RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна отримає дуже важливу зброю для боротьби з армією Путіна - Дмитро Тимчук

Тимчук про надання Україні військової допомоги з боку США

Тимчук про надання Україні військової допомоги з боку США Восени 2015 року Україна отримала від США потужні контрбатарейна радари Фото: twitter.com/USAmbGreece

Президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет, що передбачає виділення 350 млн доларів у якості військової допомоги Україні. Про те, яка зброя може посилити українське військо, чому ЗСУ не обов'язково отримувати саме протитанкові комплекси Javelin, у чому важливість цього озброєння і як Сполучені Штати можуть кардинально протистояти агресії президента РФ Володимира Путіна проти України в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив" ДМИТРО ТИМЧУК.

- Сенатор від Республіканської партії Роб Портман заявив, що США виділять Україні 350 мільйонів доларів на допомогу проти російської агресії. Ми нарешті дочекаємося летальної оборонної зброї?

- Ми бачимо, що питання Javelin якось застопорилося і потроху сходить з порядку денного. Зрозуміло, чим це викликано. Я думаю, що Білий Дім, все ж таки, не готовий висувати такий подразник для Росії на Донбасі. Тим більше, ми бачимо, яка негативна реакція постійно йде з боку Москви на те, що Україна може отримати летальне озброєння.

Але я не вбачаю в цьому трагедії. Так, нам би звісно не завадили ці протитанкові системи. Але, з іншого боку, важливо те, що ми вже чуємо – що американська сторона планує нам надати в обсягах цієї допомоги. Це протиповітряні радари і радіолокаційні системи, плавзасоби для військово-морських сил.

Те, що озвучується на даний момент, аж ніяк не буде зайвим для Збройних сил України.

- Ця допомога в сукупності допоможе у боротьбі з російською агресією?

- Безумовно. На даний момент ми не застосовуємо протиповітряну техніку чи систему протиповітряної оборони. Тобто це не використовується в комплексі з ЗРК. Хоча зрозуміло, що в якості роботи РЛС для контролю повітряного простору України ці системи постійно використовуються.

Ми маємо бути готовими до відкритої агресії РФ, але на сьогодні ця загроза не має високої ймовірності. Але ми однозначно повинні бути готовими до цього. І ми зобов'язані контролювати повітряний простір в режимі онлайн – це однозначно. Це те, що стосується, наприклад, РЛС.

Що стосується засобів для ВМС, то ми також знаємо, що під час виведення українських сил та засобів із окупованого Криму росіяни віджали дуже велику кількість бойових кораблів, суден забезпечення і катерів. Відповідно, зараз будь-яка допомога в цьому сенсі є вкрай важливою. Враховуючи й те, що Росія продовжує набивати військами Крим, для нас постає питання охорони та оборони нашої берегової зони. Якраз в такому плані ці функції повинні виконувати ВМС.

Що стосується засобів радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби, то ми знаємо, що ці системи, які американська сторона передавала нам у минулі роки, дуже ефективно застосовувались і застосовуються у зоні АТО. Відповідно, для нас це теж є чималою допомогою.

Вся ця допомога грає на зміцнення нашої обороноздатності, навіть якщо ми на цей момент не застосовуємо певні зразки та види озброєнь. Наприклад, військово-морські сили фактично задіюються лише як морська піхота. Повітряні сили теж виконують допоміжні функції - евакуацію поранених, оперативне перекидання певних військових вантажів тощо. Ми чудово розуміємо: якщо Путін піде на нову агресію проти України, то ми повинні мати сильні Збройні сили, причому розвинені по всіх напрямках – у галузі повітряних, сухопутних і військово-морських сил.

- І саме допомога США буде тим фактором, який допоможе стримувати агресію Путіна?

- Безумовно. Для нас будь-яка допомога вкрай важлива. Зважаючи на те, що у нас навіть після суттєвого збільшення військового бюджету на 2018 рік все одно коштів катастрофічно не вистачає в галузі оборони. Епопея з бюджетом вилилася в епопею підготовки комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони певних рекомендацій для уряду. Були враховані потреби Міністерства оборони України й інших силових формувань. Але, все ж таки, нам довелося зменшувати ці потреби, тому що уряд на пальцях пояснював, що немає грошей.

- На скільки відсотків бюджет забезпечує наші війська на наступний рік?

- У Міністерстві оборони називають цифри до 50 відсотків. Якщо враховувати, що ми воюємо, для нас є актуальним питання бойової підготовки та закупівлі нових зразків озброєнь, а також модернізації існуючих зразків озброєнь. І паралельно проводиться процес реформування Збройних сил. Це теж такі речі, на які потрібні кошти.

Крім того, у дуже плачевному стані зараз перебуває соціальна сфера щодо військовослужбовців. Верховна Рада постійно ухвалює закони, які грають на підсилення соціальної захищеності. Але якщо брати найбільш глобальні проблеми, першою з яких є житлова, то потрібні дуже великі кошти, щоби вирішити її в найближчому майбутньому.

- І заключне питання щодо Javelin. Яким чином зараз летальна зброя допоможе Україні, якщо не спостерігається загострення конфлікту? Чи ці озброєння зараз конче потрібні Україні для боротьби з агресією Кремля?

- Так, останнім часом ми не бачимо широкого застосування противником бронетанкової техніки, зокрема танків. Але все ж, якщо подивитися навіть зведення штабу АТО, то ми бачимо, що періодично російські окупанти застосовують бронетехніку. Це відбувається через те, що вони відчувають свою безкарність.

Javelin – це система, яка не дозволяла би їм себе так вільно почувати як мінімум. Я думаю, що навіть при перших поставках цього озброєння, навіть до його застосування в якості ПТРК, використання противником бронетехніки різко змінилося б. Це суто військовий аргумент.

Другий – військово-політичний. Якраз таким кроком адміністрація Трампа продемонструвала би, що навіть намагаючись знайти спільну мову з Росією щодо Донбасу, вона при цьому не поступається інтересами України і робить все можливе, щоб Україна могла себе захистити у військовому плані. Тобто це дуже потужний сигнал для Москви.

- А коли чекати на Javelin?

- Тут питання у суто політичному рішенні. Воно може бути за годину, а може бути за рік. Тут дуже багато факторів, які впливають на це рішення, і я не думаю, що хтось зараз би взявся за ці прогнози.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити