RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Під загрозою навіть видний олігарх: кілька цікавих питань у справі Рубана

Колишні силовики висловилися щодо гучної справи про загрозу терактів у Києві

Колишні силовики висловилися щодо гучної справи про загрозу терактів у Києві Фото: liveuamap.com

Минулого тижня, 8 березня, в районі Горлівки на КПВВ "Майорськ" співробітники СБУ затримали керівника центру визволення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана. За словами силовиків, він намагався переправити з непідконтрольної території України до Києва значний арсенал зброї, щоб згодом використати його для здійснення кривавих терактів у столиці. Однак у фабулі СБУ є низка дивних моментів, на які вказують експерти. Що викликає питання у версії силовиків, розбирався "Апостроф".

План Москви

Володимир Рубан став відомий в 2014 році в розпал військового конфлікту на Донбасі. Його громадська організація "Офіцерський корпус" брала активну участь у переговорному процесі щодо звільнення українців з полону бойовиків Л/ДНР. На початку 2017-го Рубан разом з нардепом Надією Савченко відвідали окуповані Донецьк і Макіївку, після чого СБУ заборонила йому перетин лінії розмежування.

На КПВВ "Майорськ" Рубана затримали за кермом фургона, у якому серед меблів була захована "мрія терориста": автомати, пістолети, міни, гранатомети, міномети, патрони, гранати... Загалом, все необхідне для того, щоб влаштувати державний переворот в якійсь невеликій острівній країні.

"Здобуті вагомі та достатні докази, що свідчать про те, що Рубан, діючи за попередньою змовою з керівниками терористичних організацій так званої ДНР Захарченком і Тимофєєвим, а також іншими особами, спланували і здійснили конкретні дії, спрямовані на підготовку і здійснення серії терактів у центральній частині міста Києва із застосуванням зазначеної зброї і вибухових пристроїв", - зазначив глава СБУ Василь Грицак.

З мінометів мали бути обстріляні будівлі Адміністрації президента, парламенту, будинки Петра Порошенка, Арсена Авакова, Олександра Турчинова, Арсенія Яценюка. За інформацією СБУ, терористи хотіли посіяти паніку в країні, після чого люди вийшли б на вулиці, а сили ЗСУ з Донбасу попрямували би до Києва, і, таким чином, Росія змогла б отримати "підтвердження" своєї старої байки про "громадянську війну" в Україні.

Зброя, знайдена під час затримання Рубана Фото: facebook.com/miroslavgai

Війна президента?

У СБУ відрапортували, що "вели" Рубана кілька місяців, а рівень терористичної загрози для українців був "найбільшим за час незалежності держави". Якщо припустити, що в Службі безпеки кажуть правду, то стає очевидно, що самостійно реалізувати такі масштабні теракти Володимир Рубан просто фізично не зміг би. Важко уявити, як Рубан сам бігає центром Києва з мінометом і випускає снаряди по адміністративних будівлях. Значить, мова йде про цілу групу або навіть мережу добре підготовлених терористів, які повинні діяти в українському тилу. Сам Грицак цього і не заперечує, мовляв, діяла мережа, і в СБУ є незаперечні докази. Але на лаві підозрюваних поки тільки Володимир Рубан.

"А поки немає обвинувального вироку суду про те, що хтось скоїв незаконне переміщення зброї, боєприпасів, немає обвинувального вироку про те, що дійсно готувалися теракти, говорити про це президенту (який також робив заяву у справі Рубана, - "Апостроф") просто неприпустимо. Усі сумніви трактуються на користь людини, яка підозрюється у вчиненні злочину", - каже "Апострофу" екс-начальник головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.

По-друге, чи могла взагалі в українському тилу з'явитися серйозна терористична мережа, беручи до уваги ту обставину, що з моменту конфлікту на Донбасі сепаратистські лідери на вільній частині України або вдарилися навтіки, або перебувають під пильною увагою СБУ.

"Та й сам Рубан перебував у повному контакті з СБУ і під їх контролем, тому всі звинувачення щодо нього ще під великим питанням, - додає "Апострофу" екс-голова служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. – Потрібні конкретні факти. Потрібно розуміти, а чи можливо, щоб виконавець вчинив заявлену дію? Можна ж сказати: "Я полечу на місяць", але можливості такої немає. Тому в цій ситуації дуже мало шансів, що Рубан міг би все сам зробити. На публіку потрібно виходити тільки тоді, коли є чіткі докази та інформація про виконавців і організаторів".

Нарешті, навіщо взагалі потрібно було везти зброю з окупованого Донбасу - з ризиком, через блокпости - якщо схожий арсенал можна було б зібрати і на території вільної України?

"Доречність переміщення такої кількості зброї через блокпости викликає сумніви, - зазначає "Апострофу" голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. – Минулого тижня у нас гранати вибухали вже в Києві, стріляли з гранатометів по ресторану в столиці... Тобто такого "добра" тут більш ніж достатньо. І завезли його не вчора, а вже давно. З гранатометами проблем ну точно немає. Крім того, Рубан – в будь-якому разі медійна особа, тобто людина, яку впізнають, навіщо йому так ризикувати?"

Але, можливо, Володимир Рубан і не думав, що ризикує, а був упевнений, що спокійнісінько пройде через КПВВ? Справа в тому, що на суді, де Рубану обирали запобіжний захід, підозрюваний заявив – перевозив меблі на прохання офіцера з позивним "Кедр" (справжнє ім'я – Павло Балов). Балов – майор 8-го окремого полку спеціального призначення ЗСУ, який нібито повинен був забезпечити Рубану безперешкодний перетин лінії розмежування, але чи то не дотримався обіцянки, то чи не зміг.

Не зміг з тієї причини, що, як стверджують деякі ЗМІ, між СБУ і військовими йде боротьба за контроль над контрабандними потоками зброї через лінію розмежування, і Рубана могли підставити – наприклад, СБУ, щоб через нього кинути тінь на військових, які "попросили" парламентера перевезти зброю.

"Попередні дані говорять про те, що Рубан був пов'язаний з представниками спецслужб, можливо, Міноборони, - додає Маломуж. – Просто Рубан виявився дуже зручною фігурою для розробки тієї версії, яка була озвучена СБУ. Особливо в цих політичних умовах, коли в президента дуже багато проблем, тому інформаційно було вирішено перекрити ці проблеми".

Читайте також: Затримання Рубана і новий план Путіна щодо України

Однак екс-співробітник СБУ Іван Ступак впевнений, що війна спецслужб тут ні до чого.

"Ви згадайте, чиїм помічником (за чутками, - "Апостроф") був Рубан в 2015 році. Ігоря Коломойського і Геннадія Корбана, - нагадує "Апострофу" Ступак. – Війна ГУР і СБУ особливо не клеїться, адже вони працюють у фарватері президента. Що Василь Грицак, що [начальник Головного управління розвідки Міноборони] Василь Бурба – це люди президента. А от воювати проти Коломойського і Корбана – легко. Я вважаю, що все подальше розкриття всіх обставин поставок зброї буде йти в бік колишнього власника ПриватБанку і його співзасновників".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити