RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На вас можуть напасти в лісі або у водоймі - міські маги розповіли про "небезпеку" Зелених свят

Міські маги розповіли цікаві речі про Зелені свята і природу

Міські маги розповіли цікаві речі про Зелені свята і природу Фото: Getty images

У неділю, 7 червня, православні християни відзначають одне з найбільших християнських свят - Трійцю або П'ятидесятницю. Але багато традицій та обрядів мають давньослов'янське походження, яке пов'язане із духами природи. Про те, як правильно нарвати клечання (гілочки клена, берези, липи) та зілля, аби отримати від нього максимум природної сили, і як вберегтися під час прогулянок лісом і біля водойм, "Апострофу" розповіли "міські чаклуни" і досліджувачі обрядів АРВЕН МЕРЕЇН та РУНГЕРД СІВ.

- Звідки пішли "зелені свята" і що вони означали для наших предків?

Арвен: Це період, коли природа буяла і стверджувалася. Його відзначали у певних формах різні язичницькі народи – кельти, ісландці, древні слов'яни. Тобто всі племена, які жили у центральній, західній і північній Європі. У Скандинавії відмінний від нашого клімат, але початок червня теж характеризується активним буянням природи.

Якщо дивитися на цей період часу з езотеричної точки зору, то у цей час всі сутності природи, яких називали мавками, русалками, німфами, милюзинами тощо, починають дуже активно проявляти себе. Вони теж святкують у цей час, тому у так званий "русалчин Великдень" усі річки й озера мають особливу силу. Навіть люди, які не пов'язані з природою, можуть відчути певний потяг до неї. А ті, хто пов'язаний, наповнюються енергією.

Сучасна українська традиція більш прив'язана до християнства – сучасний так званий "русалчин Великдень" припадає на четвертий день після Трійці. Але це нововведення і воно не дуже точне. Насправді цей період починається трохи раніше – з 20-х чисел травня і триває до 1-2 червня.

- Давайте детальніше зупинимося саме на слов'янських традиціях святкування.

Арвен: Обряди та й сам світогляд слов'ян були тісно пов'язані зі складанням і виконанням пісень. На початку весни, у березні, співалися веснянки, у яких проводжали зиму і зустрічали весну, яка вступала у свої права. Вважалося, що такі пісні заряджають на гарну погоду. Згодом, у квітні, перед посадкою полів і городів, співалися гаївки. У них звучали налаштування на гарні умови під час посівної і прохання до природи допомогти вберегти урожай від негоди. І у другій половині травня співалися русальні пісні, які були пов'язані саме з Зеленими святами.

Русальні пісні присвячені духам природи, від малих до великих, хоч і названі в честь русалок. Їх співали, танцюючи у лісах, навколо дерев та озер, спілкуючись із духами природи, обмінюючись з ними енергією. Безтілесним духам природи потрібна густа енергія людських емоцій, а людям потрібна тонка енергія природи для кращого розуміння і реалізації себе. Під час танців збирали гілки і трави, на які вказують духи, і разом з якими частина природи входила до домівок людей. Тримали їх від двох місяців до цілого року, а потім спалювали чи лишали у лісі.

Самому купатися і ходити у глибокий ліс чи в жито – не бажано. Русалки, мавки, інші духи природи можуть напасти, заплутати свідомість. Натомість гуляти по лісу, не заглиблюючись, навпаки дуже корисно. У якості оберегу варто носити гілочку полину.

Також провідували померлих родичів, питали у них поради. Сплітали вінки з гілок дерев, які потім часто використовували як ловці снів.

Закінчувалось святкування Зелених свят "проводжанням русалки", коли на заході сонця люди у вінках та з розпущеним волоссям йшли до лісу. При цьому кожен проводжав своїх духів природи. Можливо, це був також обряд проводжання померлих.

- Одним із обрядів Зелених свят було прикрашати хати клечанням – гілками дерев. За одним із повір'їв це захищало їх від русалок. Чи дієвий це спосіб і чи дійсно русалки – це така велика нечисть, якої варто боятися.

Рунгерд: Треба боятися не самих русалок, а їх впливу – найімовірніше, захищалися саме від нього. Бо не такі страшні вони, як те, що вони можуть зробити з людиною, наприклад, втопити. Тому я раджу уникати контакту з водою тим, хто не вміє плавати або погано плаває.

Фото: Getty images

Арвен: Крім того, русалки бувають дуже різними. На ваше питання, чи всі вони страшні, відповім – ні, не всі. Але якщо чутлива людина зустрінеться з будь-якою з них, це буде доволі серйозне потрясіння. Навіть людина, яка взагалі не вірить у магію, може відчути її.

До речі, і наші предки, і сучасні знаючі люди гілки вносять у дім не просто так і не стільки для захисту від русалок, а через те, що у ці дні дерева наповнюються особливою енергією. Гілки, які ти зриваєш у ці дні, дуже потужні. Гілки дуба у цей період набагато сильніше захищають від всього лихого. Гілки берези набагато сильніше оберігають домашнє вогнище. Гілки ясеню набагато потужніше розвивають ясновидіння. Але й інші дерева теж наповнюються великою силою – це навіть фізично можна відчути, внісши клечання у хату. А якщо покласти їх поруч перед сном, то прокинешся у кращому настрої. Якщо ж хтось плете ловців снів з гілок дерев, то краще використовувати матеріал, зібраний саме в цей період.

Але є застереження – перед тим, як ламати гілки, треба відчути, які саме варто зламати. Як це називають – "спитати у дерева дозволу". Інакше гілки втратять усю свою силу і можуть принести навіть проблеми.

- Чи можна гілки дерев рвати і у місті – у парку, у посадці? Чи все-таки варто сходити за цим у ліс?

Рунгерд: В ідеалі – у ліс. Якщо немає, то до посадки. Якщо її не знайдеться – у саду. І вже в останню чергу – у парку.

Арвен: Дерева бувають дуже різними. Буває, подивишся на дерево – і від нього відчувається потужність, хочеться до нього йти, живитися від нього енергією. Краще саме з такого дерева ламати гілки, звісно, з його дозволу. Просто у лісі є більший шанс знайти таке дерево. Хоча у місті теж живуть сутності, які себе активно поводять на початку літа. Енергія іде по всій планеті - від самої Землі, від Сонця, тож в містах вона теж відчуватиметься. Просто людям в містах треба насамперед готовність до нових звершень, бадьорість – дерево з міста добре для цього підійде. Якщо ж хочеться глибокого пізнання світу, себе, зв'язку з природою, зі своїми предками, тоді радив би іти у ліс.

- Знаю, що православні християни не несуть на Трійцю до хати вербу й осику – з релігійних міркувань. Чи є ще якісь рослини, які краще не вносити у дім?

- Деякі рослини можуть бути небезпечними. Як мінімум – токсичними. Осина, наприклад, є деревом, у якій часто живе так звана "нечисть", про яку ми теж згодом розкажемо. Однак осина так само може і захищати від нечисті, не просто ж так за легендою вампірів треба проткнути осиновим кілком.

Верба може викликати головний біль і заплутаність думок, вона вважається деревом ілюзій. У великих кількостях її не варто заносити у дім. У малих кількостях, верба значно покращує фантазію і в цілому підвищує настрій.

Так само, з обережністю варто ставитись до горобини, бо вона також вважається деревом ілюзій і може викликати головний біль.

Клен є позитивним і дуже веселим деревом, але може бути занадто п’янким.

До значно більш "небезпечних" дерев можна віднести бузину, особливо чорну, і тис ягідний, які є, по-перше, токсичними рослинами, а по-друге, пов’язані зі смертю. Їх краще не заносити у дім і лишати за його межами. Однак вони є дуже потужними захисниками, які знищують будь-яку нечисть та відводять лихе око. Давні слов’яни лишали гілочки бузини зовні своїх хатин, але всередину намагались не заносити. Використовувати бузину для обрядів варто лише знаючим людям.

БузинаФото: Getty images

- Чи можна у містах зараз зустріти русалку? І чи водяться вони у Києві і Харкові?

Арвен: Можна. У Києві у Дніпрі, або у річці Харків в однойменному місті дуже багато русалок. У столиці на Гідропарку їх дуже багато. Але за моїми дослідженнями, там вони доволі лихі. Можна відчути заплутаність, головний біль. А ось у районі станції метро "Славутич" можна знайти доволі сильних і незлих русалок.

- Якщо людина не підготовлена магічно, як їй зрозуміти, що поруч знаходиться русалка або мавка і що в цьому випадку робити?

Рунгерд: Якщо мавка, то тягне до танцю. Хочеться рухатися, танцювати, кружляти, обійматися з деревами, - якщо така поведінка неприродна для цієї людини. Якщо русалка, то тягне купатися, намочити ноги, помитися, можуть бути сльози, які ніби нізвідки беруться. Одна із найбільш явних ознак – відчуття чиєїсь присутності. Ніби хтось на тебе дивиться.

Арвен: Найпростіше захиститися від них – провести "ритуал вигнання". Для цього треба у повітрі перед собою пальцями намалювати пентаграму – зірку одиничною вершиною догори – в голові тримаючи намір, щоб простір довкола тебе очистився. Якщо людина належить до християнської релігії, то можна перехреститися.

- Якщо християнин намалює пентаграму, йому нічого за це не буде від християнських сутностей?

Рунгерд: Тут справа більше не в християнському еґреґорі, а в забобонах і стереотипах. Від християнства за таке нічого не буде. А ось якщо людина на підсвідому чи свідомому рівні впевнена, що їй за це щось буде, так воно і станеться.

- Взагалі сутностей природи варто боятися?

Рунгерд: Дивлячись кому і дивлячись кого. Якщо людина шкодить природі, то так, бо природа буде мститися. Тим, хто ставиться з повагою, не варто.

Арвен: Є такі сутності, яких можна назвати мертвими, або, як кажуть маги-практики, "некро-сутності" – вони найбільш небезпечні. Давні слов'яни вважали усіх русалок неупокоєними душами. Деякі такими є, інші – були колись такими, але тепер повністю очистилися і стали духами природи. Але є такі, в яких відчувається скорбота, туга – таких варто боятися найбільше, бо у них є здатність "приклеюватися" до аури людини. Це спричинює неприємності – від головного болю і нічних жахіть, до суїцидальних думок і проблем у відносинах з людьми. Якщо відчуєте поруч таких сутностей, треба обов'язково робити ритуал вигнання. Хоча б перехреститися.

- Як правильно поводитися у лісі?

Арвен: Треба бути дуже уважним. Тому що у лісі є багато неявних речей. Навіть у звичайному лісі бувають різні дрібні сутності, які сидять на деревах і можуть висмоктувати енергію. Тому, якщо відчуваєш, що тебе кудись особливо тягне, треба відчути, чому саме туди. Якщо не отримаєш чіткої відповіді, краще не йти.

Фото: Getty images

Друге правило – обминати перехрестя. Там часто стоять різні поглиначі, і перейшовши кілька таких, можна відчути втрату сили.

Якщо це відомий часто відвідуваний ліс – типу Голосіївського – то там можуть бути так звані "крадники". Це енерго-програми людського походження, які найчастіше ставляться усвідомлено для викачування енергії з перехожих. Тому дивні гілляки краще оминати.

Рунгерд: Якщо побачите на гілках стрічки чи хустинки, чи ниточки, чи інші предмети, в жодному разі не торкайтеся їх. Такі "крадники" найбільш потужні.

Перед входом до лісу варто привітатися і попросити дозволу зайти або ж попросити ліс не бути ворожим. Не важливо, це сказано вголос чи подумки – головне, аби щиро. Не можна брати з лісу чогось більше, ніж тобі треба.

Також лісові треба залишити плату. Найкраще – це вода або хліб, або щось із борошна чи зерно і крупи для птахів. Все, що можуть з'їсти звірі і птахи, і при цьому не отруїтися.

Арвен: Непоганий варіант – це зіпсована їжа чи харчові відходи. Для нас це сміття, а для природи - органічне добриво.

- Що краще робити із клечанням після того, як воно побуло в домі?

Рунгерд: Найкраще віднести їх в той самий ліс і там лишити. Якщо немає такої можливості, але є приватне подвір'я, можна лишити там. Якщо ж ні, то віднесіть у парк або інше місце, де ростуть дерева.

Арвен: Ще їх можна спалити. Якщо при цьому виголошувати певний намір, енергія піде на його здійснення. Але перед цим дуже важливо відчути, чи не проти ці гілки, щоб їх спалили, спитати їх про це.

- Зараз дуже потужний період – початок літа - повня. Крім того, протягом місяця буде так званий коридор затемнень. Що варто робити в цей час?

Рунгерд: В ідеалі, це мають бути ритуали на зміцнення і укріплення самого себе. Треба навести порядок у своєму житті.

Арвен: Використайте цей час для очищення стосунків. Для того, щоб зміцнити ті, які приносять користь і щастя, і відрубати ті, які поглинають енергію і нічого не приносять.

Рунгерд: Передивіться кола знайомих, з'ясуйте, хто чим займається і чи варто й надалі спілкуватися з цією людиною. Можна не розривати повністю зв'язки, а просто відкласти стосунки до інших часів. На час коридору затемнень краще обрати кілька найважливіших людей, з якими ви будете продовжувати спілкуватися регулярно. А весь інший час займатися зміцненням себе.

Арвен: Я пропоную такий варіант: після того, як буде з'ясовано коло знайомств, підіть в ліс або в парк, знайдіть зручне місце. Сядьте там, відчуйте зв'язок з природою, зі світом, і почніть перебирати в голові зв'язки, які хотіли б зміцнити чи порвати. Якщо з кимось не визначилися, запустіть намір, аби все розв'язалося саме собою. А потім поверніться додому і з'їжте рослинної їжі. Чим міцніша природа, тим сильніша рослинна їжа. А тваринну їжу краще зараз або взагалі не вживати, або їсти небагато й усвідомлено – чітко розуміючи, для чого це тобі потрібно. Наприклад, я їм м'яса небагато, але якщо мені треба відновити сили, хоч і розумію, що після такої трапези буду певний час почувати в'ялість.

Читайте також

Перетворити народ у націю: в Україні проходять святкування ювілею першої української Біблії

Ювілей Біблії Куліша відзначили науковими конференціями, концертами та виставками

"Русскій мір" чіпляється зубами: коли Києво-Печерська лавра очиститься від впливу Москви

Історія з передачею Києво-Печерської лаври державі ще не завершена – і триватиме щонайменше кілька місяців