RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна зробила важливе попередження Росії: що це значить

Микола Маломуж про тренування українських літаків над Азовським морем

Микола Маломуж про тренування українських літаків над Азовським морем Літаки ЗСУ провели навчання над Азовським морем Фото: mil.gov.ua

Днями в акваторії Азовського моря було проведено тренування ударних літаків з підтримки дій на морі кораблів Військово-морських сил Збройних сил України та Державної прикордонної служби України, які діють в складі Об’єднаних сил та здійснюють патрулювання акваторії Азовського моря в межах району ООС. Про значення таких тренувань "Апострофу" розповів екс-глава Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України Микола Маломуж.

В першу чергу треба відзначити, що це підготовчий етап, який формує не тільки момент злагодженості для відсічі, але й демонструє готовність до спільних операцій. І у випадку реальної агресії або наступу ми зможемо задіяти всі свої сили – військово-повітряні, військово-морські – щоб у реальній бойовій ситуації відстояти наші кордони або об’єднати наші зусилля, щоб протистояти реальній наступальній операції.

Проте дана ситуація передбачає, що це не формат нагнітання ситуації. Цей формат демонструє дві позиції. В першу чергу – це злагодженість бойових позицій і відпрацювання бойових завдань майбутніх сценаріїв. І друга ситуація полягає в наступному – дійсно показати, що є новітній підхід до оборони і готовність захищати країну. І дане тренування не можна розглядати як нагнітання ситуації на війну.

Подібні формати проводять і інші країни: Німеччина, країни Балтії, та ж Росія, яка проводить подібні операції в акваторіях Чорного і Азовського морів. Тобто я розцінюю це як попередження можливих загроз – поки не бойовими засобами, але ми показуємо готовність.

І у випадку відкритої агресії або бойової операції Об’єднані сили спроможні застосовувати вогневі ресурси, щоб дати відсіч будь-якій військовій операції – наприклад, якщо ворог намагатиметься провести операцію з захоплення портів або наших кораблів. Тому це в деякій мірі попередження Росії – попередження на рівні демонстрації навчань. Це завжди робилося, коли було протистояння між різними країнами, які не вступали у пряме бойове зіткнення. Демонструється готовність, щоб показати ворогу свою здатність боронити територію.

Враховуючи ситуацію, я бачу, що ми демонструємо готовність, злагодженість. Це стримуючий фактор, який на Росію діє психологічно – мовляв, наші сили готові до агресивних дій росіян.

Що стосується проходження наших кораблів через Керченську протоку, то ми не повинні бути ініціаторами якихось радикальних сценаріїв, які приведуть до реального бойового зіткнення. Навпаки, нам треба зайняти більш мудру позицію. Якщо ми й проводимо кораблі, то це треба робити відповідно до угоди 2003 року і регламентів, які погоджені з нашими міжнародними партнерами, включаючи Російську Федерацію, тому що ми уже діяли згідно цих правил.

Краще більш глибше працювати на дипломатичному і комунікаційному рівнях, ніж увійти в бойове зіткнення, знаючи, що Росія застосує силу. І це буде приводом для як мінімум захоплення, а максимум – розгортання широкомасштабних військових операцій.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Теракт Росії на Каховській ГЕС призвів до двох глобальних проблем – перша екокатастрофа та друга – ядерна загроза всій Європі