RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Гучна заява Волинського ТЦК. Чи стануть ТЦКашники стріляти в громадян

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

У вівторок, 27 серпня, у Луцькому ТЦК сталася гучна подія. Невідомий відкрив вогонь по посту охорони військового закладу. У результаті цього нападу був поранений старший солдат. Того ж дня на сайті Волинського обласного ТЦК було опубліковано інформацію, що тепер "до особового складу всіх ТЦК доведено, що у випадку загрози життю слід відкривати вогонь на ураження". Це повідомлення спричинило у мережі шквал різних дописів. Всі їх можна поділити на дві частини. Одні дописувачі стверджують, що треба дійсно виконувати закон і відкривати вогонь на ураження, щоб запобігти таким випадкам. Інші дописувачі стверджували, що таке не припустимо, бо тепер співробітники ТЦК та СП будуть стріляти майже в усіх підряд, в тому числі і тих чоловіків, які ще не оновили свої дані. "Апостроф" вирішив розібратись в ситуації.

Для початку ми зателефонували в пресслужбу Волинського обласного ТЦК та СП, на сайті якого і з'явився скандальний допис.

Там відповіли, що злочинця, який стріляв у військового поки не затримали і в ТЦК працюють правоохоронні органи. Поранений зараз знаходиться на лікуванні у госпіталі. Стосовно допису про наказ відкривати вогонь на ураження у випадку загрози життю співробітнику ТЦК повідомили таке: "Такий наказ є, він офіційний. Хто його видав, сказати не можемо".

Досить дивну ситуацію ми попросили прояснити експертів.

Військовий експерт, генерал Ігор Романенко у коментарі "Апострофу" сказав, що право відкривати вогонь на ураження у разі загрози життю передбачено Статутом караульної служби.

"ТЦК – це військовий об'єкт. У разі нападу на цей об'єкт, а також для захисту свого здоров’я і життя, а також здоров’я і життя інших військовослужбовців караульний має право застосувати зброю. Крім того, у нас іде війна і це потрібно розуміти", - коротко пояснив Романенко.

А от колишній співробітник СБУ Іван Ступак вважає допис Волинського обласного ТЦК і СП надмірно емоційним.

"Дійсно, в Статуті караульної служби таке написано, - каже Ступак. - Але я думаю та навіть впевнений, що ніхто стріляти на ураження просто так не буде, тому що є Кримінальний кодекс де все чітко прописано. Якщо військовий когось застрелить, то приїде прокуратура і будуть розбиратись. І у разі якщо буде встановлено, що військовий перевищив свої повноваження, то він сяде на досить тривалий термін. Такі випадки вже були. Цей допис надмірно емоційний, тому і викликав сплеск коментарів у соцмережах".

Іван Ступак вважає, що таким емоційним дописом Волинський обласний ТЦК і СП міг відкрити двері для ворожих ботів.

"Дивіться, у соцмережах одразу ж пішли дописи, що ТЦКшники погрожують вбивати українських чоловіків за те, що вони не показують документи та усяке інше в такому ж ключі. А де впевненість, що це не пишуть російські боти. Вони ж уважно слідкують за нашим інфополем", — зазначив він.

Колишній співробітник СБУ впевнений, що до насильства це не призведе.

"Не виключаю, що волинським ТЦКашникам зателефонують з Києва і дадуть вказівки з цього приводу і пояснять, що треба бути більш стриманими в публічних заявах", - каже Ступак.

А ось Оксана Доготер, адвокат з кримінального та військового права адвокатського об’єднання «Актум», вважає, що співробітники ТЦК не мають права стріляти у громадян.

«Якщо співробітники ТЦК відкриють вогонь на ураження, то це буде перевищення повноважень і вони понесуть кримінальну відповідальність. Це абсолютно незаконно. Справа в тому, що згаданий закон має назву «Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України», а ТЦК не є гарнізоном і цей закон на них не розповсюджується. Це не режимний об’єкт. Є закон про ТЦК і там все написано. Кажучи простими словами, ТЦК — це просто секретаріат Міноборони, який формує списки призовників та здійснює заходи оповіщення і призову громадян. Ну, а допис Волинського обласного ТЦК і СП, на мій погляд, точно не буде сприяти покращенню мобілізації. Думаю, що Міноборони треба навчити співробітників ТЦК юридичним основам та як поводитись з громадянами», — заявила вона «Апострофу».

Читайте також

Новини партнерів