RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвіз для мешканців ОРДЛО: "бізнесмени" вже вигадали три схеми

Жителям окупованих територій пропонують оформити біометричний паспорт без виїзду з ОРДЛО

Жителям окупованих територій пропонують оформити біометричний паспорт без виїзду з ОРДЛО З наданням Україні безвізового режиму з країнами Європи серед жителів окупованих районів Донбасу з'явився попит на біометричні паспорти Фото: УНІАН

З отриманням довгоочікуваного безвізу кількість українців, які вирішили оформити документи, що дозволяють виїзд до Європи, зростає в геометричній прогресії. Стати власниками заповітного біометричного паспорта прагнуть і жителі окупованих районів Донбасу. А попит, як відомо, породжує пропозицію, тому в ОРДЛО активізувалися "рішали", які за "символічну винагороду" в понад тисячу гривень допомагають громадянам скористатися перевагами безвізу. У деталях цього бізнесу розбирався "Апостроф".

Тури за паспортами

Військовий конфлікт на Донбасі став благодатним ґрунтом для розквіту сумнівних бізнес-проектів. Так, після обмеження соцвиплат українцям, які проживають на окупованих територіях, з Донецька, Луганська, Горлівки та інших підконтрольних Л/ДНР міст ділки почали організовувати так звані пенсійні тури для оформлення соцвиплат. Із зупинкою фінансової системи на окупованих територіях з'явилися тури з переведення в готівку грошей з банківських карт. А тепер "рішали" взялися допомагати українцям, змушеним жити в окупації, отримувати біометричні паспорти.

Посередників, які оформляють жителям ОРДЛО біометрику – а тільки з цим документом можна скористатися безвізом – нескладно знайти в численних групах в соцмережах за запитом "біометричний паспорт Донецьк/Луганськ" або на сайтах безкоштовних оголошень. Усіх ділків можна розділити на три умовні категорії: шахраї, реальні помічники і категорія "все включено".

Шахраї обіцяють жителям ОРДЛО сприяння в отриманні закордонного паспорту без обов'язкового виїзду на територію, підконтрольну Україні. Однак оформлення біометрики передбачає зняття відбитків пальців власника паспорта – без особистої присутності отримати документ неможливо. Відповідно, така пропозиція є звичайним обманом.

У ОРДЛО з'явилися організації, які за "символічну винагороду" допомагають громадянам оформити біометричні паспорти Фото: vk.com/zagranpassport_donetsk

Реальні помічники відразу попереджають, що виїхати з ОРДЛО все ж доведеться, причому двічі: в день подачі документів і в день отримання паспорта. Географія надання послуг велика – від прифронтового Маріуполя до Харкова, Дніпра й Києва. Втім, на таких умовах отримати біометрику можна було б і самостійно, не вдаючись до послуг "рішал", але вони запевняють, що дають клієнтові повний імунітет від багатогодинних черг у відділеннях Державної міграційної служби. "Уся процедура подачі документів займе 20-30 хвилин – і ви можете вирушати додому", - розповіли "Апострофу" в "фірмі"-посереднику.

Ціна питання від ділка до ділка відрізняється. Наприклад, приватні посередники обіцяють посприяти в отриманні закордонного паспорта протягом 21 робочого дня за 1250 гривень, протягом 10 днів – за 1600 гривень, а щоб отримати біометрику за 5 днів, доведеться викласти 1950 гривень. "Фірми"-посередники, де така діяльність поставлена на потік, обіцяють більш приємні ціни: паспорт за 10 днів коштуватиме 1400 гривень, за 5 днів – 1700 грн, за три робочих дні – 2250 грн, а якщо заплатити 3500 гривень, то можна отримати документ протягом двох днів. "У цю суму вже входять держмито, послуги ВВІР і наші послуги", - додали у "фірмі"-посереднику.

Якщо ж отримувати біометрику, минаючи сумнівних ділків, то видача паспорта за 20 днів після звернення до ДМС обійдеться в 557 гривень 32 копійки, а термінове отримання документа за 7 або навіть 3 робочих дні – у 810 гривень 32 копійки.

"Усе включено". За цією схемою працюють "рішали", які пропонують послуги термінового оформлення біометрики всього з одним виїздом на територію, підконтрольну владі України. За 2-3 дні ділки обіцяють пройти за ручку з клієнтом по всіх кабінетах ДМС, постояти за нього в черзі, а також надати нічліг на час перебування на неокупованій території. Вартість пакету "все включено" становить близько 2500-3000 тисяч гривень.

Однак начальник прес-служби ДМС Сергій Гунько запевнив "Апостроф", що які б бонуси не обіцяли посередники при оформленні закордонного паспорта, вдаючись до їхніх послуг, українці сильно і невиправдано ризикують.

"У жодному разі не можна користуватися послугами посередників, тому що це шахрайство в різних формах. У гіршому випадку можна залишитися без документів і грошей, а в кращому разі ваші персональні дані потраплять до рук невідомо кого. Найбезпечніший варіант – звертатися безпосередньо до ДМС", - резюмував Гунько.

Перспектива попиту

Попит на "перепустки" в Європу на окупованих територіях, на думку заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака, можна розцінювати як позитивний сигнал.

На думку експертів, попит на біометричні паспорти на окупованих територіях можна розцінювати як позитивний сигнал Фото: УНІАН

"Сьогодні багато жителів не тільки неконтрольованих територій Донбасу, але і Криму хочуть відновити українські паспорти і отримати біометричні документи, адже це дає право подорожувати Європою. Тому в цьому плані безвіз, безсумнівно, буде сприяти реінтеграції у всіх відношеннях", - пояснив "Апострофу" чиновник.

Утім, екс-заступник губернатора Донецької області Віктор Андрусів вважає, що реальної реінтеграції Донбасу одним тільки безвізом не домогтися.

"Безвіз буде сприяти ідеї підтримки України, але не сприяти реінтеграції. Донбас захоплений чужою державою, і бажання місцевих людей там абсолютно ігноруються. "Близько 60% населення Донбасу, за тими даними, які є, і так хочуть жити в Україні, але, тим не менш, можливості на щось вплинути у них немає", - говорить він "Апострофу". – Певною мірою безвіз це, звичайно, позитивний крок, але я думаю, що особливого впливу він мати не буде, особливо, якщо люди не побачать за ним більш практичних кроків, наприклад, економічного зростання. Крім того, особливості Донбасу такі, що люди з цього регіону дуже рідко виїжджають не те, що до Європи, а й до інших областей".

"Нам потрібен не один такий успіх, а десятки, - додає "Апострофу" заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха. – Тоді люди зрозуміли б, у яку пастку вони потрапили. На жаль, у багатьох людей просто не було розуміння того, на що вони прирікають себе. Тільки успіхи країни зможуть довести людям, що це їхня країна. Постійні невдачі в усьому розмили основу інтеграції, адже дуже важко постійно бути невдахою: у людей починає формуватися важке відчуття вічного провалу, і звідси виникають фантоми і надії на те, що за визначенням веде не в майбутнє, а в минуле".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити