RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трагедія в Княжичах: чи подасть Аваков у відставку

Перестрілка під Броварами вивела на перший план питання про відставку міністра МВС

 Перестрілка під Броварами вивела на перший план питання про відставку міністра МВС Стрілянина в Княжичах сталася між поліцейськими та групою служби держохорони, яка прийняла поліцейських за грабіжників Фото: УНІАН

Нацполіція України і глава МВС Арсен Аваков знову опинилися в епіцентрі гучного скандалу. У селищі Княжичі Броварського району Київської області сталася перестрілка між співробітниками Державної служби охорони і спецназу «КОРД», в результаті якої загинуло п'ятеро (за непідтвердженими даними - шестеро) правоохоронців. У МВС подію називають "трагічною випадковістю". Щоб затримати банду квартирних злодіїв поліцейські влаштували засідку в недобудованому будинку, але в сусідній будівлі спрацювала сигналізація, і на виклик прибули співробітники Держохорони. Група ДСО прийняла поліцейських розвідників в засідці за злочинців, а спецназ «КОРД» прийняв ДСО за бандитів і кинувся на «допомогу» колегам.

Повний безлад

Трагедія в Княжичах різко вибивається з ряду попередніх проколів МВС, вважає президент Української асоціації професіоналів безпеки Сергій Шабовта.

«До цього часу ми спостерігали поодинокі випадки непрофесіоналізму ланки виконавців: вбивство патрульними молодої людини з Боярки, загибель двох поліцейських в Дніпрі, малограмотні дії в інших областях України. Але це все списувалося на непрофесіоналізм виконавців. У даній ситуації це - демонстрація повної тупості в ланці управління. Нам намагаються підсунути версію, що нібито в Княжичах були якісь дії з боку підрозділів, потім вони не зрозуміли один одного ... Але ж всі професійні люди розуміють, що ці питання регулюються на рівні управлінських дій, тим більше моніторинг тих підрозділів, які виконують особливі завдання, пов'язані з засадами і розвідкою. Це говорить про повний безлад в органах управління МВС », - підкреслив Шабовта.

У свою чергу, екс-керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк додає, що з органів просто прибрали професіоналів, які гарантують безпеку таких операцій, а нові кадри підготували наспіх.

"Про безпеку людей, які задіяні в таких небезпечних і гострих операціях, необхідно думати в першу чергу. Ну що вони не могли передбачити, що може спрацювати сигналізація? В операції мала бути людина, яка миттєво попередила би Державну охорону, що туди лізти не можна. Це має бути в плані підготовки операції, а цього просто не передбачили. Це - ганьба для поліції і керівництва. Тим більше, операція не така складна. Щодня проводиться сотні таких засад. І я розумів би ще, якби зіткнулися два органи, наприклад, СБУ і НАБУ або НАБУ і поліція, але тут же один орган - Національна поліція. Після смерті в одному органі п'яти співробітників, які вбили самі себе, начальник поліції повинен подавати у відставку одразу ж, так як без нього така операція не могла проходити », - резюмував Василь Вовк.

Ветеран МВС, генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль зазначив, що плану підготовки операції якраз і не було.

«Для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція з планом, де все розписано по пунктах. Перед проведенням спеціальної операції має бути створений штаб, який цілодобово відстежує хід операції і реагує на виклики, які не передбачені планом. Цей штаб мав знати, що в сусідньому будинку спрацювала сигналізація, і на місце виїхала поліція охорони. Та негайно попередити як керівництво поліції охорони про те, що поблизу готується спецоперація, так і своїх співробітників, що зараз на місці з'явиться поліція охорони. Чи був написаний план спецоперації? Чи створили штаб, який відстежував хід проведення операції? Чи знав штаб, що в Княжичі виїхала поліція охорони? І чи попередив своїх оперативників, щоб не допустити трагічної перестрілки? Відповідь на ці питання повинна дати Генпрокуратура в ході розслідування трагедії, але я на 99,9 відсотків упевнений - не було ні плану спецоперації, ні самого штабу », - резюмував Москаль.

Чи піде Аваков?

Арсена Авакова вже не раз критикували за кадрову політику. Останній раз, буквально два тижні тому, громадськість обурило призначення 24-річної Анастасії Дєєвої заступником міністра з питань євроінтеграції. Але в цей раз непрофесійні кадрові призначення Авакова стали причиною людських жертв. Експерти впевнені, що після бійні в Княжичах питання про відставку глави МВС вийде на перший план.

«Найстрашніше те, що все було передбачувано. Півтора року всі експерти одностайно, як ні в якій іншій темі кричать про те, що міністр непрофесійний, а люди, які ним підбиралися, не мали ні морального права, ні професійних якостей для того, щоб здійснювати управління. Випадково підібрані, в кращому випадку, через якісь псевдопатріотичні вчинки виконавці, були не професійні, і сьогодні ми маємо такі страшні результати», - говорить Шабовта.

Роль каталізатора відставки Авакова вже взяли на себе активісти «Автомайдану», які удень 4 грудня приїхали до будинку міністра. Свою акцію АвакOFF ", яка за часом якраз співпала з трагічними подіями в Княжичах, вони анонсували ще минулого тижня.

«Тут близько 250 людей, - розповів «Апострофу» народний депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко. - Вимога - відставка. Ми привезли рюкзаки, пригнали сміттєвоз. Все це - частина великої кампанії і тільки один з її елементів. Те, що сталося в Княжичах, викликає ряд питань до поліції, і на них потрібно відповідати ».

Втім, експерти стримано оцінюють шанси міністра позбутися свого крісла. «Або проти Авакова зараз почнеться величезна кампанія тиску, і все закінчиться виходом «Народного фронту» з коаліції і достроковими виборами, або будуть якісь компроміси і домовленості. Адже зараз циркулює дуже багато конспіративних версій, про те, що в зв'язку з цією історією багато збігів і, навіть, заздалегідь підготувалися акції «Автомайдану», - пояснив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

Політолог Руслан Бортник зазначає, що в ситуацію може втрутитися навіть президент Порошенко. «Є ризик, що президент може використати нинішню ситуацію для того, щоб ще більше послабити Авакова і прибрати його, адже у відносинах Порошенка з Аваковим є проблеми. Шанс на відставку є, але поки він не великий. Бо Аваков займає свою посаду не тому що він - такий сильний керівник або важливий, а тому, що є буфером між БПП і НФ. Іншої кандидатури у НФ зараз немає. Але все, що сталося - вина міністра. У будь-якій іншій демократичній або тоталітарній державі міністр в такій ситуації подав би сам у відставку, тому що відчував би на собі відповідальність», - підкреслив політолог.

Сергій Шабовта також переконаний, що Аваков залишиться на своїй посаді. А в «жертву» принесуть поліцейських чиновників середньої ланки, щоб дати суспільству можливість випустити пар.

«За всю історію України в нас ще не було моральної ситуації, коли би керівник рангу міністра пішов у відставку через те, що явно погорів і показав свою повну професійну неспроможність. Я не думаю, що Аваков порушить цю «славну» традицію наших високих чиновників. Ви знайдіть в МВС і оточенні міністра хоч одну об'єктивну оцінку недоліків в роботі, причин зростання злочинності, проколів в діяльності поліції. Ця оцінка взагалі відсутня. Суспільство має право вимагати об'єктивних і відкритих дій з боку прокуратури, щоб всі крапки над «і» були розставлені. Але вже зараз я з тривогою слухаю думки окремих аналітиків, які говорять, що в кращому випадку полетять «голови» начальства МВС на обласному рівні, і вони в чомусь мають рацію», - резюмував експерт.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити