RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Танки в центрі Києва: Україна дає Росії сигнал

Про військовий парад до річниці незалежності України

У Києві триває активна підготовка до військового параду, який відбудеться 24 серпня на честь Дня Незалежності України. Не обійшлося без ексцесів: повертаючись з репетиції, зенітно-ракетний комплекс "Бук" врізався в будівлю столичного бізнес-центру. Про те, чому в події немає нічого страшного, що варто було б показати на параді і навіщо взагалі брязкати зброєю під час війни, "Апострофу" розповів військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Про необхідність параду і провокації

Фактично всі воюючі країни, особливо ті, які відбивають агресію, дбають про те, щоб підтримувати високий моральний дух населення. Якщо було не зовсім зрозуміло, кого ми лякали, проводячи паради в мирний час, то зараз абсолютно зрозуміло, для чого ми це робимо. Це сигнал Росії, що у нас є армія, яка може захистити народ України, а також сигнал населенню, зокрема нашим "ватникам", яких у нас дуже багато, особливо на півдні та сході, про те, що не тільки у Росії є танки.

Є тривожні сигнали щодо провокацій, але тішить те, що наші спецслужби про них знають.

Про техніку на параді

Цікаво сказати навіть не стільки про те, що покажуть, скільки про те, чого не буде на параді. У нас є розробки і в плані ракетної техніки, і в плані високотехнологічних зразків озброєння, над якими почали працювати ще в 2015-2016 роках. На жаль, через брак фінансування ми зараз не можемо показати дійсно серйозні, дорослі системи озброєння, при виді яких у росіян б просто волосся стало дибки.

Хоча ми знаємо про той ж проект "Вільха", проект нашої крилатої ракети, а також факт, який не здається видатним, але для нас має принципове значення, – це налагодження випуску боєприпасів для артилерії. Коли рік тому на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони ми ознайомилися з секретними даними щодо типів та калібру боєприпасів, які є на складах ЗСУ, то, знаєте, враження було не дуже приємне.

Зі стрілецького озброєння проблем взагалі не було і немає, а ось за деякими типами боєприпасів, особливо артилерійськими, йшлося про калібр 152 мм, була дуже сумна картина. Слава Богу, що ми почали випускати. Насправді в плані ОПК у нас є чим похвалитися, але, на жаль, не все можна показати на параді. А якщо показати деякі речі з того, що дуже потрібне і має принципове значення, то народ просто не зрозуміє – мало кого здивує, якщо просто принести лінійку артилерійських снарядів. Хоча насправді для Збройних сил це має дуже серйозне значення, можливо, навіть більше, ніж деякі типи озброєння.

Про "Бук", який в'їхав у будівлю

Я не бачу в цьому чогось надприродного. Насправді, в ході навчань (хоча там використовуються не такі підготовлені екіпажі) подібних пригод, у тому числі і пов'язаних з людськими втратами, вистачає у всіх арміях світу. На жаль, таке життя, і це не є якимось нонсенсом. Звичайно, ті розрахунки і техніка, які готуються до параду, проходять куди більш серйозну підготовку. Тому тут такі події рідкісні – це одиничний випадок.

Міністерство оборони не дало якихось офіційних роз'яснень, і зрозуміло, чому. Є два варіанти: несправність самої техніки, у зв'язку з чим механік-водій не впорався з керуванням, або людський фактор, тобто недостатня підготовка або якісь проблеми в самого механіка-водія. Визнай Міноборони перше – це означає, що на парад виставляють несправну техніку, визнай друге – отже, не підготовлений особовий склад. Якщо міркувати теоретично, тут немає причини, яка роз'яснила б суть того, що сталося. Хоча міг мати місце і перший, і другий варіант, це життя.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити