RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбивство розвідника в Києві: ключова версія та кілька помилок спецслужб

Максим Шаповал був по-справжньому професійним керівником спецназівців

Максим Шаповал був по-справжньому професійним керівником спецназівців Залишки автомобіля на місці вибуху в Києві Фото: УНІАН

У Солом'янському районі Києва у вівторок, 27 червня, на перехресті вулиць Механізаторів та Солом'янської стався потужний вибух. Потужність вибухового пристрою була такої сили, що автомобіль Mercedes підкинуло в повітря. Командир підрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України полковник Максим Шаповал, який знаходився за кермом, загинув на місці. Поліція повідомила, що внаслідок вибуху постраждали двоє перехожих, які отримали осколкові поранення. Їм надали медичну допомогу, загрози життю немає. Правоохоронці вже кваліфікували подію як теракт. В деталях НП розбирався "Апостроф".

Версії

Інформація про вибух надійшла в поліцію рано вранці, близько 8:00. Здетонував вибуховий пристрій. "За попередніми даними, потужністю від 500 грамів до кілограма в тротиловому еквіваленті", - розповів "Апострофу" речник МВС Артем Шевченко.

Пізніше в Міноборони України підтвердили, що загиблим виявився співробітник Головного управління розвідки відомства полковник Максим Шаповал 1978 року народження. "Як людина він був дуже добрий, привітний і наполегливий. Він був по-справжньому професійним керівником спецназівців. За цю справу має взятися СБУ, тоді ми дізнаємося, чому сталося це горе", - розповів "Апострофу" товариш загиблого, який побажав залишитися невідомим.

А поки правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 258 КК України "Терористичний акт". Через те, що Максим Шаповал був військовим, розслідуванням причин його загибелі займуться у Військовій прокуратурі. Відповідне рішення було прийняте генпрокурором Юрієм Луценком.

Однак за кілька годин після події правоохоронці вже встигли назвати головну версію того, що сталося. Як розповів "Апострофу" радник глави МВС Ілля Ківа, у справі дуже чітко простежується російський слід. "У нас на сьогоднішній день в країні тривають військові дії, захоплена територія, і наш супротивник - це Російська Федерація. Діяльність загиблого була безпосередньо спрямована на боротьбу з противником, тому для мене інших версій на сьогоднішній день не існує", - резюмував Ківа.

Цієї ж версії дотримується і товариш загиблого. "Я думаю, що десь все ж недопрацювала СБУ. Де саме, нехай з'ясовують і роблять висновки, але я думаю, що вибух був здійснений для дестабілізації ситуації, щоб показати, мовляв, дивіться, у Києві підривають авто з силовиком", - говорить співрозмовник видання.

Про причетність спецслужб РФ заявляє і радник глави МВС Арсена Авакова Зорян Шкіряк.

"Безумовно, в мене немає жодних сумнівів у тому, що ця терористична атака була організована спецслужбами Росії: ГРУ Генштабу РФ, ФСБ. Це був черговий акт залякування та терористичної агресії проти України. Цей злочин стоїть в одному ланцюжку з тими терористичними актами, які цілеспрямовано здійснюються РФ проти державних посадовців, проти військовослужбовців Збройних Сил України, які захищають Україну від російської агресії, - запевняє "Апостроф" Шкіряк. - Сьогодні можна говорити про те, що Росії не вдалося здійснити цілковиту окупацію України, на фронті вони програють, тому сьогодні вони здійснюють терористичні акти всередині української держави для підриву зсередини. В Росії працює терористично-диверсійний центр, мета якого - теракти проти української державності, українських патріотів, діячів, які перешкоджають російській агресії".

Полювання на силовиків

Те, що силовики практично хором заявляють про причетність Росії до теракту і розповідають про централізоване полювання на патріотів, на думку екс-заступника голови СБУ Олександра Скіпальського, повинно було б навчити наші спецслужби протидіяти агресії на мирних територіях України. Нагадаємо, в березні у прифронтовому Маріуполі невідомі вбили співробітника СБУ полковника Олександра Хараберюша, підірвавши його авто.

"Полковник Шаповал не мав їздити самостійно за кермом в такій ситуації, коли автомобіль незрозуміло де зупиняється. Певна категорія людей повинна переміщатися на службових автомобілях, за якими закріплені штатні водії, і які цілодобово знаходяться під охороною і наглядом. Уявіть, якби за кермом автомобіля був військовослужбовець, важче було б цей автомобіль замінувати. Такі елементарні речі напрацьовані життям, але не виконуються. Це ж керівник серйозної бойової структури, яка бере активну участь у війні з Росією. Такі персоналії завжди знаходяться під прицілом, - пояснює "Апострофу" Скіпальський. - По-друге, після загибелі Гіві й Мотороли звучали заяви з боку російських бойовиків на Донбасі про те, що вони будуть симетрично мститися. Зрештою, ситуація з полковником контррозвідки СБУ в Маріуполі повинна ж була чомусь навчити, але не вчимося, тому і чергова трагедія".

На підтвердження слів Олександра Скіпальського варто відзначити, що на сепаратистських сайтах загибель Максима Шаповала подається як акт вендети з боку бойовиків.

Але одна справа - заявити про помсту, й зовсім інша - реалізувати погрози. "Це ж непублічна особа (Максим Шаповал, - "Апостроф"). Ми взагалі мало що знаємо про діяльність ГУР Міноборони, знаємо тільки, хто керівник, і все. Попри це, його вирахували, а знайшли, бо шукали цілеспрямовано саме його", - говорить "Апострофу" секретар постійної комісії Київської облради з питань взаємодії з правоохоронними органами Іван Ступак.

На його думку, в столиці України можливі такі операції спецслужб сусідньої країни саме тому, що російські силовики можуть розраховувати на сприяння всередині нашої країни.

"Їм об'єктивно легше проводити такі спецоперації, про це говорять навіть співробітники силових відомств, з якими я спілкувався, - нарікає Ступак. – Наприклад, ні для кого не секрет, що у нас дірки у кордоні. Скільки вже зловили корумпованих військових, які продають перепустки, пускають без черги, обходячи КПП. За 100-200 доларів пропускають, а думаю, що за тисячу доларів, тим більше, можна було пропустити. Крім того, не варто забувати, скільки співробітників СБУ, міліції, прокуратури на тій стороні, які перебігли, скільки тих, що співчувають, які можуть допомогти. Крім того, багато наших правоохоронних органів налаштовані на роботу з бізнесом, а не на зону АТО. Наприклад, блокування скрапленого газу на кордоні, боротьба з конвертаційними центрами... На мою думку, це не такі важливі речі, як національна безпека".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі