати КАБи росіяни почали з весни 2023 року. Вони додумались "причепляти" до своїх фугасних авіабомб ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500, яких ще з часів СРСР у Росії накопичилось сотні тисяч, модуль планерування і корекції (УМПК). Це такі крила з супутниковим навідником.

Втім, нічого нового тут нема. Подібні бомби виготовляють і в країнах НАТО.

Як виявилось, російські КАБи мають декілька плюсів. Вони у порівнянні з ракетами дешеві у виробництві.

Ще один плюс – дальність. Літаки можуть запускати КАБи з висоти 10-12 км та відстані 40-60 км. Також їх важко знешкодити ППО малої та середньої дальності.

Завдяки цьому окупанти використовують КАБи де тільки можуть. Ці бомби хоч і звуться керованими, але насправді летять куди попало і руйнують все навкруги.

Чому КАБи ефективні

"Рашистські КАБи дійсно створюють проблему нашим силам оборони, - каже "Апострофу" військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. - Вони їх використовують в тих зонах, де мала присутність наших засобів ППО, тому вони і домінують фактично по всій лінії бойового зіткнення. До того ж у них цих КАБів велика кількість і кожного дня окупанти їх використовують до сотні, а на місяць — це тисячі".

За словами експерта, ми собі такого дозволити не можем. "Ми залежимо виключно від постачань наших партнерів, від Великої Британії, від Франції та від США. Якщо говорити про пропорції, то різниця приблизно 1 до 10, а інколи навіть і 1 до 100. Якщо росіяни можуть собі дозволити використати на місяць 300 КАБів, то в нас 30-50 HAMMER або 50 GBU-39", – пояснює Коваленко.

Окрім шаленої кількості бомб у росіян є ще одна перешкода.

"Проблема полягає в тому, що у росіян кращі літаки, - пояснює "Апострофу" колишній начальник служби зв'язків з громадськістю Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат. – Їхні винищувачі Су-30М, Су-34 та Су-35 кращі за технічними показниками, ніж наші застарілі Су-24М, Су-25 та МіГ-29. Тому нам і потрібні сучасні літаки".

Курський феномен

Якщо на Донбасі і на інших ділянках українського фронту росіяни використовують КАБи проти Сил оборони України досить успішно з вищеозначених причин, то на території Курської області ситуація інша.

"Ми утюжимо рашистів на Курщині КАБами іноземного виробництва. Причому пуляємо бомби не куди попало, як це роблять вони, а цілеспрямовано знищуємо їхні позиції, мости, склади, командні пункти. Бо західні КАБи високоточні. В Курській області ми застосовуємо КАБи краще", - каже Юрій Ігнат.

"Ми з Сумської області можем дозволити собі більш безпечно використовувати КАБи. Ті ж самі мости через річку Сейм були знищені саме ними, їхні командні пункти знищувались саме КАБами, - підтверджує слова Ігната і Олександр Коваленко. - Росіяни якось намагаються нам протистояти, теж використовуючи свої КАБи. Вони скидають їх на свою ж територію, знищуючи все навколо. Але через відсутність стабільної лінії зіткнення їм це вдається менш ефективно ніж на торецько-покровському напрямку".

"Тобто на своїй території росіяни опинились в більш вразливій ситуації", - резюмує військово-політичний оглядач.

Між тим, обидва експерти підкреслюють, що КАБів він наших партнерів недостатньо.

Будуть свої

Військове керівництво України, безумовно, розуміє, що з російськими КАБами треба боротись, а наші союзники неспроможні нам надати таку кількість керованих авіабомб, щоб переважити російські запаси. Тож, ще 9 червня 2024 року начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов в одному з інтерв'ю заявив, що найближчим часом почнуться випробовування керованих авіабомб українського виробництва.

«У нас зараз йдуть також роботи по переобладнанню і створенню своїх коригованих авіабомб, на базі звичайних вільнопадаючих. Там є конструктивні деякі нюанси, треба підібрати крило, GPS-модуль, а також модуль управління. Через декілька тижнів ми маємо розпочати перші випробування перших партій таких бомб, вже українських», – сказав Голубцов.

Яка кількість в нас вільнопадаючих бомб та скільки ми можемо їх робити на місяць ні у військовому командуванні, ні опитані військові експерти не кажуть.

Вже кінець серпня, але про використання КАБів українського виробництва поки що не повідомлялось. Якщо випробування цього боєприпасу пройде успішно, то не виключено, що ситуація на фронті по використанню КАБів може кардинально змінитись.

Читайте також

Новини партнерів