RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Католицьке Різдво 2019: як святкувати і що не можна робити

Все, що треба знати про Різдво Христове

Все, що треба знати про Різдво Христове Фото: pixabay.com

25 грудня католики з усього світу відзначають Різдво. Цей день є одним з найбільш шанованих в році в більш ніж 145-ти країнах світу, в тому числі й в Україні. Католицьке Різдво в 2019 році випадає на середу, а це значить, що українці отримають додатковий вихідний посеред тижня.

Перша згадка про Різдво відноситься до першої половини IV століття. Згідно з біблейськими писаннями, схід першої вечірньої зорі в ніч на 25 грудня знаменує собою народження святого немовляти Ісуса Христа - Сина Божого.

За переказами, він з'явився на світ в печері, де від негоди пастухи переховували худобу. Ангели сповістили пастухам, що на світ прийшов Спаситель, і ті вирушили до печери поклониться новонародженому. А волхви, що направляються світлом яскравої зірки, принесли Христу свої дари.

Вважається, що саме ця історична сцена символізує католицьке Різдво. Її представляють в храмах і церквах з дерев'яних, металевих або керамічних фігур.

Традиції на Різдво

Різдво вважається одним із значущих свят в католицькому світі, підготовка до якого починається заздалегідь. За чотири тижні до цього дня починається період, коли віруючі сповідаються і причащаються, а також готуються до свята - Адвент.

Готуючись до Різдва католики прикрашають своє житло фігурками Христа, його матері Діви Марії, волхвами, свічками, мерехтливими гірляндами і ошатними ялинками. По дому розвішують омелу, а також розставляють солому, яка уособлює ясла народженого Ісуса.

Головним символом католицького Різдва є адвент-вінок з ялинових гілок, який розміщують на вхідних дверях або на обідньому столі.

Ще одна відома традиція свята - різдвяний адвент-календар для дітей. Він розділений на квадрати по числу днів Адвенту, де за кожною датою заховано ласощі.

Напередодні Різдва, 24 грудня, католики дотримуються особливо суворого посту. Цей вечір прийнято називати Святвечором. В цей день вся сім'я збирається за вечерею з пісними стравами. Як тільки на небі з'являється перша зірка, піст закінчується.

Католики відзначають Різдво тричі: на нічному богослужінні, на зорі і денній службі.

Вранці 25 грудня прийнято дарувати подарунки, заховані в шкарпетках біля каміна або під прикрашеною ялинкою. А також збиратися всією сім'єю за обідом і вечерею. Під час трапези прийнято залишати за святковим столом одне вільне місце - це означає готовність прийняти будь-якого самотнього мандрівника, яким був колись сам Христос.

Прикмети на католицьке Різдво

- Якщо перед Різдвом буде заметіль, то листя на деревах навесні з'явиться рано.

- Якщо 25 грудня буде тепло, то весна буде холодна.

- Сильні холоди на свято - до багатого врожаю.

- Якщо на Різдво випаде сніг - рік буде вдалим.

Що не можна робити на католицьке Різдво

- На Різдво забороняється будь-яка робота по дому, не можна також шити і в'язати. Вважається, що рукоділля в церковні свята загрожує раптовою сліпотою або глухотою.

- Не можна ходити на полювання. За старих часів вірили, що мисливець замерзне на смерть або стане жертвою того, на кого полює.

- Не рекомендується економити на святі. Чим більше буде витрачено грошей на стіл, тим багатшим буде наступний рік.

- Не можна сідати за стіл в ношеному одязі. Якщо хочете, щоб у майбутньому році переслідувала удача - вибирайте все нове або свіже.

- Не рекомендується надягати на святкування одяг чорного кольору, інакше не минути лиха.

- Не можна сперечатися, лаятися і лихословити, особливо членам сім'ї. Вважається, що якщо на Різдво виникне сварка, то наступний рік пройде в чварах.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками