RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Плотницького "закрили" в Москві, а в Луганську ще бояться: як живе екс-ватажок ЛНР

"Апостроф" дізнався, де знаходиться колишній ватажок луганських бойовиків

"Апостроф" дізнався, де знаходиться колишній ватажок луганських бойовиків Зараз Ігор Плотницький знаходиться в столиці Росії Фото: укроп.org

З часів так званого "державного перевороту" у фейковій псевдореспубліці ЛНР минуло вже понад три місяці, і від "старої гвардії" колишнього ватажка луганських бойовиків майже не залишилося сліду. Більше того, ходили чутки, що сам Ігор Плотницький в Росії опинився за ґратами. Чи правда це, як живе в РФ колишній ватажок ЛНР і чому нова "влада" в окупованому Луганську все ще боїться свого попередника, дізнався "Апостроф".

Відразу ж після втечі Ігоря Плотницького до Росії за нього взялися спецслужби РФ, розповіли "Апострофу" джерела, близькі до верхівки луганських бойовиків. Сам втікач був затриманий і близько двох тижнів давав свідчення на допитах у Москві. Достеменно невідомо, що допомогло Плотницькому вийти після цього на волю, але зараз бойовик знаходиться в столиці Росії. Він не заарештований, але за ним "приглядають".

"Як мені відомо, сьогодні Ігор Венедиктович перебуває в Москві, - розповіло "Апострофу" джерело в так званій "раді міністрів ЛНР". - Так, він не має повної свободи пересування, а саме не може залишити російську столицю, проте в діях у її межах не обмежений".

"Думаю, сьогодні йому нічого не загрожує, адже він все ще має так зване заступництво свого куратора (мова, очевидно, йде про куратора так званих ДНР-ЛНР, помічника президента Росії Владислава Суркова, - "Апостроф") і головною запорукою збереження йому життя та свободи є те, що він вміє зберігати чужі секрети. Мовчання - золото, а в його випадку мовчання - життя. Але це мовчання стосується більше глобальної інформації, що ж стосується махінацій на місцях, то їх учасників вже точно здали", - каже співрозмовник видання.

Так, наприклад, серйозний термін ув'язнення отримав колишній "генпрокурор ЛНР", соратник Плотницького Віталій Подобрий. Він не встиг втекти разом із екс-ватажком "республіки", точніше, втечу йому ніхто й не пропонував. "Тому він став розмінною монетою. У той же час екс-"міністр зв'язку і масових комунікацій", близький товариш колишнього ватажка ЛНР Михайло Сурженко вже вийшов на свободу, і це не дивлячись на те, що йому закидають багатомільйонні розтрати. До речі, його місце посіли люди, які не менше люблять гроші, Олег Фетисов (новий глава "міністерства зв'язку") і Юрій Першиков (колишній втікач, "луганчанин-росіянин", який вже був одного разу видворений за фінансові махінації з Луганська до Криму, зараз став заступником Фетисова). Сьогодні нові "міністри" розставили у всіх прес-службах і ЗМІ своїх людей, щоб тримати ситуацію під контролем, а в цей час із "держбюджету" планують урвати якомога більший куш", - розповіло "Апострофу" інше джерело в ОРЛО.

"Просто вбиває, що нові редактори, журналісти, начальники прес-служб ніякого відношення до ЗМІ взагалі не мають і замість того, щоб працювати, валять нашу спільну ратну справу, - розповіли виданню звільнені екс-співробітники однієї з прес-служб фейкових "органів влади ЛНР". - Незрозуміло, з якою метою цих людей відправили на їх місця, те, що вони роблять тільки гірше, очевидно, але, напевно, тільки якщо дивитися ззовні".

"Ми, звичайно, теж були не супер-профі, але хоча б щось робили, ці ж, нові, тільки роздають дивні команди і взагалі, здається, що їх завдання - розвалити все те, що тут клеїли три роки. Замість того, щоб імідж "органів влади" і служб піднімати, вони опускають його нижче плінтуса. Зате ми, ті, хто працював до них, в "чорних списках", нам роботи ніде немає", - розповідають співрозмовники.

Разом з тим, незважаючи на повний песимізм колишніх соратників, практично всі, з ким поспілкувався "Апостроф", стверджують, що екс-ватажкові ЛНР навряд чи варто побоюватися ліквідації. Плотницький не просто живий, він навіть має можливість зв'язуватися з Луганськом і дізнаватися, яка там склалася ситуація. "Зв'язок він тримає через "чиновників", які залишилися після "перевороту" на "посадах", а також через окремих представників місцевої преси, все ще лояльних до нього, в тому числі, в так званому "держтелерадіо ЛНР". До речі, що стосується колишньої директорки телеканалу ДТРК ЛНР Анастасії Шуркаєвої, то їй пощастило менше, ніж Плотницькому, й вона за багатомільйонні розкрадання поки знаходиться під вартою, хоча пиляли російські гроші вони разом", - стверджує співрозмовник видання в "радміні ЛНР".

Більше того, в Луганську навіть час від часу з'являються чутки про можливе повернення колишнього ватажка, і це турбує нинішню верхівку бойовиків. У посиленому режимі працюють так звані "правоохоронці" й "військові", будинки перших осіб бойовиків і нових "міністрів" перебувають під цілодобовою охороною, а в Луганську більше бояться диверсантів Плотницького, ніж "українських ДРГ".

"Ми всі прекрасно пам'ятаємо, як Плотницький розправлявся зі своїми конкурентами. Якщо не говорити про місцевих, таких як Олексій Мозговий, Олександр Бєднов, Павло Дрьомов (усі названі ватажки бойовиків були вбиті в 2015 році, і у зв'язку з кожним випадком одним з ймовірних замовників називався Плотницький, - "Апостроф"), то можна згадати хоча б, чим закінчилися заяви [першого ватажка ЛНР] Валерія Болотова про бажання повернути владу. Той спочив з миром буквально за місяць після того, як оприлюднив ці наміри (Болотов помер в Росії на початку 2017 року. Одна з головних версій його смерті - отруєння, - "Апостроф"). До речі, сьогодні головним підозрюваним у його вбивстві є Плотницький. Достеменно відомо, що для того, аби повернути владу в ЛНР, Болотов був готовий злити серйозний компромат на свого наступника, але трохи не встиг. Або все таки встиг? І це в підсумку стало серйозним важелем впливу на Плотницького?" - розповів "Апострофу" ще один співрозмовник, близький до нинішньої луганської "влади".

Читайте також: Відставка ватажка ЛНР Плотницького: чотири важливих для України питання

У компроматі, за його словами, нібито йшлося про "продаж" Плотницьким позицій бойовиків у Лисичанську, Сєвєродонецьку, околицях Первомайська і Станиці Луганської українським силовикам.

"Але всі докази Болотов забрав з собою в могилу, саме тому шанси вижити й навіть повернутися в Плотницького є. Однак, шанси на повернення самого Плотницького вкрай мізерні, бо після своєї втечі він став "політичним трупом", а ось шанси, що люди з його команди знову дорвуться до влади, що власне зараз вони й роблять, вкрай великі. І виходить так, що поміняли шило на мило", - резюмував співрозмовник видання.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити