RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія відповість Україні на Донбасі, а після Путіна будуть жорсткі війни - Костянтин Боровий

Російський політик про санкції й те, які війни будуть в РФ після Путіна

Російський політик про санкції й те, які війни будуть в РФ після Путіна Фото: EPA/UPG

Ймовірні перестановки в американській владі, зокрема можлива відставка держсекретаря Рекса Тіллерсона, погіршать ситуацію для Кремля.

Про те, як Росія відповість на останні події на Донбасі та що буде в разі втрати влади президентом РФ Володимиром Путіним, у бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський опозиційний політик КОСТЯНТИН БОРОВИЙ.

- Колишній радник президента США з нацбезпеки Майкл Флінн заявив у суді, що готовий дати свідчення проти Дональда Трампа та інших представників американської адміністрації. Чим це загрожує Трампу?

- Експертами все це вже докладно оцінено. Він просто піклується про свою кар'єру і не хоче, щоб його топили. І, найголовніше, намічаються серйозні перестановки в Держдепартаменті. Судячи з усього, Тіллерсон піде зі своєї посади. Також очікуються перестановки в керівництві ЦРУ.

- Дійсно, у Вашингтоні заговорили про відставку держсекретаря Рекса Тіллерсона. Більше того, в американських ЗМІ вже назвали і його наступника - це глава ЦРУ Майк Помпео. Пізніше і сам Тіллерсон, і Трамп заявили, що це чутки. Якщо Тіллерсон все-таки піде, як це відіб'ється на відносинах Росії та США?

- Тіллерсон займав дуже стриману позицію, незважаючи на якісь дуже серйозні заяви. Я думаю, ситуація може змінитися в бік радикалізації позиції адміністрації Трампа, тому що Тіллерсон займав стриману, дипломатичну позицію. Тим більше, що в нього дійсно були зв'язки з російським керівництвом. І він не міг собі з етичних міркувань дозволити радикальнішу позицію.

Насправді, причина дуже проста. Він дозволив собі досить різко висловитися на адресу Трампа. Він назвав його муд*ком. І це майже публічно, при інших помічниках. Тому було б дивно, якби Трамп не відреагував.

А з приходом нового держсекретаря знімуться обмеження, які існували у зв'язку з особистими контактами Тіллерсона з Путіним і його адміністрацією. Цей фактор знімається, а це значить, що наступний держсекретар не буде обтяжений цими моральними зобов'язаннями.

Загалом, і зараз все не дуже добре для Путіна, але може бути гірше.

Звільнення Рекса Тіллерсона з поста держсекретаря США може обернутися для Путіна не найкращим чином Фото: EPA/UPG

- У Франції затримано члена Ради федерації РФ, бізнесмена Сулеймана Керімова, якого називають дуже важливою людиною з точки зору фінансування так званої ЛНР, оскільки завдяки йому раніше реалізовувалася продукція, що вироблялася в окупованому регіоні. Як це відобразиться на луганських бойовиках і позиціях інших кремлівських олігархів?

- Це предмет ширшої теми, наскільки російські підприємці допомагають режиму в реалізації його проектів. Керімов є прикладом повної підтримки Кремля. Такі, як він, залежні від Кремля. Їх прибуток і бізнес залежать від Кремля. Наказано фінансувати, наказано забезпечувати бізнес, ось вони і забезпечують. Тому я не думаю, що це якось дуже відіб'ється на позиціях цих бандитів. Їх буде підтримувати інший підприємець. Їх там багато, насправді. За декількома каналами надходять гроші, за декількома каналами здійснюється підтримка. І якихось змін тут не може бути в принципі. Це питання лояльності підприємців. Для них це питання існування.

Керімов же дуже залежний від Кремля, від проектів, які йому доручають. У всякому разі, він радісно виконує ці накази, тому що в результаті отримує чималий прибуток. І його не дуже хвилює те, що він потрапляє під санкційні дії, у списки. Тобто так влаштовані підприємці взагалі. Прибуток потрібен сьогодні, а про завтрашній день треба буде завтра думати.

- 29 листопада введені нові секторальні санкції проти РФ: в енергетичному та банківському секторах. Чи буде Кремль якось реагувати на них?

- Ви знаєте, ці санкції дуже вузьконаправлені та точкові. Вони, скоріше, виконують функцію нагадування про те, що необхідно виконувати міжнародні угоди. Значно більш чутливою для Кремля є загальна атмосфера, в якій всі контакти з ним і тепер уже з російськими підприємцями взагалі є токсичними.

- За інформацією ЗМІ, в оточенні Путіна починається паніка у зв'язку з наближенням нових санкцій проти верхівки Кремля, котрі набудуть чинності у лютому 2018 року. Чи може це вплинути на обстановку в Кремлі?

- Сьогодні весь російський бізнес на 100 відсотків залежить від Кремля. Він може існувати тільки з дозволу Кремля та беручи участь у його проектах.

Ситуація для бізнесу, строго кажучи, безвихідна. Тобто, зрозуміло, що за глибокого аналізу цих контактів з'ясовується, що весь бізнес в тій чи іншій мірі бере участь у проектах Кремля. Іноді навіть не на рівні Кремля, тому що з ним працюють десятки підприємців, а на рівні спільної роботи з регіональними керівниками і чиновниками.

Сьогоднішній бізнес може існувати тільки в одній формі - протекціоністській, що дозволяє отримувати бюджетні гроші, дозволяє існувати тільки разом з чиновниками і ділитися з ними прибутком. А це означає, що участь у проектах Кремля - єдина форма існування сьогоднішнього бізнесу. Всі проекти Кремля в тій чи іншій мірі пов'язані і з пропагандистськими кампаніями, і з будь-якою кримінальною активністю. Наприклад, пов'язані з Україною (Донбас, Крим). Тому сепарувати підприємців, розділити їх на групи - ті, хто займається кримінальною активністю, й ті, хто не займається цим - просто неможливо. Кримінальною в сенсі санкційних заборон.

Наприклад, немає сьогодні в Росії підприємця, який відмовився би підтримати проект поставки озброєнь Північній Кореї. Це вигідно, дає величезні прибутки. І немає підприємця, який відмовився б на прохання Кремля або за пропозицією Кремля брати участь у підтримці кримських проектів або проектів на Донбасі. Таке життя.

- Що стосується саме лютневих санкцій. Чи вплинуть вони на оточення Путіна і Росію в цілому? Яка ймовірність, що Путін піде під тиском олігархів?

- Вплине загальна спрямованість санкцій проти Кремля. А санкції проти окремих підприємців, звичайно ж, не вплинуть. Відбувається перереєстрація компаній, бізнесів.

Що стосується Путіна. Розумієте, його відхід - це розвал збалансованої системи управління, яка існує в Кремлі. Це система розподілу функцій, система розподілу відповідальності. І якщо це станеться, то неминуче почнуться війни за вплив. Схожа ситуація була після смерті Сталіна, коли його соратники почали дуже активні бойові дії один проти одного, а одного з найближчих до Сталіна людей - Лаврентія Берію - просто розстріляли, тому що він мав найбільший вплив. А потім поступово стали відходити від влади ті, хто розстрілював Берію, наприклад Жуков. Це справжні, важкі, жорсткі війни, які будуть в Росії, якщо піде Путін. Тобто нікому це не потрібно, оскільки це змінює розстановку сил.

- І останнє на сьогодні питання. Українські військові повільно, але впевнено проводять операції зі звільнення окремих ділянок окупованих територій. Разом з тим, спостерігається активність у переміщенні сил і засобів російських окупаційних військ на Донбасі. Як ви думаєте, чи не будуть бойовики звинувачувати Україну в нібито порушенні Мінських домовленостей? І з чим можуть бути пов'язані перекидання сил бойовиків?

- Путін зацікавлений у збереженні статус-кво, він зацікавлений у збереженні балансу, заморожуванні ситуації. Припускати, що вони на все це будуть дивитися байдуже, було б неправильно.

Тому варто чекати жорстких бойових дій, варто чекати відповідей, тому що для них принципово важливим є збереження тієї ситуації, що склалася на сьогодні. Будь-яка динаміка, що змінює нинішню ситуацію - вони будуть їй протидіяти. І це очевидно.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити