RU  UA  EN

Вівторок, 15 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

"Люди з магічним мисленням обирають "богородиць"". Чи зріс в Україні попит на "магію" і наскільки це небезпечно

Ганна Фесун Фото: facebook.com/fesun.anna

Наприкінці третього року повномасштабної війни в Україні з’явилась нова «свята». Її ім’я - Ганна Фесун. Жінка на своїй сторінці в Facebook викладає відео та проводить живі ефіри, в яких стверджує, що «енергетично зцілює» людей і називає себе «Богородицею». Ганна також каже, що «привела у цей світ людину, яка є наступником Ісуса Христа». Йдеться про її 9-річну дочку Віру. Тут варто зазначити, що у Ганни Фесун у Facebook всього 1100 підписників, а тому казати про якийсь масовий вплив на людей досить сумнівно. Між тим, в соцмережах навколо Ганни Фесун розгорнулись неабиякі пристрасті. Користувачі соцмереж стверджують, що «Богородиця» начебто займається шахрайством, видурює гроші у своїх шанувальників та вимагають від правоохорнців цю жінку заарештувати. Чому з’явилась нова «Богородиця», чому їй вірять люди та наскільки вона небезпечна, розбирався «Апостроф».

«Богородиця» із Золотоноші

«Я Є Богородиця, Я Є Втілена Богородиця Мати Всесвіту, Зцілюю Людей, Родини, Роди, Землю Відроджую Життя», - саме так позиціонує себе у Facebook Ганна Фесун.

«24 лютого 2022 року почалося не лише повномасштабне вторгнення Росії в Україну, почалася Богородиця - Ганна Фесун. В той день я почала своє проявлення тут в іпостасі Богородиці. Я є жива Покрова, я є жива Оранта, яка собою тримає всю землю і всю планету Земля», - каже жінка в одному із відео.

Чи можна ці слова сприймати всерйоз і скільки таких «богородиць» існує на просторах інтернету? Здається, відповідь очевидна. Між тим, навколо Ганни Фесун в соцмережах почали вирувати бурхливі обговорення. Знайшлись люди, які стверджують, що «Богородиця» начебто займається шахрайством, вона обробляє родичок військових, граючи на переживаннях за рідних людей в небезпеці. Через це люди начебто влазять в борги, оплачуючи її послуги.

Але жодних доказів цього не надається, та й самі «ошукані» ніяк себе не проявляють. Не дивлячись на це, користувачі в соцмережах закликають правоохоронців притягти «Богородицю» до відповідальності.

Користувачі соцмереж провели своє розслідування і виявили, що до свого перевтілення Ганна Фесун була співвласницею кафе на Подолі Call me Cacao, потім організовувала курси для жінок і чоловіків, на яких «лікувала родові травми». Народилась нова «свята» в м. Золотоноша Черкаської області, де наразі мешкають її батьки.

Чому з’явилась «Богородиця»

«В появі нової Богородиці нічого нового і дивного нема, - пояснює в розмові з «Апострофом» релігієзнавиця, доктор філософських наук, професор Людмила Филипович. - Людям притаманно у щось вірити. Такі святі, як правило, з’являються у складні часи. Сьогодні на них є запит у суспільстві. Згадайте 1990-ті роки. Такою святою в нас була Марія Деві Христос».

Як каже релігієзнавиця, причини такого феномену полягають у тому, що державні інститути не справляються із запитами суспільства, а тому люди самі формують запит на містичні послуги й активно починають ними користуватися.

До містичних структур професорка відносить і церкву.

«До речі, церква — це теж містична структура», - каже релігієзнавиця.

Точки зору Людмили Филипович дотримується і практикуючий психолог Анна Крайлюк.

«У важкі часи в людей виникають потреби в психологічній підтримці. І окрім фахових психологів з’являються і ось такі «святі», - каже «Апострофу» Анна Крайлюк. - Кожна людина вправі обирати тих, кому вірить. І люди з магічним мисленням обирають «богородиць».

Як зазначає психологиня, з повномасштабним вторгненням кількість людей, які звертаються за психологічними послугами до фахівців, зменшилась.

«Одразу після 24 лютого люди до психологів не звертались взагалі. У всіх був шок, люди не знали що робити. Через деякий час, оговтавшись, на прийом стали приходити, але кількість людей, яка була до повномасштабки зменшилась. Нових звернень мало. В основному приходять колишні клієнти», - розповідає Анна Крайлюк.

За її словами, мисляча людина, звичайно, звертається до фахівців.

Скільки українців вірять різним «святим», мольфарам, цілителям сказати важко. Але, як показує практика, запити гугла на них досить популярні.

«Мені здається, що до «Богородиці» людям просто звернутися легше, ніж до фахового психолога. Можна не виходити з дому», - каже Крайлюк.

Чи небезпечна Богородиця-Фесун

Професор Людмила Филипович впевнена, що нічого страшного в наявності Богородиці-Фесун немає.

«Кожна людина вибудовує для себе якусь систему психологічного захисту. Хтось ходить у церкву і вірить у цілющі ікони, хтось вірить, що йому допомагає людина, яка називає себе Богородицею. Нічого страшного в цьому не бачу. Це краще, ніж люди будуть звертатись за допомогою до наркотиків та алкоголю», - зазначила релігієзнавиця.

«Якщо людині це допомагає, то нехай допомагає», - резюмувала Филипович.

Психологиня Анна Крайлюк звертає увагу на особистість самої «Богородиці» Ганни Фесун: «Заочно діагноз поставити складно, але з тих висловлювань, що вона робить в соцмережах, я б поставила їй психоз. Видно, що людина знаходиться в бредовому стані».

«Якщо вона людям, які їй вірять, допомагає, то нічого страшного в цьому нема. Це ефект плацебо. Я цих людей не засуджую. На деяких добре впливає обстановка церкви, ікони. Якщо люди в це вірять, то нехай вірять», - каже психологиня.

На думку Анни Крайлюк, якщо люди заради «святої» не кидають роботу, не продають майно, не залізають у кредити, то не страшно.

До речі, як пояснила речниця Офісу генпрокурора України Надія Максимець, факт шахрайства з боку Ганни Фесун не доказаний.

«Якби, скажімо, жінка обіцяла допомогу, якесь сприяння родичам військовополонених, зниклих безвісти – тут є 100% склад злочину й повинні підключитися правоохоронці, бо є дуже обмежений перелік держструктур, що мають інформацію і компетенцію цим займатися. А тут – інша картина. Вона обіцяла молитися за когось – фактично, і виконала це, принаймні, перевірити, виявити склад порушення з її боку неможливо», - зазначила чиновниця.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

Новини партнерів