RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Про події на Одеській митниці можна знімати кіно - спікер ДБР про черговий корупційний "схематоз"

ДБР провело чергову акцію добра на митницях України

ДБР провело чергову акцію добра на митницях України Тетяна Сап'ян Фото: Укрінформ

ДБР викрило масштабну схему хабарів на Одеській митниці, без яких не пропускали в Україну навіть генератори. За оперативними даними, митники брали гроші з усіх, хто перевозив товари через кордон. Це підтверджують і обшуки адмінбудівлі митного поста. Працівники ДБР виявили декілька схованок грошей. Інспектори митниці лише за декілька годин зміни встигли заробити понад 75 тисяч гривень. Радниця з комунікацій ДБР ТЕТЯНА САП'ЯН в етері Апостроф TV повідомила подробиці інциденту та розповіла, як часто трапляються такі випадки під час війни.

- Які подробиці ви можете розповісти?

- Історія на Одеській митниці - то лише один з епізодів, за яким відкрито кримінальне провадження, і уже попереджено злочини і відповідні схеми на митниці. Можливо, якби у цих людей був вибір, вони могли б зіграти в кіно, тому що кожне кримінальне провадження реально вартує екранізації. Відповідні схеми, ролі, які розподілені на митниці, і чорні каси не перестають дивувати. На жаль, навіть в умовах війни.

Читайте: В ДБР повідомили про кількість корупційних справ на Митниці: документ

- Як багато подібного трапляється? Коли натрапляєш на інформацію, що під час війни, і зокрема вимкнень електроенергії на Одеській митниці - а Одещина переживала найбільший блекаут в Україні - перешкоджають ввезенню генераторів, то це вражає. Можливо, багато до ЗМІ просто не доходить.

- До речі, надходження коштів до бюджету, тому що митниця наповнює наш головний фінансовий документ, дійсно має важливе значення. В бюро це чітко розуміють. Ми давно попереджали, що всі зловживання у цій сфері будуть жорстко і безапеляційно припинятися.

Розповім вам декілька історій про те, як саме працюють схеми. Буквально вчора бюро повідомляло про те, що припинено схему ввезення в Україну товарів "пустими" фурами.

Як це було? Посадовиця митного посту Яворів, що на Львівщині, пропускає вантажівку з побутовою технікою, в якій також є котли для опалення і інші речі – тобто автівка повністю наповнена. Але вміст товару вона приховує і оформлює машину як порожню. У держбюджеті мінус більше ніж 1 млн гривень, а інспекторка натомість отримує підозру у зловживанні службовим становищем. Там дві статті кримінального кодексу, і за такі злочини можна позбутися волі на строк до 5 років. Це Львівська митниця.

Візьмемо з вами Київську митницю, наприклад. Історія про митників, які мали доступ до складів установи, де зберігалася електроніка, будівельні і побутові товари. Вони вирішили, що добро не має пропадати і разом зі спільниками не полінувалися і виготовили муляжі телефонів досить відомого бренду. Вони зовні і за вагою не відрізнялися від справжнього товару. І вони замінили оригінали бутафорією.

Читайте: Корупціонери на митниці щомісяця крали до 10 мільярдів гривень - спікер ДБР

Що стосується будівельних матеріалів, то вони просто придбали схожі мішки, наповнили їх пінопластом і повернули назад на склад. Товари, які вони вилучали, реалізовувалися на території України.

Слідством також встановлено, що пробували навіть торгувати за кордоном, але, схоже, нічого не вийшло. За такі дії – це вже підозра у викраденні чужого майна, поєднаному із проникненням до сховища – можна сісти за ґрати на 12 років. Вкрадене все одно доведеться все компенсувати.

До речі, вчора ми повідомляли, що екс-начальнику Управління адміністративно-господарської діяльності Київської митниці та його спільниці було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

- Днями працівники ДБР, СБУ та поліцейські затримали колишнього інспектора відділу охорони Херсонського слідчого ізолятора. Чоловік відразу підтримав окупантів та допомагав їм створювати каральний орган. Крім того, завершено досудове розслідування щодо екс-керівника правоохоронного органу Луганської області, який почав працювати в так званій "прокуратурі" ЛНР. Також перед судом постане зрадник, що випустив вʼязнів із СІЗО в Херсоні. Скажіть, чи тільки цим обмежуються ті затримання? Як багато такої роботи у ДБР?

- На даному етапі, коли ми більш ніж 12 місяців у стані війни, ми можемо проаналізувати певні тенденції. Стаття 111 набула умовної популярності за 2022 рік. Я нагадаю, що це державна зрада. В цій статті чітко прописано, що якщо ви скоїли державну зраду в умовах воєнного стану, ви можете довічно сісти за ґрати і позбутися всього майна.

Але також ця стаття кримінального кодексу говорить до тих громадян…Ще раз з вашою допомогою звернуся до тих, хто, можливо, нас дивиться зараз і на окупованих територіях, що якось до них зможе дійти інформація. Ця стаття прописує, що не погоджуйтеся на співпрацю з ворогом, і тоді ви зможете уникнути відповідальності. Якщо ви зможете додзвонитися і зможете повідомити органи державної влади, що вас спонукають до такої співпраці, ви можете бути звільнені від відповідальності.

Що спонукає зазвичай людей, ми можемо проаналізувати. Розуміємо, що найбільше колаборантів і зрадників було виявлено на територіях, які були деокуповані. Тобто тимчасово перебували під окупацією. І попереду в нас ще дуже багато роботи. Я б поділила це на те, що людям дають владу, у них відбувається карколомний і стрімкий карʼєрний ріст. Людям платять гроші. Можливо, для них це найбільша сума, яку вони взагалі отримували за життя. Одна із жінок – податківець – на Харківщині була затримана. Якщо я не помиляюся, їй винагороду платили у розмірі 45 тисяч рублів. Її затримали, вона в цьому зізнавалася вже безпосередньо на камеру. Я думаю, що найближчим часом обвинувальний акт буде в суді. Ну і внутрішні переконання – я ставлю і залишаю їх на третьому місці.

Загалом зараз лише у ДБР понад 1300 кримінальних проваджень. Зараз ми на тому етапі, що не лише виявляємо, затримуємо, оголошуємо про підозру або в розшук і перевіряємо на можливу співпрацю з державою-агресором, а й вже завершуються досудові розслідування, а обвинувальні акти потрапляють до суду. У нас сьогодні зʼявилась нова статистика: 248 обвинувальних актів уже в суді. Вангую, що 2023 рік буде плідним на конкретні вироки для зрадників і колаборантів.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів