RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навіщо Росія стягнула війська до кордонів України: три версії

Військові експерти розповіли, навіщо російські дивізії підійшли до Донбасу

Військові експерти розповіли, навіщо російські дивізії підійшли до Донбасу Росія підтягнула до українського кордону три мотострілкові дивізії Фото: militaryarms.ru

Росія наростила військову силу на східних рубежах України та підтягла до українського кордону три мотострілецькі дивізії. Про це днями повідомив начальник Генштабу - Головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко. "Апостроф" з'ясував, чи загрожує прикордонна активність РФ повномасштабним наступом на Донбасі, та проаналізував основні версії того, для чого Москва посилює свої військові угруповання.

За інформацією голови Генштабу, неподалік від східного кордону України зосередилися 3-я мотострілецька дивізія (пункт постійної дислокації – місто Валуйки, Білгородська область), 144-та (Смоленськ) і 150-та (Новочеркаськ, Ростовська область).

"Організаційно-штатна структура, озброєння і військова техніка, яка надходить до їх укомплектування, свідчать про те, що ці російські дивізії за своєю суттю є ударними і призначені для ведення швидких наступальних дій", - підкреслив Віктор Муженко.

Як це угруповання військ з'явилося на кордоні з Україною, "Апострофу" розповів екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко. "Минулого року було ухвалено рішення сформувати п'ять дивізій в РФ. З них чотири – на західному напрямку, і з цих чотирьох – три дивізії на кордоні з Україною. Уже в цьому році їх формування повинно завершитися. Туди поставляється нове озброєння, наприклад, танки Т-90А, самохідні артилерійські установки з двома стволами. У цих округах – західному та південному – уже стоїть три армії, і одна з них – танкова, а танки, як ми розуміємо, це зброя не оборонна", - зазначив він.

У контексті нещодавнього загострення конфлікту на Донбасі й майбутніх військових навчань у Білорусі "Захід-2017" повідомлення Генштабу про три російських дивізії на кордоні з Україною дає привід говорити про масштабний наступ РФ, що готується. Так, заявлена кількість військових на спільних російсько-білоруських навчаннях – 12,7 тисяч, при цьому тільки 3 тисячі військових приїдуть з РФ. Для наступу замало, але згадаємо торішні командно-штабні навчання Росії "Кавказ-2016", коли заявлена кількість військових - 12,5 тисяч - у ході раптової перевірки військ зросла до 125 тисяч.

"Звичайно, там будуть спостерігачі, але на кожному такому навчанні Росія організовує рішенням верховного головнокомандувача раптові перевірки, які ніхто не може заборонити, - говорить Романенко. – За таким саме сценарієм, коли йдуть навчання, а потім – раптова перевірка, у 2014 році росіяни зібрали угруповання і анексували Крим".

"Усі військові сили, які нарощуються вздовж наших кордонів, становлять небезпеку. Якщо нарощуються угруповання вздовж кордону суверенної держави, вони нарощуються з якоюсь певною метою", - додав у розмові з "Апострофом" екс-міністр оборони Олександр Кузьмук.

Якими саме можуть бути ці цілі, "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович. На його думку, мотострілкові дивізії – ідеальний інструмент для блискавичного наступу.

"Танки занадто важкі, щоб швидко і оперативно рухатися вперед, а мотострілецькі дивізії, з одного боку, досить важкі, щоб наступати, у них багато важкого озброєння, але в той же час вони досить легкі, щоб наступати швидко і перекидатися з місця на місце", - впевнений Арестович.

Утім, військовий експерт Олег Жданов зазначив, що навіть якщо російські дивізії підуть у наступ, корінним чином вони не здатні змінити ситуацію на фронті.

"Дивізія – це доба бою і прохід на глибину 25, від сили 50 кілометрів, - каже "Апострофу" Жданов. – З точки зору тактики дій, будь-який підрозділ біля наших кордонів – це погано, адже це посилення угруповання російських військ. Але, з іншого боку, три дивізії не роблять погоди на театрі військових дій. Якби Муженко заявив, що до нас підійшли три польові армії, двохсоттисячний резерв, а військових запасів зосереджено на 3 місяці ведення війни, тоді б я розумів, що нам треба брати лопати та йти копати окопи, тому що таке ударне угруповання здатне дійти до Києва".

Друга можлива мета присутності військ біля наших кордонів – стримати наступ України на Донбасі.

"Це можливість швидко та оперативно відреагувати на ситуацію, коли ми, наприклад, пішли в наступ, - пояснив Арестович. – Військові завжди планують сценарно і розглядають різні сценарії, коли вважають загрозу реальною. Ці дивізії стоять на такій відстані, що можуть бути підняті швидко за тривогою за одну ніч і швидко перейдуть наш кордон. Головне завдання – швидке реагування в разі нашого наступу або їх наступу".

Якраз для стримування ЗСУ та допомоги бойовикам сил трьох дивізій цілком достатньо, переконаний Жданов.

"Три дивізії здатні лише посилити угруповання військ на Донбасі для того, щоб забезпечити гарантії того, що ЗСУ не підуть в наступ, оскільки перевага буде не на їх користь", - резюмував військовий експерт.

Нарешті, третя причина появи ударного угруповання військ – політико-економічна.

"Це економічний та політичний тиск і на Україну, і на НАТО, мовляв, будете викаблучуватися – три дивізії швидко підійдуть", - додав Олексій Арестович.

На думку експертів, опитаних "Апострофом", незважаючи на те, що ситуація для України вимальовується тривожна, панікувати у передчутті великої війни передчасно.

"На мій погляд, Путіну це [повномасштабний наступ] поки не вигідно, він розбирається і дивиться, але ви ж бачите, як все змінюється щотижня і щодня", - зазначив Романенко.

"Я не виключаю такого варіанту розвитку подій, - додає Олександр Кузьмук. – У цю хвилину цього не станеться, але в будь-який час, за відповідних обставин, які залежать не тільки від України, усе можливо. Необхідно виходити з того, наскільки армія Російської Федерації здатна змінити хід сучасної історії. Якщо вона здатна на божевілля. Але наші Збройні сили будуть битися. І жорстоко битися".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити