RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У справі Ноздровської можуть з'явитися нові підозрювані - радник Авакова розкрив деталі

Зорян Шкіряк про справу Ноздровської та гучний закон щодо Донбасу

Зорян Шкіряк про справу Ноздровської та гучний закон щодо Донбасу Місце, де знайшли тіло Ірини Ноздровської Фото: facebook.com/UA.National.Police

У справі про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської можуть з'явитися нові підозрювані - люди, які знали про цей злочин, але нічого не повідомили правоохоронцям.

Про це, а також про те, коли Верховна Рада має проголосувати за гучний законопроект щодо Донбасу (законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях"), в інтерв'ю "Апострофу" розповів радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова ЗОРЯН ШКІРЯК.

Про справу Ноздровської

Поліцією була виконана величезна робота, і важливо відзначити, що в розкритті цієї справи їй ніхто не допомагав. Був зроблений весь маршрут з підозрюваним від "точки А" до місця скоєння злочину, були опитані тисячі людей там, де жила загибла. Там, до речі, люди практично не йшли на контакт зі слідчими, всі знають про неоднозначне ставлення до родини Ноздровських серед місцевих жителів.

Доказова база, зібрана співробітниками Нацполіції, спрямована до суду, вона незаперечна та не підлягає сумніву. Підозрюваний зізнався, хоч і не розкаявся. Він вважає свій вчинок виправданим. Під час слідчого експерименту він відтворив увесь інцидент. Важливо сказати, що тут немає політичної складової, це особиста неприязнь двох сімей, людський фактор, підігрітий алкоголем. Є результати аналізу ДНК, також на сьогоднішній день проводиться - частина завершена, частина ще проводиться - понад 70 криміналістичних експертиз, які за попередніми даними підтверджують, разом з тим, що вже є, що до цього вбивства причетний Юрій Россошанський. Слідство не завершено, є всі підстави вважати, що були особи, які знали про цей злочин, але промовчали, а це кримінальна відповідальність. Вони стануть підозрюваними після того як їм буде висунуто підозру.

Той публічний розголос, що виникає навколо таких резонансних справ, тільки шкодить розслідуванню. Ось навіть те, що були опубліковані відео після трагедії з Павлом Шереметом, тільки завадило слідству. І коли адвокат Ноздровської говорив про те, що їх не допускають до слідства, то тільки два дні тому (розмова відбулася у п'ятницю, 12 січня, - "Апостроф") надійшов від них офіційний запит щодо прохання про ознайомлення з матеріалами. Після цього слідчий приймає рішення, до яких саме матеріалів слідства допускати. Це ж слідство, не можна доповідати про кожен крок, якщо дійсно хочете дізнатися правду і щоб винний поніс покарання. Запевняю, що вже найближчим часом всі питання, які є в захисту Ноздровських та її доньки Ірини, відпадуть.

Про закон щодо Донбасу

Мені більше подобається, коли ми називаємо цей закон "про деокупацію", ніж "про реінтеграцію Донбасу", оскільки це інше смислове навантаження. Ухвалення цього законопроекту відбувається зі значним запізненням, його треба було приймати значно раніше. Я сподіваюся, що він буде ухвалений вже у вівторок [16 січня], тому що подальше зволікання викликатиме все більше питань. Було достатньо часу, щоб ознайомитися з його змістом, щоб відпрацювати всі правки. Сьогодні немає часу гальмувати, потрібно йти вперед.

Якщо говорити про те, чому він не був ухвалений минулого року, можна тільки здогадуватися. Можливо, (винна, - "Апостроф") "п'ята колона" у Верховній Раді, я можу відкрито говорити, що це "Опозиційний блок" і ті окремі позафракційні народні депутати, які є агентами впливу Кремля у ВР. Вони намагатимуться й далі ставити палиці в колеса, але я сподіваюся на почуття патріотизму та державницьку позицію інших проукраїнських фракцій парламенту й окремих депутатів, які розуміють рівень відповідальності перед українським народом.

Читайте також: ДНР-ЛНР приберуть, а покарають не усіх: чотири важливих зміни у планах влади щодо Донбасу

Друге: я не виключаю варіант того, що, можливо, затримка цього закону була умовою з боку Росії, щоб відбувся обмін полоненими (який пройшов наприкінці 2017 року, - "Апостроф"). Я не можу підтвердити це або спростувати, тому що не є учасником переговорного процесу щодо обміну полоненими. Однак я вітаю те, що вдалося повернути наших хлопців додому, це перемога.

Останню редакцію законопроекту щодо Донбасу я не читав, але я знайомий з ним в цілому. Я вважаю, що цей законопроект сильний. Інше питання, як трактувати та змінювати ті чи інші положення, але там достатньо механізмів, щоб він запрацював. Один з найголовніших елементів - визнання Росії агресором, певні зміни щодо функціонування в районі проведення бойових дій Збройних сил України, інших правоохоронних підрозділів. Там є всі необхідні елементи, щоби боротьба з російською окупацією була ефективнішою.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити