RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війська Росії неподалік від кордонів України: про загрозу великої війни

Аналітик про побоювання НАТО через білорусько-російські навчання

Аналітик про побоювання НАТО через білорусько-російські навчання Фото: EPA/UPG

Спільні російсько-білоруські навчання "Захід-2017", які офіційно стартували 14 вересня і триватимуть до 20-го, і в рамках яких війська РФ опинилися порівняно недалеко від кордонів України з боку Білорусі, можуть виявитися підготовкою до "великої війни". Таку гучну заяву днями зробив голова Військового комітету НАТО генерал Петр Павел. На думку генерала, Росія веде себе непрозоро, приховуючи параметри навчань і реальну кількість задіяних військовослужбовців, а будь-яка, навіть випадкова провокація з боку РФ, при тому скупченні сил Альянсу в Чорному морі і країнах Балтії, яке є на сьогодні, здатна перерости в повномасштабний конфлікт. Чи виправдані побоювання НАТО і яка загроза з тих, що називаються, дійсно реальна, "Апострофу" розповів аналітик Українського інституту майбутнього, громадянин Білорусі Ігар Тишкевич.

Згадайте навчання "Захід-2011". Підніміть архіви. Звучали точно такі саме заяви. Тим не менше це – навчання, які певною мірою покликані спровокувати країни НАТО на якісь різкі кроки. Але те, що генерали НАТО заявляють про підготовку до великомасштабного вторгнення, так це функція генералів така. Будь-яка армія – це бюджетна структура. У країнах Східної Європи, в Німеччині, Італії, Франції йдуть суперечки про військовий бюджет. Зараз у нас осінь, а це час, коли подається бюджет до парламенту, відповідно, будь-який генерал зацікавлений у збільшенні бюджетних видатків на збройні сили.

Стосовно побоювань з приводу того, що після навчань якийсь контингент російських військових залишиться на території Білорусі, у мене питання: який контингент там залишиться і з яким озброєнням? Хоча б приблизно хтось говорить? У Білорусі концентрація робочих танків у 3-4 рази вище, ніж в Україні, і вдвічі вище, ніж у Російській Федерації. Крім того, Білорусь сама модернізує і продає бронетехніку. І в такій ситуації росіяни повинні залишати в Білорусі свої танки? Навіщо? Якщо виходити з логіки, що Білорусь такий надійний союзник Росії, то навіщо РФ залишати там свої танки?

Ракетна техніка? Білорусь намагалася купити у РФ "Іскандери", але Кремль пропонував комплекси "разом з екіпажами". Закінчилося тим, що білоруський держвоєнпром з китайською адміністрацією оборонних технологій створили "Полонез", що поєднує в собі функції РСЗВ і ОТРК. А в 2016 році здали під ключ завод з виробництва комплексів і ракет. Потреба в російській ракетній техніці відпала.

Авіація і засоби ППО? Дійсно, РФ наполягала на військовій базі, вказуючи, що Білорусь не має сучасних ЗРК і літаків. При цьому відмовлялася продати "союзнику" С-300 і авіаційну техніку. У 2011-му Білорусь припинила поставки шасі МЗКТ для російських "Тополь-М". У результаті Кремль погодився на продаж шести дивізіонів С-300 в останній модифікації. У 2016-му РФ безуспішно намагалася розробити шасі для своїх ракетних комплексів. Після фіаско цієї програми Мінськ вибив покупку 12 СУ-30СМ (покоління 4+) з істотним дисконтом. Тобто сьогодні Білорусь забезпечена авіаційною технікою, засобами ППО – пропало навіть теоретичне підґрунтя для обговорення теми авіабази ВКС у Білорусі.

Що стосується випадкових провокацій, які можуть призвести до ескалації, то випадкові провокації в Росії робити вміють. Цього бояться, до речі, і в Білорусі. Саме тому нормально сприйняте посилення охорони української ділянки кордону, саме тому місцеве населення попросили повідомляти про незнайомих людей, а особливо людей у камуфляжі. Саме тому в Гродненському районі затримали кілька груп контрабандистів. Ну, там були недалекі товариші, які не почекали два тижні, поки навчання завершаться, а вирішили переправити через кордон чергову партію контрабанди. Причому під Гродно контрабандисти були одягнені в камуфляж, і за годину на місці була група захоплення. Цього в Білорусі дійсно бояться і вживають заходів.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити