RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ватажки ДНР в жалобі та несуть втрати: що відбувається на Донбасі

Чому триває загострення війни на Донбасі

Чому триває загострення війни на Донбасі Фото: прес-служба 95 окремої десантно-штурмової бригади

На Донеччині черговий виток загострення конфлікту. Під вогонь бойовиків знову потрапляють не тільки військові Збройних сил України, але й патрулі ОБСЄ та навіть мирне населення на вільній частині України. Разом з тим в МВС повідомляють, що ось-ось буде готовий план щодо звільнення окупованих територій. Як найближчим часом розвиватимуться події на фронті і чи змінить щось ліквідація одного з ватажків бойовиків Олега Мамієва ("Мамая"), розбирався "Апостроф".

Мирні втрати

З переформатуванням АТО в Операцію Об'єднаних сил (ООС) бойовики активізували військові дії по всій лінії фронту. Так, 15 травня під обстріл найманців потрапив патруль ОБСЄ в районі Донецької фільтрувальної станції. Традиційно бойовики звинуватили в нападі на спостерігачів Збройні сили України, проте спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні у своєму Twitter розставила всі крапки над "і".

"Патруль був обстріляний з південного сходу, де розташовані позиції російських збройних формувань", - зазначили в СММ ОБСЄ.

У четвер, 17 травня, 122-мм снаряд прилетів у двір місцевої школи в Світлодарську.

"На щастя, основний удар взяло на себе дерево. У школі на момент обстрілу було 375 дітей, 127 – на стороні, звідки прилетів снаряд (там навчалися молодші класи). Діти не постраждали. Вибиті шибки у 62 вікнах", - розповів голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Крім того, з артилерії був відкритий вогонь по Горлівці. За повідомленнями підконтрольних бойовикам так званої ДНР ЗМІ, отримали поранення троє місцевих жителів, ще одна жінка загинула. Але, природно, обстріли Горлівки та школи в Світлодарську бойовики "звалили" на сили ООС.

А в ніч на 18 травня бойовики відкрили вогонь по житлових кварталах селища Троїцьке Луганської області. Жертвами обстрілу стали 13-річний хлопчик і його батько, які загинули від розриву снарядів. Ще дві людини отримали поранення.

Наслідки обстрілу Троїцького, Луганська область Фото: facebook / В'ячеслав Аброськін

Несуть втрати і самі бойовики. Так, в ніч на п'ятницю був убитий один з ватажків терористів Олег Мамієв (позивний "Мамай"), який командував так званим батальйоном "Пятнашка", куди входять найманці з Абхазії, Осетії і Росії.

Бойовики ДНР назвали загибель Мамая "непоправною втратою", а їх ватажок Олександр Захарченко навіть оголосив 19 травня "днем жалоби в республіці". Втім, головний редактор сайту "Інформаційний спротив" Юрій Карін запевняє, що ліквідація Мамієва нічого не змінить.

"Це просто одна з розкручених медійних осіб, якими були Моторола і Гіві, - каже "Апострофу" Карін. – З іншого боку, це важливий деморалізуючий фактор для всіх, хто обслуговує інтереси РФ на Донбасі".

"Винен" Волкер

Експерти, опитані "Апострофом", виділяють кілька причин раптового загострення ситуації на Донбасі.

"Усе, що відбувається зараз на сході країни, збігається за логікою з конфліктом низької інтенсивності, - пояснює "Апострофу" військовий експерт Олег Стариков. – У певні періоди відбувається загострення ситуації, в певні періоди – загасання. Командування південного військового округу РФ, який керує так званими 1-м і 2-м "армійськими корпусами" [ДНР-ЛНР], що має на меті примусити Україну до виконання політичної частини Мінських угод без виконання угод в частині безпеки".

У свою чергу військовий експерт Олег Жданов запевняє, що найманці навмисно приурочили свою активність до візиту на Донбас спецпредставника Держдепу США з питань України Курта Волкера і першого заступника голови СММ ОБСЄ Александра Хуга.

Читайте також: Україна поверне Донбас за планом Волкера: як це буде

"Загострення пов'язане з візитами Волкера і Хуга на Донбас. Особливо Хуга, адже завдання ОБСЄ – моніторинг ситуації на Донбасі. І тепер ОБСЄ буде доповідати, що там обстріл і загострення, - каже "Апострофу" Жданов. – При цьому ОБСЄ акцентує увагу на тому, що ЗСУ не дотримуються своїх зобов'язань щодо режиму тиші та відкривають вогонь. Щоправда, вони не завжди уточнюють, що ми відкриваємо вогонь у відповідь".

Візит Курта Волкера і Александра Хуга на Донбас Фото: facebook / Операція Об'єднаних сил

Дійсно, на брифінгу в Краматорську 15 травня Александр Хуг підкреслював, що будь-яке застосування озброєння є порушенням режиму тиші. Бойовикам таке "ну-ну-ну" від Хуга глибоко байдуже, але небайдуже Україні, яка через європейських партнерів, зокрема, прагне продавити мирний формат вирішення конфлікту.

План міністра

До речі, про мирний план. Пам'ятаєте, як на початку травня голова МВС Арсен Аваков заявляв, що в його відомстві готують план деокупації Донбасу? Нічого конкретного, лише загальні фрази щодо звільнення територій, відновлення конституційного ладу, там наші люди... Днями у МВС знову підігріли інтерес ЗМІ до плану Авакова, але знову нічого конкретного, мовляв, готується "широка кампанія з підготовки заходів щодо деокупації", "перемога маленькими кроками" тощо.

За словами політолога Петра Олещука, реального плану, який би спрацював, у голови МВС немає. Тим більше мови про силовий сценарій бути не може.

"Якби такий сценарій розглядався, то про нього б не повідомляли, адже це очевидний сигнал для ворожої сторони про необхідність підготовки. Більше того, максимально намагаються запевнити противника у власному миролюбстві та відсутності подібних планів. Але оскільки про це всюди говорять, крім як піар, такі розмови розглядати складно", - зазначив "Апострофу" експерт.

Олег Жданов додає, що розмови Авакова про план деокупації – не просто піар, а боротьба за вплив у зоні конфлікту. Адже недарма глава МВС підкреслював, що звільнення Донбасу буде поліцейською, а не військовою операцією.

"Це спроба Авакова утримати хоч якийсь контроль за колишньої зоною АТО. Справа в тому, що після введення ООС суть військових дій не змінилася, але кардинально змінилася система управління і контролю над зоною, де проводиться Операція Об'єднаних сил. По-перше, розширилася географія операції: вона вийшла за межі областей, а, по-друге, управління зосереджене в руках президента. Це стосується і силових структур, включаючи МВС, Нацполіцію та Нацгвардію. Аваков недарма ж їздив туди з візитом (5 травня Арсен Аваков відвідав Станицю Луганську, - "Апостроф"), щоб переконатися, що все контролюється військовими, а значить – президентом. Якщо Аваков дійсно напише план і його гіпотетично затвердить президент, глава МВС буде курирувати Об'єднаний штаб, нібито впроваджуючи цей план в дію. Але думаю, що президент на це, звичайно, не піде", - резюмував військовий експерт.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити