RU  UA  EN

Понеділок, 14 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новий порядок виплат грошового забезпечення полонених та зниклих безвісти: чому Рада внесла зміни

ЗСУ Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Верховна Рада 8 жовтня прийняла в цілому урядовий законопроєкт №11407 щодо грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених у полон або безвісно відсутніх. З головного - він дозволить військовим самостійно визначати, хто отримуватиме його гроші до з’ясування всіх обставин зникнення, а також змінює черговість одержувачів у разі відсутності розпорядження військовго. Чому депутати вирішили внести відповідні зміни та на які суми можуть розраховувати родичі зниклих безвісти чи полонених військових - у матеріалі “Апострофа”.

За українськими військовослужбовцями, захопленими в полон чи заручниками або безвісно відсутніми, зберігаються всі виплати. Зокрема, посадовий оклад за останнім місцем служби, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років, інші додаткові види грошового забезпечення. Виключення - військовослужбовці, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини або дезертирували.

Виплату отримують члени їхных сімей до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або зникнення безвісти, їх звільнення з полону або визнання судом безвісно відсутніми чи оголошення судом померлими. Раніше грошове забезпечення виплачувалося іншому з подружжя, а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом, або законним опікунам чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам військовослужбовців рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

Днями Рада проголосувала документ, який вніс зміни у законодавство, що регулює ці питання.

Які нововведення проголосували нардепи

Підтриманий депутатами законопроєкт пропонує нову редакцію пункту 6 статті 9 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”. Зокрема, законопроєкт надає право військовослужбовцю в особистому розпорядженні визначати осіб, які отримуватимуть виплати у випадку його захоплення в полон або зникнення безвісти, та розмір їх часток у відсотках.

Також в ініціативі закріплено, що виплата грошового забезпечення членам сім’ї військовослужбовців здійснюється після відрахувань, які провадяться у порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”.

Разом з тим документ вводить новий порядок виплат у разі відсутності розпорядження військовослужбовця. Так, у в першу чергу виплата здійснюється рівними частками

  • дружині (чоловіку) військовослужбовця;
  • законним представникам неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства - незалежно від їх віку);
  • дітям з числа осіб з інвалідністю з дитинства або їх представникам;
  • батькам.

При підготовці до другого читання з'явилося уточнення, що їм рівними частками виплачується не більше 50% грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань. Як зазначив “Апострофу” керуючий партнер Winner Partners Сергій Литвиненко, решта 50% зберігається для військовослужбовця і буде виплачена йому після звільнення з полону.

У разі відсутності зазначених членів родини, виплати отримують:

  • повнолітні діти;
  • рідні брати (сестри).

Їм рівними частками виплачується частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 20% грошового забезпечення. Документ також закріпив, що грошове забезпечення підлягає індексації.

“Цим законом ми передбачили, що особи, які захоплені в полон, інтерновані на території інших країн, отримують грошове забезпечення в повному обсязі як звичайні військовослужбовці, - розповідає “Апострофу” член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський. - По-друге, цим законом ми дали можливість кожному військовослужбовцю скласти особисте розпорядження про порядок розподілу належних йому грошових виплат між членами родини”.

Чому Рада вирішила змінити порядок виплат

Як зазначають автори законопроєкту, військовослужбовець, повернувшись із полону, нерідко залишався без необхідних засобів для відновлення, реабілітації та інколи з боргами (наприклад, за комунальні послуги). При цьому батьки та інші особи, основне джерело спільних доходів у яких, – грошове забезпечення військовослужбовця, втрачають право на отримання коштів.

Незважаючи на відкриті виконавчі провадження, відповідно до яких з грошового забезпечення військовослужбовця сплачуються аліменти на утримання неповнолітньої дитини, усе грошове забезпечення дістається фактично сторонній для нього особі, – його колишній дружині, яка відповідно до статті 242 Цивільного кодексу України є законним представником їхніх малолітніх та неповнолітніх дітей”, - сказано в документі.

Проте намагаючись унеможливити отримання коштів колишніми дружинами, депутати натомість виключили повнолітніх дітей, перемістивши їх у другу чергу. “Законодавство поставило батьків у першу чергу для виплат, ймовірно, через традиційне розуміння сімейної відповідальності. Однак повнолітні діти також можуть потребувати підтримки, особливо, якщо батьки вже не є працездатними або діти залежать від них фінансово. Цей аспект може вимагати перегляду, щоб уникнути нерівності”, - зауважив Сергій Литвиненко.

Разом з тим, як зазначає адвокат, к.ю.н. Наталія Павловська, для дітей військовополоненого зберегли право на безкоштовну професійну (професійно-технічну), фахову передвищу та вищу освіти у державних та комунальних закладах освіти (у тому числі діти, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання, але не довше ніж до 23 років).

Виключивши повнолітніх дітей з першої черги, ймовірно уряд намагається розширити фінансові можливості для пенсіонерів у наступному році. “Індексація пенсій буде, - каже “Апострофу” економіст Олег Пендзин. - Вона відбудеться за рахунок коштів Пенсійного Фонду, а не бюджету. А ПФ зараз більш-менш наповнений в силу того, що набагато збільшилися надходження через фінансові виплати військовим. З них платиться ЄСВ і вони збільшили надходження до ПФ”.

Проте індексація не покриває інфляцію. “Бо індексація проводиться за формулою 50% інфляції і 50% росту середньої заробітної плати”, - пояснив економіст.

Практичні нюанси реалізації нововведень

Як відомо, у разі оголошення військового зниклим безвісти, його банківська картка, на які надходило грошове забезпечення, блокується. “Держава вирішила, що частина зарплати (50%) надходитиме родині для забезпечення їхніх основних потреб, тоді як решта залишатиметься на рахунку солдата. Однак, питання блокування карток вимагає уточнень. Після звільнення солдат зможе отримати всі накопичені кошти, хоча процес із заблокованими картками може створювати технічні труднощі”, - застерігає Литвиненко.

Для отримання грошового забезпечення рідні повинні звернутися до ТЦК за місцем прописки військовослужбовця. “Зазвичай виплати здійснюються на підставі заяви одного з членів сім’ї, який виступає від імені інших, - продовжує юрист. - Проте для отримання коштів іншим родичам може знадобитися підтвердження їхнього права на частку, що може вимагати певних бюрократичних процедур. Держава має забезпечити простий і зрозумілий механізм, щоб уникнути затримок”.

Загалом новий порядок потребує подальших пояснень та коригувань для забезпечення ефективності та захисту прав сімей військовослужбовців, наголошують у Winner Partners.

Читайте також

В Україні вводять єдину соціальну допомогу: хто її може отримати, та скільки заплатять

Базова соціальна допомога, яку запровадять в Україні у 2025 році, може виявитися вигідною для багатьох уразливих категорій громадян

Чи потрібні Україні іноземні мігранти для відновлення економіки після війни

Україні після війни можуть знадобитися сотні тисяч трудових мігрантів для відновлення економіки після війни

Новини партнерів